2017 yılı işsizlik maaşı alma şartları

2017 yılı işsizlik maaşı alma şartları

2017 yılıyla birlikte İşsizlik maaşına zam yapıldı, işsizlik maaşı miktarını son dört aylık brüt maaş belirliyor.

2017 Yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte işsizlik maaşına da zam geldi. En düşük işsizlik maaşı 659 liradan 710 liraya yükselirken en yüksek işsizlik maaşı 1318 liradan 1421 liraya yükseldi. Burada dikkat çeken bir ayrıntıda brüt maaşınız ne kadar yüksek olsa da işsizlik maaşınız hesaplanırken asgari ücretin yüzde 80’ni kadar işsizlik maaşı alabiliyorsunuz.

İşsizlik maaşı almak için işverenin mutlaka işçiyi işten kendi rızası olmadan çıkarması gerekiyor. Mesela işyerinin iflas etmesi veya işyerinin kadro daraltması gibi sebeplerle işten çıkarılmış olmak gerekiyor. İşsizlik maaşını hak etmeniz için son üç yıl içinde en az 600 gün sigorta priminizin ödenmiş olması gerekiyor.

İşsizlik maaşının kaç ay bağlanacağını sigorta pirim günü belirliyor. 4447 sayılı İşsizlik Sigorta’sı kanuna göre; 600 gün sigorta pirimi ödenmiş işsizlik ödeneğine başvuran kişiye 6 ay, 900 gün sigorta pirimi ödenmiş işsizlik ödeneğine başvuran kişiye 8 ay, 1080 gün sigorta pirimi ödenmiş işsizlik ödeneğine başvuran kişiye 10 ay işsizlik maaşı bağlanmaktadır.

İşsizlik ödeneğinden yararlanmak için işten çıkarıldıktan sonra 30 gün içerisinde İşkur’a başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru işlemini İşkur’un ‘www.iskur.gov.tr’ olan web sitesinden de yapabilirsiniz. 30 gün içerisinde başvuru yapmayan kişiler bu haktan yararlanamayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.