"Piktes Öğretmenleri Kadro İstiyor"

"Piktes Öğretmenleri Kadro İstiyor"

"Piktes Öğretmenleri Kadro İstiyor"

Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun birlikte yürüttüğü “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" (PIKTES) kapsamında görev yapan öğretmenler ve MEB arasında kriz yaşanıyor.

PIKTES kapsamındaki öğretmenler sözleşmelerinde olmadığı halde yarı yıl tatilinde öğrenci bulmak için sahaya gönderildiklerini belirterek, "Bunun için ek ücret verilmiyor. Elimize bir adres vererek buradaki çocuklara ulaşmamız isteniyor. Can güvenliğimiz olmadan, bilmediğimiz yerlere gitmek zorunda kalıyoruz" açıklamasında bulundular.

Öğretmenlerin, yaşadıkları sorunu sosyal medyada dile getirmesinin ardından MEB, "Saha çalışması ile özlük hakları konularında gerçekleri yasıtmıyor" dedi.

MEB, yaptığı açıklamada "PIKTES öğretmenlerimiz, Bakanlığımızca yapılan mülakat neticesinde, atanamayan öğretmen adaylarından KPSS ve mülakat puan üstünlüğüne göre seçilmiş olup, imzaladıkları Geçici Süreli Sözleşme kapsamında, 4857 sayılı İş Kanununa göre görev yapmaktadır.

"Bu kapsamda çalışan öğretmenlerimizin sözleşmelerine istinaden 21 gün yıllık izni bulunmaktadır. Projemizin başlangıç tarihi olan 2016 yılından bu yana, belirli dönemlerde ücretlerine zam yapılmış; 6 defa eş durumu ve 3 defa da isteğe bağlı olmak üzere iller arası görev yeri değişiklikleri gerçekleştirilmiştir. Halen PIKTES öğretmenlerimizin yüzde 90'ı şehir merkezlerindeki devlet okullarında görev yapmaktadırlar.

"Projemiz faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen bahse konu hane ziyaretlerinin ilk iki gününde, okullaşmamış ya da okula ara vermiş 4 bini aşkın çocuğa ulaşılmıştır. İki günlük çalışma sonucunda ulaşılan bu sayıdan hareketle, çalışma sonunda ulaşılacak çocuk ve bilgilendirilecek aile sayısı düşünüldüğünde PIKTES öğretmenlerimizin bu ziyaretlerinin ne kadar etkili olduğu açıkça görülmektedir" ifadelerine yer verdi. 

2016 yılında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ve mülakat puanı üstünlüğüne göre; 6 bin 200 öğretmenin, PIKTES kapsamında sözleşmeli öğretmen gibi atması yapıldı. 2 yıl sürmesi beklenen proje 2018 yılında 3 yıllığına uzatıldı.

Fakat öğretmenler, bu süre zarfında kadro beklerken, görev tanımı dışındaki çalışmalara yönlendirildiler. Milli Eğitim Bakanlığı, 4 bin 200 civarında PIKTES öğretmenini yarı yıl tatilinde Suriyeli çocukların okula getirilmesiyle görevlendirdi. 

Duruma sosyal medyadan tepki gösteren öğretmenler, saha çalışmasının sözleşme dâhilinde olmadığını ve can güvenliklerinin bulunmadığını belirttiler.

“Dua edin işiniz var şikayet etmeyin”
Antep’te görev yapan PIKTES öğretmeni yaşadıkları sorunları bianet’e anlattı. İsmini vermek istemeyen öğretmen şöyle konuştu:

“Yarı yıl tatilinde saha çalışması yapacağımız söylendi. Bunun için bize Kızılay’dan eğitim verildi. Yıllar yılı eğitim görmüş ve öğretmenlik yapmış bizlere nasıl konuşmamız ve giyinmemiz gerektiği anlatıldı. Açık açık aşağılandık. Sahaya çıkmak istemeyenlere ‘dua edin işiniz var şikayet etmeyin’ denildi.

“Elimize verilen adreslerin büyük çoğunluğunda Türk aileler oturuyor, güncel adresler yok. Mesela gittiğimiz bir evde bizi valilikle tehdit ettiler. ‘Kimsiniz kapıma geliyorsunuz valiyi tanıyorum, sizi söyleyeceğim’ denildi.

“Kızılay’ın işini bize yaptırıyorlar"
“Yine 4 öğretmen grubuna aynı adresler verildi. Aynı adrese farklı zamanlarda gittik ve ev sahibi polis çağırdı. Suriyelilerin oturdukları mahalleler genelde fuhuş ve uyuşturucunun olduğu mahalleler. Çünkü ekonomileri ancak orada oturmaya yetiyor. Ama bizim oralara girmemiz büyük risk barındırıyor. Saldırıya uğruyoruz, tehdit ediliyoruz. Yanımızda polis güvenliğimizi sağlayacak hiç kimse yok. Bu bizim değil, Kızılay’ın ve Göç İdaresi’nin işi. Fakat işimizi kaybetmekle tehdit edilerek bizlere yaptırılıyor.

