Cemil Çiçek: Rejim değişmiyor, motor değişiyor

Cemil Çiçek: Rejim değişmiyor, motor değişiyor

TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek, anayasa değişikliği referandumuna ilişkin "Hükümet, devletin motoruysa bu motor yağ yakıyor. Bu motoru rektifiye etmeye çalışıyoruz. Bugün Türkiye'de istikrar varsa bu, bir şahıs ve bir partiden dolayıdır. Tayyip Erdoğan ve AK Parti sebebiyle bir istikrar var. Bu coğrafyada yaşayabilmenin tek şartı güçlü olmaktır" dedi.

TBMM eski Başkanı Çiçek, 16 Nisan günü yapılacak anayasa değişikliği referandumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de bir hükümet sorunu olduğunu söyleyen Çiçek, "Hükümet, devletin motoruysa bu motor yağ yakıyor. Bu motoru rektifiye etmeye çalışıyoruz; seçim sistemleriyle yüzde 10 barajıyla o da 91'de, 95'te, 99'da netice vermedi. Kabul eden olur, etmeyen olur; seven olur, sevmeyen olur. Ben de bu sözleri söylerken, belli endişe taşıyorum; ama doğru bu olduğu için söyleyeceğim. Bugün Türkiye'de istikrar varsa bu bir şahıs ve bir partiden dolayıdır. Bu Türkiye için iyi midir, kötü müdür; onu herkes münakaşasını yapar. Tayyip Erdoğan ve AK Parti sebebiyle bir istikrar var. 7 Haziran'da da yine motor yağ yakmaya başladı. Bu ülkenin hizmetini kim görecek? Hükümetler. Hükümetler eğer sık sık bu tür darbelerle, başka türlü sıkıntılarla bir de istikrarsızlıklarla karşı karşıya kaldığı zaman Türkiye, medeniyet yarışında rakiplerinden geri kalıyor. Aradaki makas açılıyor. Bu coğrafyada yaşayabilmenin tek şartı güçlü olmaktır" diye konuştu.

"PARTİLER KANUNU VE SEÇİM KANUNU'NDA DÜZENLEME YAPMAK GEREKECEK"

Anadolu Yayıncılar Derneği'nin programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cemil Çiçek, Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu'nda düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı. Anayasa değişikliği referandumundan sonra uyum yasaları çıkacağını belirten Çiçek, şunları söyledi:

"Şu an Türkiye'deki sistemi biz, oraya buraya benzeterek değil; elbette insanlık tecrübesinden ama ondan evvel kendi ülkemizin geçirdiği tecrübelerden istifade ederek, şekillendirmeye çalışıyoruz. O zaman bu şekillendirmede birinci metin, anayasadır. İkinci metin, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu. İster parlamenter ister başkanlık sistemi ne derseniz deyin, isterse cumhurbaşkanlığı sistemi. Elbette bunun arkasından Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu'nda da düzenleme yapmak gerekecektir. Bunlar uyum yasaları olarak zaten çıkacak 16 Nisan'dan sonra. Bunlar çıkmadığı takdirde Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu zaten bu, beraberinde başka sıkıntı getiriyor; ama Seçim Kanunu ile düzenleyeceğiniz hususu, anayasa üzerinden değerlendirirseniz yine yanlış sonuca varırsınız"

"REJİM DEĞİŞMİYOR, HÜKÜMET SİSTEMİ ADI ALTINDA MOTOR DEĞİŞİYOR"

Anayasa değişikliği referandumuyla ilgili içeriğe bakarak, karar vermenin doğru olacağına dikkat çeken Çiçek, rejimin değişmediğinin de altını çizdi. Devletin niteliklerinin değişmediğini söyleyen TBMM eski Başkanı Çiçek, şöyle konuştu: "Rejimle ilgili hususlar, anayasanın ilk 3 maddesinde yazılı; dördüncüsü zaten onun teminatıdır. Yani cumhuriyet mi değişiyor? Şimdi var mı bu 18 maddenin içerisinde? Ankara'nın başkent olması mı değişiyor? Milli marşımız mı değişiyor? Bayrak mı değişiyor? Devletin nitelikleri mi değişiyor? Bunlar yok; ama belli ki korkunun prim yaptığı dönemler oluyor herhalde. İçeriğine bakarak, karar vermemiz lazım ki bu türlü, yalan, yanlış, iyi niyetli, kötü niyetli şeyleri bir tarafa bırakalım. Şu içine bakalım. İçinde ne var, onunla ilgili kararı vermemiz daha kolay olur; diye düşünüyorum. Rejim değişmiyor. Rejimin nitelikleri değişmiyor. Sadece hükümet sistemi adı altında motor değişiyor"

Bahar DEMİREL

 
 
Doğan Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.