KYK Kredi Borçlularına Müjde! KYK Öğrenim Kredisi Borcu Meclisin Gündemine Taşındı

KYK Kredi Borçlularına Müjde! KYK Öğrenim Kredisi Borcu Meclisin Gündemine Taşındı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin tarafından Kredi Yurtlar Kurumu 'KYK' Öğrenim Kredisi borçlarına yönelik bir kanun teklifi hazırlandı. Bu kanun teklifi üniversite öğrencilerini mezun olduktan sonra kara kara düşündüren öğrenim ve katkı kredisi borçlarının silinmesi için düzenlendi.

Milyonlarca kişinin Üniversite öğrencilik yıllarında aldığı KYK öğrenim kredilerine yönelik geri ödemede önemli gelişme yaşandı... Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) üniversite mezunu işsizlerin yaşadığı travmayı da göz önüne alarak Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapılması için harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekti ve 16.08.1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu’na eklenecek geçici madde ile öğrenim ve katkı kredisi borcu olan kişilerin borçlarının silinebileceğini ifade etti.

YAPILAN AÇIKLAMA

Açıklamalarında milyonlarca işsiz olduğunu belirten Milletvekili Şevkin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Üniversite öğreniminin ardından uzun süre işsizlik yaşayan, iş bulduktan sonra da güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle mağdur olan üniversite mezunlarımız kredi borçları nedeniyle adeta kabus yaşıyor. 4 üniversite mezunu gençten en az birinin işsiz olduğu göz önüne alındığında işsiz üniversite mezunu sayısı 1 milyonu geçmektedir.

TÜİK’in açıkladığı 2019 iş gücü istatistiklerine göre, genç işsizlik oranı yüzde 18,6'dan yüzde 26,7’e yükselirken, Türkiye’de son 10 yılda öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin sayısı 5 milyona ulaşmıştır. Borcunu ödeyemeyen 280 bin üniversite mezununa karşı yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildiği anlaşılmıştır. Kanun Teklifimiz, iş kaygısı taşıyan, aile kurma telaşı yaşayan ve ağır ekonomik koşullarla mücadele etmek zorunda kalan üniversite mezunlarının KYK borçlarının silinerek, sorunun çözümüne yöneliktir."

KANUN TEKLİFİ

Konu ile ilgili olarak hazırlanan kanun teklifi ise şöyle:

MADDE 1- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 7- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte öğrenim ve katkı kredisi borcu olan kişilerin borçları silinir. Kredi borçlarına ilişkin daha önce yaptığı ödemeler iade edilmez.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

"ÖĞRENCİLER, SİGORTALI BİR İŞE GİRENE KADAR BORCUNU ÖDEYEBİLİR"

Sözcü'nün haberine göre; İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığına yöneltilen soru önergesine verilen cevapta şu bilgi verildi:

"Bakanlığımızdan öğrenim kredisi almış olan öğrencinin borcunu, öğrenim gördüğü okulun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim görmesi halinde dört yıl) sonra başlamak üzere kredi aldığı sürede ve aylık dönemler halinde ödemesi gerekmektedir. Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur. Vatani görevini yerine getirmekte olan borçlularımızın kredi borçları da durumlarını belgelendirmeleri halinde askerlik sürelerince ertelenmektedir"

KREDİ BORCU OLANLAR MÜJDE ! ERTELEME HAKKI 

Üniversiteyi bitirdikten iki yıl sonra geri ödemesi yapılması zorunlu olan ancak iş bulamayan üniversite mezunlarının ödemekte güçlük çektiği Kredi Yurtlar Kurumu borçlarıyla ilgili Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'ndan açıklama geldi. Bakan Kasapoğlu, gençlerin sigortalı iş bulana kadar başvuru yaparak bu borcu erteleyebileceğini duyurdu.

BORCU OLAN İŞSİZ GENÇLERE SESLENDİ

Koncuk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kasapoğlu'nun kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup, sigortalı bir işe girene kadar borcunu erteleme imkanı mevcuttur, ifadesi kredi borcu bulunan, ödeme zorluğu içinde işsiz gençlerimiz açısından çok önemlidir. Bu durumda, sigortalı bir işe girmemiş olan, işsiz kredi borçlusu gençlerimizin durumunun KYK'ya bildirilmeleri önemlidir" diyerek, borçlu olan işsiz gençlerin gerekli müracaatları yapması gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.