3600 Ek Gösterge Kanun Teklifi TBMM’de

3600 Ek Gösterge Kanun Teklifi TBMM’de

Sağlık Personelinin ek göstergelerinin 3600'e yükseltilme Kanun Teklifi TBMM’de. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi 10 Ocak 2020 itibarıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuldu. Teklif ile sağlık personellerine 3600 ek gösterge talep ediliyor.

10 Ocak 2020 tarihi itibarıyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen kanun teklifi ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfına pedagog, radyoterapist, radyoterapi teknisyeni, sağlık teknisyeni, anestezi teknisyeni ve laborant unvanları altında çalışan sağlık personelinin dahil edilmesi ile Sağlık Hizmetleri Sınıfına uygulanacak ek göstergelerin yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmaktadır. Gereğini saygılarımla arz ederim.

Özgür ÖZEL/ Manisa Milletvekili

GENEL GEREKÇE

Hâlihazırda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan memurlardan bir kısmı Kanunun 36. maddesinin (III) numaralı sağlık hizmetleri sınıf içerisinde sayılmamışlardır. Özellikle pedagog, radyoterapistler, radyoterapi teknisyenleri, sağlık teknisyenleri, anestezi teknisyeni, laborantlar gibi meslek mensuplarının bu sınıftan sayılmaması nedeniyle özlük hakları açısından mağduriyet yaşamalarına neden olmaktadır. Kanun teklifimizle en önemli kamu hizmetlerinden birisi olan sağlık hizmetleri sinifi içerisinde olması gereken bu hizmet sınıflarının bu alana dahil edilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda söz konusu sağlık hizmetler sınıfında yer alan söz konusu personel arasında aylıklarını ve emekliliklerinde kendilerine ödenecek yaşlılık aylıklarını da doğrudan ilgilendiren ek gösterge açısından da bir ayrımcılık söz konusudur. Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan diğer personelden üniversite mezunu personelin de diğer sağlık personeli gibi 3600 ek göstergeden yararlanmaması sağlık hizmetini yerine getiren personelimizin mağdur olmasına neden olmaktadır. Anilan sınıflarda görev yapan memurlar ek göstergelerinin 1. Derece için 3000'den 3600'e çıkarılmasını beklemektedir. Özellikle son yılarda iktidarın her kademesinde yer alan yöneticiler tarafından bu beklentinin karşılanacağı ve söz konusu memurlarımızın 1. Derece için ek göstergelerinin 3600'e çıkarılacağına ilişkin sözler verilmiş olmasına rağmen bu sözler tutulmamıştır. Pek çok memurumuzun gelirleri yeterli olmadığı ve ek iş yapmak zorunda kaldıkları bilinmektedir. Ek göstergenin memurların maaşlarını, emekli aylıklarını ve emekli ikramiyelerini önemli ölçüde etkilediği dikkate alındığında bu görevleri icra eden memurlarımızın ve yıllarca emek vermiş memur emeklilerimizin gelirlerini artıracak böylesi bir düzenlemenin özellikle son yıl içinde enflasyonun artış oranı düşünüldüğünde fayda sağlayacağı açıktır. Bu nedenlerle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifimizle söz konusu sağlık personelinin ek göstergelerinin yükseltilmesi amaçlanmıştır

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile 657 sayılı Kanun'un 36. Maddesinde sağlık hizmetleri sınıfında belirtilen meslek mensuplarına pedagog, radyoterapist, radyoterapi teknisyeni, sağlık teknisyeni, anestezi teknisyeni, laborant meslekleri eklenmiştir. MADDE 2- Madde ile 657 sayılı Kanun'un Eki (1) sayılı Hizmet Sınıfları İtibariyle Unvan Veya Aylik Alinan Derecelere Göre Ek Göstergeler başlıklı cetvelin II- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI bölümündeki ek gösterge rakamları yükseltilmiştir. MADDE 3- Yürürlük maddesidir. MADDE 4- Yürütme maddesidir.

657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ MADDE

1-657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin (III) numaralı fikrasına, hemşire yardımcısı ibaresinden sonra gelmek üzere "pedagog, .. radyoterapist, radyoterapi teknisyeni, sağlık teknisyeni, anestezi teknisyeni, laborant" ibaresi eklenmiştir. MADDE 2-657 sayılı Kanun'un Eki (1) sayılı Hizmet Sınıfları İtibariyle Unvan Veya Aylık Alinan Derecelere Göre Ek Göstergeler başlıklı cetvelin III- SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanlığı yürütür. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.