BAKAN ALBAYRAK 20 EYLÜL'DE ORTA VADELİ PROGRAMI AÇIKLAYACAK

BAKAN ALBAYRAK 20 EYLÜL'DE ORTA VADELİ PROGRAMI AÇIKLAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Orta Vadeli Program'ı 20 Eylül'de açıklayacağını belirtmişti. Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, bugünkü köşe yazısında OVP'nin Türkiye ekonomisi açısından bir dönüm noktası olacağını yazdı. .

Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, bugünkü "Ekonomide değişimin ayak sesleri..." başlıklı yazısında, "20 Eylül perşembe günü açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) Türkiye ekonomisi açısından bir dönüm noktası olacak." dedi.

BAKAN ALBAYRAK 20 EYLÜL'DE AÇIKLAYACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "En önemli husus enflasyonla mücadele, sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme, cari açığın düşürülmesi konularında 3 yıllık iş planımız olan OVP'nin açıklanmasıdır. 20 Eylül'de açıklayacağız." dedi.

İşte Okan Müderrisoğlu yazısı:

20 Eylül perşembe günü açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) Türkiye ekonomisi açısından bir dönüm noktası olacak.
Lakin programa ilk günden aşırı beklenti yüklemek de doğru değil. Nihayetinde hem güncel sorunlara çare üreten hem de bu sorunların tekrar etmemesi için yapısal değişimin kilometre taşlarını döşeyen bir metinden söz ediyoruz. Program kuşkusuz çok önemli ve ileriye dönük pek çok ezberi bozmaya aday.
Her şeyden önce... 
 Ankara ile New York veya Londra arasındaki finansal değerlendirme makası daralacak. Yani, yabancı piyasaların algısı ile hükümetin yapmak istedikleri arasında yeni bir buluşma noktası tesis edilecek. 
 Aynı şekilde Ankara ile İstanbul, Ankara ile Anadolu arasındaki ekonomi okuması birbirine yakınsayacak. Bir başka ifadeyle OVP, kutup yıldızı gibi tüm karar alıcılar açısından esas gösterge haline gelecek. İşletmelerin verimlilik anlayışı da fiyatlama davranışı da değişecek. 
 Türkiye'ye yakışmayan ve finansal kırılganlığı artıran cari açık sorununa kökten çözüm bulunacak. Hatta döviz açığı, sıfıra yakın seviyeye çekilerek mesele olmaktan çıkacak. Bilhassa, yerli üretimin cesaretlendirilmesi öncelikli gündem maddesi olarak ilan edilecek. 
 Bankacılık sektörü de yağmurlu havalarda işletmelere şemsiye uzatması gerektiğini bilecek. Bankacılık alanında ölçek ekonomisi ile uyumlu birliktelikler çokça konuşulacak. 
 Enerji ve inşaat başta olmak üzere halihazırda finansal hassasiyet derecesi yüksek sektörlerden başlanarak, özel sektörde kurumsallığı kalıcı olarak destekleyecek adımlar atılacak. Risk yönetimi gereği bankaların bazı aktiflerinin bilanço dışında ve genel bir yaklaşımla ele alınması da bolca tartışılacak. 
 Bireysel tasarrufların artırılmasına yönelik adımlar, özel emeklilik fonları, kıdem tazminatı, sermaye piyasalarının derinleştirilmesi gibi başlıklar, hedef odaklı projelerle gözle görülür ilerlemeye sahne olacak. 
 Kamu tarafı da taşıt, lojman gibi kamuoyunun gözüne batan harcamaların yanında bir bütün olarak reforme edilecek. Harcamalarda öncelik; tasarruf, vergi gideri olarak bilinen istisna ve muafiyetlerde ayıklama, örtülü (ve zamanla açık) mali kural uygulaması gibi. Böylece mali disiplin, anlık veya dönemsel değil yaşam biçimi olarak yerleşecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.