AKİF OLMAK

AKİF OLMAK

Sevr Mağarası Mekke'nin güneyinde Kâbe-i Muazzama'nın 4 km uzağında Alemlerin Efendisi Hz. Muhammed Mustafa ile Hz Ebu Bekir Sıddık 'ın Mekke 'den Medine'ye hicret ederlerken gizlendikleri mağaradır.

Sevgili Peygamberimiz ve arkadaşı gece vakti bu mağaraya çıkmışlar ve üç gece burada konaklamışlardır.
Allah (c.c.) Resulünü müşriklerin kötülüklerinden örümcek ve güvercin gibi mahlûkatından bir kısmını görevlendirerek korumuştur. Hz. Ebu Bekir mağaradaki durumu şöyle anlatmıştır: Hz. Peygamber ile mağarada iken , müşrikler bize o kadar yaklaştılar ki biz onları ve seslerini işitiyorduk. O'na zarar verirler diye çok korktum ve " Ya ResulAllah  eğilip baksalar bizi görecekler" dedim.  Bunun üzerine Resullullah şöyle buyurdu: "Sen burada yalnızca ikimiz mi varız zannediyorsun? Korkma  Ey Ebu Bekir! Allah (c.c) bizimle beraberdir".

Korkma,sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

    İşte istiklal marşımızın en  başlangıcında ki  Korkma sözü  tarihçi yazar Yavuz Bahadıroğlu ve birçok tarihçinin dile getirdiği gibi Hz Peygamberin bu teselli sözünden gelmektedir. Mehmet Akif besmele çekerek Korkma  diyerek başladığı İstiklal Marşımızı yazarken ve  Çanakkale Şehitlerine  seslendiği
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! 
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd'i...
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
dizelerinde  olduğu gibi, yüreğinin derinliklerinden  Kahraman Ordumuzun ve  Aziz Milletimizin ruhuna seslenmiştir. 
    Bugün Altındağ ilçesi Hamamönü  semtinde yer alan  Taceddin Dergahı  ve Mehmet Akif Müze Evi ,Mehmet Akif'in Ankara ziyaretlerinde  konakladığı İstiklal Marşımız başta olmak üzere bir çok şiirini yazdığı mekandır. Akif'in  gece gündüz iki gün boyunca  geceleri uykudan uyanarak yazdığı,aklından geçenlerin kalemine yetişmediği, duvarların tırnaklarıyla mısralarına şahit  olduğu,  başka bir ulus var mı dır ki böyle bir marşı olan? 
    Türk dünyasının en büyük şairlerinden olan Bahtiyar Vahapzade İstiklal marşımızı,Çanakkale şehitlerine şiirini  ve Mehmet Akif 'i anlatırken ''Ben inanmirem kalemiyle yazdığına, birisi gulağına söyledi''.diyerek izah edebilmiştir. İstiklal Marşımız ne bir   şiir, oradaki mısralar birer harf ne de Akif sadece bir şair değildir.  İstiklal marşımız milletimizin uyanış destanı, her mısrası  geçmişimizin geleceğimize umutlarımıza seslenişi, her harfi milletimizin değerleridir. Şair-i Azam Mehmet Akif İstiklal Marşını satmayan bir adamdır. Öyle ki Safahat adlı eserine dahi koymamıştır. İstiklal Marşını o milletime aittir bana değil diyerek İstiklal Marşından kazandığı beş yüz altınlık ödülü de cephelere elbise diken Darü’l –Mesai Vakfı’na bağışlamıştır. Hem de sırtındaki sarı paltosunun paralanmış olmasına bakmayarak.
Eşele bir yerleri örten karı  
Ot değil onlar dedenin saçları  
Dinle şehit sesleridir rüzgarı  
Haydi git evladım uğurlar ola  
    Bu hafta törenler düzenlendi. Seni andık. İstiklal Marşımızı Çanakkale destanını, seni ve eserlerini okuduk duygulandık Ey Şair-i Azam . Vakit buldukça ziyaret ettiğim Taceddin Dergahı'nda avluda çok oturdum.  Çok düşündüm sorularla. Akif olmak kolay mıydı ? Akif olmak zordu elbet. Akif olmak: ilim, fikir ve dava adamı olmaktı. Akif olmak: Vatan, Millet, Bayrak , Özgür ve bağımsız olmaktı. Akif olmak; İdeal insan , din ,tarih şuuru, Türk -İslâm ahlakına sahip olmaktı. Akif olmak; Emanete sadık,alçakgönüllü ve merhametli  adam gibi adam olmaktı.Akif olmak;Yürekle yazan , Sıddık olmaktı. Akif olmak; Maddiyata önem vermemek, maneviyatında bile yalnız bırakılmak, tabutunun üstü  örtüsüz bırakılmak, dört üniversite öğrencisinin feryadında milletin maneviyatında uğurlanmaktı.Akif olmak; Alemlerin Efendisi Hz Muhammed Mustafa'yı yaşamında örnek edinmek onun gibi 63 yaşında vefat etmekti.
Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber,
Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.

    Ey Şair-i Azam! Sana kimler yolcu oldu da koca kurtuluş savaşını on kıtaya, kırk dizeye  sığdırdın ,destanlaştırdın. Secdende hangi ruhun nefesi sana eşlik etti ve  hangi gözyaşı, hangi dizeye damladı da , Çanakkale Destanını yazdın.

Rıza CEYLAN
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği
Denetleme Kurulu Üyesi
Eğitimci Yazar
NLP Master Practitioner
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.