Eşi işten ayrılıp askere giden memurun maaşı artar

Eşi işten ayrılıp askere giden memurun maaşı artar

Memurun ücret karşılığı çalışmakta olan eşinin işten ayrılarak askere gitmesi durumunda, eşinin askerde olduğu sürede ve askerlik sonrası çalışmadan geçireceği sürede, memurun aylık net maaşı daha fazla olur.

Ücret karşılığı aktif olarak çalışmayan eşinden dolayı, memur aile yardımı ödeneği alabilmekte ve asgari geçim indiriminden yararlanabilmektedir. Bu nedenle, eşi çalıştığı için aile yardımı alamayan ve asgari geçim indiriminden yararlanamayan memur, eşinin işten ayrılarak askere gitmesi durumunda bu haklardan yararlanabilecektir.

Eşi askere giden memurun aile yardımı

Ücret karşılığı çalışmakta iken işinden ayrılıp askere giden kişinin eşi memur ise, askere giden eşinden dolayı memur her ay maaşıyla birlikte aile yardımı (eşi için) alabilir.

Eşi işinden ayrıldığında, memur bu durumu Aile Yardımı Beyannamesi düzenlemek suretiyle kurumuna bildirirse, kendisine izleyen aybaşından geçerli olarak eşinden dolayı aile yardımı ödenir. Eşinin yeniden çalışmaya başlaması halinde, memura ödenen eş yardımı izleyen aybaşından itibaren kesilir.

2017 yılının ilk altı ayına ilişkin belirlemelere göre memura eşinden dolayı ödenen aile yardımının aylık net miktarı “204,99 TL” olduğundan, işinden ayrılarak askere giden eşinden dolayı memurun aylık net maaşı 2017 yılının ilk altı aylık döneminde bu tutar kadar artacaktır (memurun eşinden dolayı aile yardımı talep etmesi halinde).

Eşi askere giden memurun asgari geçim indirimi

Ücret karşılığı çalışmakta iken işinden ayrılıp askere giden kişinin eşi memur ise, askere giden eşinden dolayı memur hakkında her ay asgari geçim indirimi uygulanır. Memur hakkında uygulanan asgari geçim indiriminin artması ise aylık net maaşı artması sonucunu doğurabilmektedir.

Eşi işinden ayrıldığında, memur bu durumu kurumuna bildirdiğinde, izleyen aybaşından geçerli olarak her ay eşinden dolayı da asgari geçim indirimi uygulanır. Eşinin yeniden çalışmaya başlaması halinde, izleyen aybaşından itibaren memur hakkında eşinden dolayı asgari geçim indirimi uygulanmaz.

2017 yılına ilişkin belirlemelere göre eşinden dolayı memurun yararlandığı asgari geçim indiriminin aylık miktarı “26,66 TL” olduğundan, işinden ayrılarak askere giden eşinden dolayı memurun aylık net maaşı 2017 yılının ilk altı aylık döneminde bu tutar kadar artacaktır.

Eşi askere giden memurun maaşındaki toplam artış

Ücret karşılığı çalışmakta iken işinden ayrılıp askere giden kişinin eşi memur ise, memur olan eşin aylık net maaşı, 2017 yılının ilk altı aylık döneminde;

*Aile yardımından dolayı “204,99 TL” aile yardımı,

*Asgari Geçim İndiriminden dolayı “26,66 TL”

olmak üzere toplam “231,65 TL” artar. 

memurunyeri

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.