"Üç yılda bir kere zam yapıldı"
"Biz atanamayan ögretmen adayları değiliz. Bir çoğumuz kontenjan da olduğumuz halde mülakat ve guvenlik soruşturması sonucu başvuru yapıp daha sonrasında sözleşmeli öğretmenliğe geçiş yaptık. Atanamamış öğretmenler içerisinden ibaresi bu açıdan gerçeklik arz etmiyor. 

“Bunun dışında da yaşadığımız çok fazla sorun var. Üç yılda sadece bir kez 285 TL maaşımıza zam yapıldı. Bunun dışında zam yapılmadı.  Bakanlık, bizim açıklamalarımızın gerçeği yansıtmadığını söylüyor fakat asıl kendi söylemleri gerçeği yansıtmıyor. Geçmişe dönük maaş bodroları istendiği takdirde istenilen şahis veya kurumlara iletebiliriz.

"İzinlerimizi bile biz belirleyemiyoruz. İzinleri belirledikleri zamanda kullanmayacak olursak, izin hakkımız yanıyor. Üzerimizden ciddi rantlar dönüyor; ama biz sömürülüyoruz. Özlük haklarımız verilmiyor. Bakanlık yaptığı açıklamada yanlış bilgilendirme yapıyor. 


Aksoy: "Tatil yapamıyorlar"
Öğretmenlerle görüşen İYİ Parti Yabancı Göçlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı İlay Aksoy,  bianet’e konuştu.

Aksoy, saha görevlendirmesi yapılan öğretmenlerin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını söyledi:

“UNICEF verilerine göre; Türkiye’de 1 milyon 750 bin çocuk Suriyeli çocuk var. Bu çocukların 1 milyon 100’ü okul dışı, sadece 600 bini okula gidebiliyor.

“Okula gitmeyen ya da kaydı olup okula gitmeyen öğrenciler için öğretmenler seferber edildi. Tüm öğretmenler, 15 gün tatil yaparken, PICTES öğretmenleri kapı kapı dolaştırılıp öğrenci arıyor.

“Ek ücret yok, güvenlik sıfır”
“Suriyeli çocukların okula yönlendirilmesi gerekiyor. Fakat bu şekilde plansız bir şekilde yapılmaz. Öğretmenlere, Kızılay tarafından bir eğitim veriliyor. Eğitimde de ‘evlerde bir şey yiyip içmeyin, giyiminize dikkat edin, eve girdiğinizde ayakkabılarınızı çıkarın’ gibi aşağılayıcı cümleler kuruluyormuş.

“Bu görevlendirme için ek ücret verilmeyeceğini ve çalışmaya katılmak istemeyen öğretmenlerin de; sözleşmelerinin iptal edileceği tehdidiyle karşı karşıya kaldıkları bilgisine ulaştık.

“Öğretmenler gözaltına alınıp tutuklanıyorlar”
“Öğretmenler, güvensiz bir şekilde kapı kapı dolaştırılıyorlar. PICTES logolu bir plastik kart verilmiş ellerine, isimlerini bile kendileri üstlerine yazıyor. Bu durum Suriyeliler açısından da ürkütücü, kapınıza birileri geliyor ve kim olduklarını bilmiyorsunuz.

“Birçok ilde öğretmenler ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiriyorlar. Mesela Antep’te öğretmenlerin gittikleri bir ev fuhuş yapıldığı gerekçesiyle polis tarafından basılıyor. Başka bir evde öğretmenler meskene izinsiz girmekten gözaltına alınıp tutuklanıyorlar.

“AB pazarlama elemanı gibi çalıştırılıyorlar”
“PICTES öğretmenleri resmen Avrupa Birliği pazarlama elemanı gibi çalıştırılıyorlar. Öğretmenlere, MEB ile AB arasındaki fon çalışmasının pazarlaması yaptırılıyor resmen. Entegrasyon böyle olmaz. Bu projede sosyal hizmetler de yer kesinlikle yer almalı.

“Öğretmenler, okula kaydı olup ve gelmeyen kız çocuklarının büyük kısmının çocuk doğurduğuna tanıklık ettiklerini söylüyorlar. 12-14 yaşlarında bir çocuk doğum yapıyorsa bu istismardır ve burada sosyal hizmetler de emniyet de yer almalıdır.

“Kadroya alınıp; maaşlar revize edilmeli”
Aksoy, öğretmenleri yaşadığı sorunun çözümü için ise şu önerilerde bulundu:

“Öğrencileri okula gelmesi durumunda ailelere 470 TL ve artı her ay 235 TL aylık para veriliyor. Ailelerin bir kısmı bu parayı alıyor ancak çocuğunu okula göndermiyor. Çünkü devamsızlıkla ilgili bir tespit yapılmıyor.

“O çocukların eğitim almaması onların geleceksizliği ve yarın Türkiye için tehdit oluşturması demektir. Bu nedenle sadece fon projesi olarak bakılmamalı, duruma ciddiyetle yaklaşılmalı.

“Öğretmenler, kadroya alınmalı. Maaşları revize edilmeli, güncellenmeli. Görev alanları dışında çalıştırılmamalılar. Kaç saat ve kaç gün çalışacakları netleştirilmeli.” (RT)
kaynak:bianet.org

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.