Brunson davasında savcı mütalaasını veriyor

Brunson davasında savcı mütalaasını veriyor

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson'ın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması başladı. Duruşma verilen öğle arasının ardından devam ediyor. Esas hakkındaki mütalaasını vermeye başlayan savcı, soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını bildirdi.

İzmir'de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, 4. kez hakim karşısına çıktı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30'da başlayan duruşmayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izliyor.


Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti.

Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de bulunuyor.


İzmir'de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li rahip Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı.

TANIKLAR DİNLENDİ

Duruşmada ilk olarak ifade veren engelli paralimpik milli tenisçi Büşra Fatma Ün, Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı Menajeri Diana Fowler ve onun eşinin Brunson'ın rahipliğini yaptığı kiliseye gittiklerini söyleyerek, "Andrew Craig Brunson'ı tanımıyorum. Eski tenis milli takımındaki menajerimiz ve doktor olan eşinin o kiliseye gittiğini biliyorum" dedi.

Mahkeme başkanının menajerinin doktor olan eşinin Suriye ve Güneydoğu'dan gelen yaralı PKK'lıları tedavi ettiği iddiası hakkında bir bilgisinin olup olmadığını sorduğu Ün, "Bu konuda bilgim yok ama kendisinin özel bir hastanede doktorluk yaptığını biliyorum" dedi.

Tanık Ün'den sonra söz alan Andrew Craig Brunson, "Benim PKK'lılarla bir bağlantım yok ve hiçbir zaman olmadı. Söz konusu doktora yaralı da götürmedim. PKK'nın savaşçılarıyla hiç tanışmadım. Böyle bir şey de mümkün değildir" diye konuştu.

''İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI''

Duruşmada tanık olarak dinlenen ve Balıkesir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nden SEGBİS ile ifade veren Levent Kalkan, soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını, Andrew Craig Brunson'ın kilisede darbe girişiminden sonra FETÖ'cüleri sakladığı yönünde bir ifadesinin olmadığını söyledi.

Levent Kalkan bu konuyla ilgili olarak, "Benim kilise ve yakınında FETÖ'cülerin saklandığı yönünde bir ifadem olmadı. 'Tuncay' diye bahsettiğim kişinin oraya yakın oturduğunu ve belki bir bilgisinin olabileceği düşüncesiyle ifadesine başvurulabilir dedim. Tuncay'la da yüz yüze konuşmadım" dedi.

MAHKEMEDE TANIKLARDAN BİRİ ÖNCEKİ İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ


Levent Kalkan'ın soruşturma aşamasındaki ifadesinde bahsettiği ''Tuncay'' isimli kişi olduğu anlaşılan Yılmaz Demircan da Levent Kalkan ile aralarında böyle bir konuşmanın geçmediğini belirtti.

Tanık Levent Kalkan'ın bir dönem ev arkadaşı olduğu Volkan Sürer, Andrew Craig Brunson'ın rahipliğini yaptığı Dirilişi Kilisesi'nde görülen ''Agit'' kod isimli Siraç Akay hakkında ''Bombacı'' diye bahsedildiğini belirtti.

''Agit'' hakkında evde sohbet esnasında konuştuklarını söyleyen Volkan Sürer, "2011 yılında İstanbul'dan İzmir'e geldim. Çok yüklü borcum vardı. Alsancak'ta yürürken içimden geçerek kiliseye girdim. Daha sonra Levent Kalkan'ın ısrarıyla tekrar tekrar gittim. Agit denen kişiyi tanımıyorum ama evdeki sohbet esnasında Levent Kalkan kendisinden 'Bombacı, terörist, Suriye ve Güneydoğu'da PKK kamplarında bomba eğitim almış. Onunla çok konuşma bizim yapımıza uygun bir değil' demişti. Bana bunu Levent Kalkan söylemişti" dedi.

Volkan Sürer'in ifadesinden sonra söz alan Levent Kalkan, "Şu an çok şaşırmış durumdayım. Kendisiyle ev arkadaşıydık bir dönem. Agit'le ilgili şeyleri bana kendisi anlattı. Ev toplantısı sırasında anlattı. Ancak şu anki ifadesi beni çok şaşırttı. Agit'in bomba eğitimi almış biri olduğunu bana Volkan Sürer anlattı" diye konuştu.

Duruşmada yine tanık olarak dinlenen Manisa Hristiyan Kilisesi rahibi S.C. gizli tanık Serhat hakkında konuştu. Gizli tanık Serhat'ın yönelttiği suçlamaları kabul etmeyen ve doğru söylemediğini öne süren S.C., "2014 yılında Manisa'da derneğimizin ofisini açtık. Bizim derneğimiz Diriliş Kilisesi'nden bağımsızdır. Serhat kod adlı kişi bize gelirdi. Bir süre sonra sorun çıkardığı için gelmesini yasakladık. En son Ocak 2017'de gelmişti. Yasaklamamıza rağmen Mayıs 2017'de tekrar geldi. Polis zoruyla kendisini dışarıya çıkarttık. O zaman bize 'Ben kazanacağım, siz kaybedeceksiniz' dedi. suçlamaları bu nedenledir" dedi.

SAVCI MÜTALAASINI VERMEYE BAŞLADI

Verilen öğle arasının ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı.

Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.

SAAT 05.30 SIRALARINDA ALSANCAK'TAKİ EVİNDEN ALINDI

25 Temmuz 2018 tarihinden bu yana sağlık sorunları nedeniyle ev hapsinde tutulan ABD'li rahip, duruşma öncesi, İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Alsancak'taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.

Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürülen Brunson'ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılıyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne saat 06.45 sıralarında getirildi. Kritik dava öncesi, yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Brunson'ın gelişini de ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti.


AVUKATIYLA GÜNLERDİR HAZIRLIKLAR YAPIYOR

Öte yandan dünyanın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson'ı evinde ziyaret etti.

Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle Brunson'ın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı.


İDDİANAME

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek işbirliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.


Andrew Craig Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" mesajı da dosyaya eklenmişti.


Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

Brunson, 25 Temmuz'da tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkartılarak, "sağlık sorunları" dikkate alınıp "ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı" uygulama kararı verilerek evine gönderilmişti.

NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.