Dolar 3.91 ile zirveyi gördü

Dolar 3.91 ile zirveyi gördü

Haftaya sakin başlayan dolar fiyatları, yeniden tırmanışa geçti. Dolar kuru en yüksek 3.9193 seviyesini görerek Ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Euro kuru ise 4.60 seviyesinin üzerine çıktı.

REUTERS

Geçtiğimiz hafta 3.90 seviyesinin üzerini test eden dolar kuru, yeni haftaya düşüşle başladıktan sonra yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL gün içerisinde 3.85 seviyesinin altına gerilerken, en yüksek 3.9085 seviyesini gördü. Bankacılar küresel piyasaların ve TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin yakından izleneceğini belirtti.

Dolar/TL, yeni haftaya 3.8654/3.8665 seviyesinden başlarken; saat 14.37 itibarıyla 3.9018 seviyesinden işlem gördü. Euro ise aynı dakikalarda 4.6010 seviyesindeydi. Euro/dolar paritesi de 1.1789 seviyesinde bulunuyor.

TL'DE RİSK DEVAM EDİYOR

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarındaki ana neden olarak ön plana çıkıyor.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmeler. Zarrab'ın 27 Kasım'da duruşması başlayacak. Piyasalar dava sürecine ilişkin gelişmeleri de yakından izliyor.

MERKEZ BANKASI TL UZLAŞMALI VADELİ FX İHALELERİNE BAŞLIYOR

Merkez Bankası (TCMB), reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlıyor. Bugün başlayacak ihalelerde vade 1, 3 ve 6 ay olarak gerçekleştirilecek ve yıl sonuna kadar tutar azami 3 milyar dolar olarak.

TCMB'nin açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve 100 milyon dolar tutarında altı ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

Takvime göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli, iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

EURO'NUN BİR GÖZÜ ALMANYA'DA

Euro/TL geçen hafta euroda küresel değer kazancına paralel 4.61'i aşarak tarihi zirveyi görmüştü. Piyasalarda euro tarafında Almanya'da üç partinin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri de izleniyor. Bu görüşmelerinden sonuç alınamadı ve Hür Demokrat Parti, giderilemeyen görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek koalisyon görüşmelerinden çekildi.

Hür Demokratların görüşmelerden çekilmesi seçimlerden güç kaybederek çıkan Başbakan Angela Merkel'in ya Yeşiller ile azınlık hükümeti kurması ya da Almanya'nın tekrar seçime gitmesi anlamına geliyor.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil/bono piyasasında ise faizlerde yükselişi eğilimi sürüyor. Buna göre gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.48, gösterge iki yıllık tahvilde ise spot kapanışta ortalama yüzde 13.73 seviyesindeydi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.