'Çocuğa cinsel istismara 15 yıl hapis cezası'

'Çocuğa cinsel istismara 15 yıl hapis cezası'

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarıyla çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırı artıyor.

COŞKUN ERGÜL

Çocuğa cinsel istismar, vücut dokunulmazlığı, patlayıcı madde bulundurma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarında cezaların alt sınırı artıyor.

TBMM Adalet Komisyonu, alt komisyona gönderdiği, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın Dair Tasarısı, bugün alt komisyon raporu üzerinden ele alınacak.

Tasarıya göre, TCK'nın devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle verilen tutuklama kararları, askeri tutukevleri dışındaki ceza infaz kurumlarında yerine getirilecek.

Askerler hakkında diğer suçlardan verilen tutuklama kararları, bu sıfatları korudukları sürece askeri tutukevinde olacak.

Adalet Bakanlığında, ön ödeme, uzlaştırma ve kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi alternatif usullerin etkin şekilde uygulanması için Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı kurulacak.

Ön ödeme usulünün uygulanabileceği suçların belirlenmesinde dikkate alınan 3 aylık sınır, 1 yıla çıkarılacak.

Çocuğa cinsel istismar suçları artırılıyor

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Cinsel istismar, vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleşmesi halinde, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası uygulanacak.

Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak.

Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasına hükmolunacak. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza 18 yıldan az olamayacak.

Dolandırıcılıkta cezanın alt sınırı artıyor

Dolandırıcılık suçlarında ve tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesinde uygulanan hapis cezalarının da alt sınırları artırılacak.

Bilişim sistemlerini, banka veya kredi kurumlarını araç olarak kullanarak dolandırıcılık yapanlara verilen hapis cezasının alt sınırı da 3 yıldan 4 yıla yükseltilecek.

Patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemelerin ihracına ilave olarak ithal eden, satan, başkalarına veren ve depolayanlar 4 yıldan itibaren hapis cezasına çarptırılacak.

Ulaşım araçlarını tehlikeli şekilde kullananlar 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında soruşturma başlatılmadan önce sağlık kuruluşlarına başvurarak tedavi istemesi halinde ceza almayacak.

Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek amacıyla hazırlanan görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kayyum atanacak

Kovuşturma aşamasındaki kaçak kişilere yönelik düzenleme ve yargılama usulü, soruşturma evresinde de uygulanacak.

Kaçak sanığın Cumhuriyet savcısına başvurmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de bulunan mallarına, hak ve alacaklarına el konulabilecek ve gerektiğinde idaresi için kayyum atanacak.

Uzlaştırma, kapsamı genişletilerek yeniden düzenlenecek. Tehdit, dolandırıcılık ve hırsızlık suçları da uzlaştırma kapsamına alınacak.

 
 
Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.