Akdeniz'de okula giden çocuklar son anda kurtuldu

Akdeniz'de okula giden çocuklar son anda kurtuldu

Akdeniz bölgesinde dağıtılan okul sütleriyle ilgili şikayet üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı inceleme yaptı. Sütlerde bakteri üremesi ve pıhtılaşma tespit edildi. Derhal bir ekip kuruldu ve sütler toplatıldı.

BİNLERCE ÖĞRENCİ ZEHİRLENEBİLİRDİ!

2016-2017 eğitim yılı iki gün önce son ders zilinin çalmasıyla son bulurken okul sütü projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda erken müdahale edilmesiyle Akdeniz Bölgesi'nde binlerce öğrencinin zehirlenmekten son anda kurtulduğu ortaya çıktı. Vatan o olayın detaylarına ulaştı.

BAKANLIĞA ŞİKAYET

Proje kapsamında Akdeniz'deki okullara süt dağıtımı ihalesini alan iki firmadan biri olan Yörükoğlu firmasının sütleri hakkında gelen şikayet üzerine geçtiğimiz mart ayında Manisa'da farklı kolilerden alınan 8 numune incelenmek üzere İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildi. Gıda Kontrol Laboratuvarı, sütlerle ilgili 13 Mart'ta rapor hazırladı. Raporda sütler için "Hayvansal Gıdalar Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'ne göre Pıhtılaşma ve Aerobik koloni sayımında üreme olduğu için uygun değildir" ibaresi yer aldı.

ÖZEL EKİP TOPLADI

Bunun üzerine ilk etapta alınan 7MXZ-131 serisindeki son kullanma tarihi 6 Haziran olan sütlerin toplatılması kararı alındı. Akdeniz Bölgesi'ndeki okullara süt dağıtan firmanın serideki ürünleri hangi okullara verdiği araştırılarak sütlerin toplatılması için valilikler bünyesinde özel bir ekip oluşturuldu. Sütlerin özellikle Manisa bölgesinde dağıtımının yapıldığının belirtilmesi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri denetimlere başladı. Farklı bölgelerden numuneler alındı. Demirciler İlçesi'ndeki Demirci Mustafa Zehra Saliha Kul İlköğretim okulundaki 1890 adet 200 ml süte el konuldu. Akdeniz Bölgesi'ndeki tüm okullarla iletişime geçildi. İki aylık süreç içerisinde okullardan bozuk süt serisinden binlercesinin toplatıldığı öğrenildi.

74 MİLYON TL'LİK PROJE

Ücretsiz süt, Türkiye genelinde 7 milyon öğrenciye dağıtıldı. Projenin maliyeti 74.8 milyon lira olarak gerçekleşti.Yurt genelinde uygulanan okul sütü projesinde yaşanan zehirlenme olaylarından en büyüğü 2012 yılında yaşanmıştı. Diyarbakır, Edirne, Sivas, Adana, Antalya, Samsun, Kırıkkale, Sakarya ve Konya'da aynı tarihlerde yüzlerce öğrenci zehirlenme şikayetiyle hastanelere koşmuştu. Sıkça yaşanan süt zehirlenmesi olaylarından sonuncusu ise 2017 Nisan ayında Mardin Derik yaşandı. 19 öğrenci sütten zehirlendiği şüphesiyle geceyi Derik Devlet Hastanesi'nde geçirmişti.

İşte sütlerin uygun olmadığını gösteren belgeler ve laboratuvar sonuçları.

Akdeniz'de okula giden çocuklar son anda kurtulduAkdeniz'de okula giden çocuklar son anda kurtulduAkdeniz'de okula giden çocuklar son anda kurtuldu

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.