'Lozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir'

'Lozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir'

CHP'li Dudu: - "Lozan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük diplomatik zaferidir, başarısıdır. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir"

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, "Lozan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük diplomatik zaferidir, başarısıdır. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumunun 2017 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde CHP Grubu adına söz alan Bolu Milletvekili Tanju Özcan, kamudan soruşturma dahi açılmadan ihraç edilen binlerce kamu personeli ve mağduru bulunduğunu savundu.

Bunların eninde sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kapısını çalacağını, AİHM'nin geçmiş içtihatlarına bakıldığında, "Türkiye'yi mahkum edeceğinin bugünden ortada" olduğunu öne süren Özcan, "Bunu yeniden düşünmenizi tavsiye ediyorum. Türkiye, AİHM nezdinde defalarca mahkum oldu ancak önümüzdeki yıl veya sonraki yıl bunda rekor bir artış olacak." dedi.

Önümüzdeki günlerde başkanlık konusunun gündeme geleceğini belirten Özcan, "Bizim temel itirazımız şu: Bütün yetkileri demokratik bir sistemde bir insan üzerinde toplamayın, bu yanlıştır. Bu insanın kim olduğu da çok önemli değil." diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, çocuklara yönelik cinsel istismar ve taciz davalarında son on yılda yüzde 700 bir artış olduğunu öne sürdü.

"Bunu nasıl izah edeceğiz?" diye soran Erkek, "Çocuklara yönelik bu cinsel istismar, taciz iddiaları yoğunluklu olarak nerelerde gündeme geliyor? Bu vakıflar neden kapatılmıyor? Bugün 1 milyonun üzerinde çocuk, dini vakıfların elinde. Lütfen kontrol edelim, denetleyelim ve çocuklarımızı koruyalım. Kutsal din duygularının istismar edilmesine müsaade etmeyelim çünkü dinin temeli de ahlaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu istatistiklerin "ahlaki bir çöküntüyü gösterdiğini" ifade eden Erkek, "Ahlak çökmüş, adalet çökmüş, ekonomi çökmüş; 7 milyon işsiz var, milyonlarca insanımız maalesef açlık ve yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dış politikada tarihimizin en hazin tablosunu yaşıyoruz. Bizim derdimiz ise Anayasal demokrasi yerine anayasal diktatörlüğü tesis etmek." görüşlerini savundu.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da "AKP'nin açılımını biz başka biliyorduk, meğerse aldatılanlar ve kandırılanlar partisi olmuş. Bu anlayışla maalesef, FETÖ'yle, terörle mücadele edemeyeceğinizi düşünüyoruz. Bu yüzden, OHAL'le sizin amacınızın muhalifler olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

-"Lozan, Türkiye'nin tapu senedidir"

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Fırat Kalkanı Harekatı'nı partisinin desteklediğini belirterek, "Ancak nereye kadar? Şu anda bulunduğumuz yere kadar. Buradan bir adım bile ileriye gitmek Suriye'deki ve Orta Doğu'daki o cadı kazanının tamamen içine düşmek anlamına gelir. Bu nedenle, asla bu yanlış yapılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Son günlerde "Lozan polemiği" yaşandığına işaret eden Dudu, "Lozan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük diplomatik zaferidir, başarısıdır. Lozan, ulusal Kurtuluş Savaşı'nın diplomasi alanında devamıdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedidir. Dolayısıyla, Lozan'a karşı çıkmak, Lozan'ı eleştirmek, açık ve net söylüyorum, bu vatanın varlığını, mevcudiyetini sorgulamaktır, eleştirmektir." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye'de her şeyden önce istikrar ve öngörülebilirlik kalmadığını, hukuk devleti, demokrasiden hızla uzaklaşıldığını, dış politikada yapılan yanlışların ekonomiyi vurduğunu savundu.

Çakırözer, 15 yıllık tek parti hükümetinin "siyasi istikrar anlamına gelmediğinin görüldüğünü" öne sürerek, şunları söyledi:

"Vatandaşımızın hayatının her alanında adalete, evrensel hukuk devleti ilkelerine güven duymasını sağlamak zorundayız. 15 Temmuz kanlı darbe girişimini planlayanlar ve icraya koyanlarla, onların destekçileriyle sonuna kadar mücadele edilmeli, adil biçimde yargılanarak en ağır cezalar verilmeli, bu konuda en ufak bir tereddüt hiçbirimizde bulunmamaktadır. Ama bunu yaparken en aykırı biçimde de olsa yazan, çizen, düşünen insanları, eleştirilerini beğenmediklerimizi OHAL koşulları altında cezaevlerine tıkarsanız, işte, o zaman bu mücadeleyi anlatmakta güçlük çekerseniz, güçlük çekeriz. Bizim mücadelemiz, elinde silah olanla, o silahı yurttaşımıza, polisimize, askerimize doğrultanla olmalıdır.

Anayasa Mahkemesi kararı gereği, haklarındaki karar kesinleşinceye kadar tutuksuz yargılanması gereken milletvekillerini tutuklarsanız ne kendi insanımıza ne de dünyaya anlatamayız terörle mücadelemizi. Fırsat bu fırsattır diye darbeyle, FETÖ'yle ilgisi olmayan öğretmenleri, akademisyenleri sırf muhalifler diye görevlerinden atarsanız, işinden, aşından ederseniz, kimse dinlemez hiçbirimizi. Suçun kişiselliği ilkesine rağmen, FETÖ'cü iddiasıyla tutuklananların aile bireylerinin, eşlerinin, çocuklarının mağdur edilmesini dünyaya anlatamayız."

-"Hayır' demeniz yeterli"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'e yönelik, "Babası mezardan kalksa 'Oğlum Tuğrul, biraz doğrul, bu Kıbrıs'ta ne oluyor?' der. Kıbrıs'a her yılı çözüm yılı ilan ettiler, 2004'ten beri çözüm yılı." dedi.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, AK Parti'nin "kandırıldık" diyerek kurtulamayacağını söyleyerek, "Cumhuriyet tarihine eğer altın harflerle geçmek istiyorsanız, içine sürüklenmeye çalışıldığımız bu karanlık döneme 'dur' demek sizin elinizde. Bunun için getirilecek anayasa değişikliğine 'hayır' demeniz yeterlidir." diye konuştu.

 
 
Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.