Türkiye'nin süt üretiminde azalış gözlendi

Türkiye'nin süt üretiminde azalış gözlendi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin çiğ süt üretim istatistiklerini yayımladı. Buna göre, 2022 yılında 21 milyon 563 bin 492 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2023'te yüzde 0,4 azalışla 21 milyon 481 bin 567 tona geriledi.

Ülke genelindeki çiğ süt üretimindeki azalışta, keçi sütü üretiminin yüzde 0,5, inek sütü üretiminin yüzde 0,2 artış gösterdiği görüldü. Ancak koyun sütü üretimi yüzde 12,5 ve manda sütü üretimi yüzde 1,3 oranında azalış kaydetti.

Süt türlerine göre dağılım

2023 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 92,9'u inek sütünden, yüzde 4,3'ü koyun sütünden, yüzde 2,5'i keçi sütünden ve yüzde 0,2'si manda sütünden meydana geldi.

Süt üretimindeki bu azalış, sektördeki değişkenlikler ve koşulların bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki dinamiklerin ve politikaların incelenmesini gerektirebilir. Üretimdeki değişiklikler, tüketicilere ve sektör oyuncularına yansıyacak olan fiyat ve arz dengelerini etkileyebilir. Bu bağlamda, sektör paydaşlarının ve ilgili kurumların bu verileri dikkate alarak stratejilerini güncellemesi önem arz etmektedir.

HABERE YORUM KAT

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.