İki İşte Birden Çalışmak Yasal MI ?

İki İşte Birden Çalışmak Yasal MI ?

Birçok kişi, ikinci bir işte çalışmanın yollarını arıyor. Peki, iki işte birden çalışmak yasal mı? İki yerden sigortalı olmak mümkün mü?

Hayat şartları, ekonomik koşullar ya da farklı nedenler kişinin ikinci bir işte çalışmasını zorunlu kılabilir. Birçok vatandaş bunun yasal boyutunu merak ederken, akıllarındaki birçok soruyu arama motorlarına soruyor. Peki, iki işte birden çalışmak mümkün mü? İki işte birden çalışmanın yasal hükümlülükleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

İKİ İŞTE BİRDEN ÇALIŞMAK YASAL MI?

İşçinin birden fazla yerde çalışması yasal değildir algısı yanlıştır. Medeni Kanunu’nun 23. Maddesi olan ‘’kimse özgürlüklerinden vazgeçemez veya onları hukuka aykırı olarak sınırlayamaz.’’ hükmü, işçinin birden fazla yerde çalışması yasal değil algısını kişilik haklarına aykırılık olarak tanımlamaktadır.

İki işte birden çalışmasının koşulları

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, kimlerin sigortalı olacağını, kimlerin kısmen sigortalı olacağını hükümlerle ayrıntılı olarak belirtmiştir. 5510 Sayılı Kanun’un hükümlerine baktığımızda, iki yerden sigortalı çalışmak mümkündür. Ancak bunun için bazı şartlar konulmuştur.

Bir işçinin doldurması gereken haftalık yasal azami süre 45 saattir. Ancak işçi, asıl işinde yasal azami süresini doldurmazsa başka bir işte çalışması mümkündür. Asıl iş ile ikinci işte çalışmanın yasal azami süresi aşılırsa bu işçinin, İş Kanunu’na aykırı davrandığı anlamına gelir.

İşçinin iki işte birden çalışmasını mümkün kılan bir diğer durum da işçinin haftalık yasal azami süre gibi, yasal günlük azami süre olan 11 saati de aşmaması gerekmektedir.

İşçinin başka bir işte çalışması asıl iş gücünü olumsuz etkileyip, engellememelidir.

İşçinin asıl işinden başka ikinci bir işte çalışması, işvereni için haksız bir rekabet de oluşturmamalıdır. İşçi çalıştığı süre boyunca işverene ait mesleki ve ticari sırları kullanarak, rekabet borcu ihlali de yapmamalıdır.  İşçinin iki işte birden çalışmasının SGK tarafından ise herhangi bir sakıncası yoktur.

İKİ İŞTE ÇALIŞAN İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİ HANGİ DURUMLARDA FESHEDİLİR?

İşçinin iki yerde çalışması için yasal hükümler dışında iş sözleşmesinde ‘’işçi başka yerde çalışamaz’’ maddesinin de yer almaması gerekmektedir. İş sözleşmesinde belirtilmesine rağmen, işçi asıl işinden başka bir yerde çalışırsa, işveren 6 gün içinde işçinin iş sözleşmesini feshetme hakkına sahiptir.

İki işte çalışan işçinin sözleşmesinin feshedilme durumları:

İşçinin ikinci bir işte çalışmayacağına dair yazılı bir muvafakati varsa,

İşçinin ikinci işte çalışmasından dolayı veriminde düşüş varsa,

İşçinin yukarıda yazılı olan “ikinci bir işte çalışma şartlarını” yerine getirmiyorsa.

MEMURLAR EK İŞ YAPAMAZ

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. Maddesine göre, memurların ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır. Memurların anonim şirket kuruculuğu ve ortaklığı ticaret yasağı kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak, memur genel müdür, sorumlu müdür gibi pozisyonlara getirilemez.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.