Yargıtay’dan 2000–2008 arasında işe giren kişiler için emsal niteliğinde karar! 8 yıl erken emeklilik!

Yargıtay’dan 2000–2008 arasında işe giren kişiler için emsal niteliğinde karar! 8 yıl erken emeklilik!

Yargıtay’ın aldığı karar doğrultusunda, 2000–2008 yılları arasında işe başlayan çalışanları yakından ilgilendiren yeni bir fırsat sunuluyor. Bu büyük fırsat, yaş şartlarından dolayı emekliliği geciken kişiler için erken emekli kapılarını aralıyor.

Kimler 8 sene erken emekli olabilir?

Yargıtay tarafından alınan karar doğrultusunda, 2000 ila 2008 yılları arasında işe başlayan ve aynı zamanda da geriye dönük borçlanma hakları kaldırılan çalışanlar için büyük bir fırsat sunulurken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla yayınlanan duyurudan elde edilen bilgilere göre, bu gelişme, yaş şartlarından dolayı emekliliği geciken pek çok kişiye erken emekli fırsatı sunuyor..

2000 – 2008 arasında işe giren ve bazı şartları taşıyan kişilere 8 yıl erken emeklilik kapısı aralayan gelişmişler ile ilgili bilgiler şu şekilde;

Erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerin 4 Ekim 2000 öncesinde ticarete atılmış olan esnaf olması gerekmektedir. Bu şartı taşıyan vatandaşlar, SGK tescil tarihlerini “20 Nisan 1982” kadar geriye götürebilme imkanı sunuluyor. Bu gelişme ile birlikte, emeklilik hayali kuran birçok kişinin emekli planları önemli ölçüde değişmiş olacak.

Erken emeklilik için talep edilen şartlar ise şu şekilde;

Söz konusu değişiklik kapsamında erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kişilerden, erken emeklilik için gerekli olan en önemli husus, sigorta başlangıcının aktif olduğu dönemde vergi kaydının veya şirket ortaklığının bulunması yer almaktadır.

Vergi kaydı ya da şirket ortaklığı bulunmayan kişiler ise ç, oda kaydı dahilinde sigortalarını 22 Mart 1985 tarihine kadar geri götürebilir.

Erken emeklilik hakkından yararlanamayan ne yapmalı?

Erken emeklilik hakkından yararlanamayan, diğer vatandaşlar, son zamanlarda kamuoyunun da gündem konusu olan, kademeli emeklilik düzenlemelerini takip edebilirler.

Bu yeni düzenleme, birçok kişinin emeklilik hayallerini daha erken gerçekleştirme imkanı sunarak, vatandaşlara umut olacak gibi görünüyor.

Erken emeklilik ile ilgili yayınlanan açıklamalar dışında daha kapsamlı bilgi almak için SGK ile iletişime geçmek en doğru karar olacaktır.