'235 bin Öğrenci Okulu Terk Etti'

'235 bin Öğrenci Okulu Terk Etti'

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS), Milli Eğitim Bakanlığı 2014 İdare Faaliyet Raporu'ndaki okula devam etmeyen öğrenci sayısını değerlendirdi. Hazırladığı bildiride, "235 bin korkunç bir rakamdır" diyen TÖS, "Ülkemiz için büyük bir ayıp ve kayıp olan bu duruma karşı tedbirler alınıp, gerekenler yapılarak acilen düzeltilme yoluna gidilmeli" dedi.

 Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS), Milli Eğitim Bakanlığı 2014 İdare Faaliyet Raporu'ndaki okula devam etmeyen öğrenci sayısını değerlendirdi. Buna göre, 2013 yılında 174 bin 625 öğrenci ilköğretim kurumlarını (ilkokul ve ortaokul) terk ederken, 2014 yılında ilköğretim kurumlarında öğrenim gören 234 bin 932 öğrenci okulu terk etti. Milli Eğitim Bakanlığı, 2013 İdare Faaliyet Raporu'nda okula devam etmeyen (okul terki) öğrenci sayısını 90 bin olarak belirlendi, ancak bu sayı 174 bin 625 oldu. 2014 yılındaki ilköğretim kurumlarında (ilkokul ve ortaokul) okul terkleri 2013 yılına göre yüzde 35 artış gösterdi. Bununla birlikte 2013 ve 2014 yılında toplam 400 bin çocuk okulu terk etti.

TÖS'ün soruları

235 bin okulu terk eden öğrencinin sınıflarına, cinsiyetlerine göre dağılımı nedir? Yine bu öğrencilerin kaçı ilkokul, kaçı ortaokul öğrencisidir?

4+4+4 zorunlu eğitim uygulamasının bu okul terklerindeki payı nedir?

Bakanlık, okulu terk eden öğrencilere yönelik ne gibi çalışmalar yapmıştır ve yapmaktadır? Yapılan bu çalışmaların da kamuoyu ile paylaşmasını istemekteyiz.

Bilindiği gibi ilkokul ve ortaokul zorunlu eğitim kapsamındadır. Bu sonuca göre devlet zorunlu eğitimi uygulayamamakta mıdır? Öyle olduğu görülmektedir.

TÖS'ün konuya ilişkin görüş ve önerileri ise şöyle:

Eğitim, toplumun hem bir aynası hem de temel belirleyicisi olduğu için ailelerin sosyo-ekonomik durumunun okul terklerinin temel sebebi olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda çocukların ve ailelerinin çeşitli fonlar ve burslarla daha fazla desteklenmesini olumlu bir seçenek olarak görmek ve uygulamak gerekir.

TÖS olarak zorunlu ilköğretim çağı öğrencilerine verilen karşılıksız desteğin artırılmasının okula terki azaltacağı düşüncesindeyiz. Ayrıca aileleri bilinçlendirme gibi diğer tedbirlerin de belirlenip uygulamaya geçirilmesi, bu konuda özel çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak 4+4+4 biçiminde çarpıtılmış 12 yıllık zorunlu eğitimin uygulamada gerçekleşmemesi (hatta 4+4+4 olarak bölünmüş olmasının okul terkini daha da artırdığı düşünülmektedir) ülkemiz için büyük bir sorundur. 2014 yılı faaliyet raporunda açıkça ifade edilen bu sonuç, bize Milli Eğitim'in sınıfta kaldığını bir kez daha göstermiştir. Siz istediğiniz kadar eğitimde çağı yakaladığınızı, göz boyayıcı projelerle göstermek isteyin, istatistik veriler açıktır; 235 bin korkunç bir rakamdır. Ülkemiz için büyük bir ayıp ve kayıp olan bu duruma karşı tedbirler alınıp, gerekenler yapılarak acilen düzeltilme yoluna gidilmelidir.

 Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.