4+4+4'ten en çok Ortaokul Öğretmenleri Şikayetçi!

4+4+4'ten en çok Ortaokul Öğretmenleri Şikayetçi!

Kamuoyunda şiddetli tartışmalar yaratan Milli Eğitim'in 4 yıllık sistemi 4+4+4'e şikayet çok var.

 İki dönem önceki eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer zamanında 5+3+4 eğitim sisteminden 4+4+4 eğitim sistemine geçilmişti. Bilindiği üzere aynı yıl 30 binden fazla Sınıf öğretmeni norm fazlası olmuş, gerekli alt yapı oluşturulmadan 66 aylık öğrenciler 1. sınıflara alınmış, hem yaş farkı hem de sınıfların kalabalık olması eğitimin kalitesini düşürmüştü. Geçen 4 yıllık süreçte başta üniversitelerdeki akademisyenler olmak üzere bir çok eleştiri olmuş fakat MEB bu eleştirilere kulak asmamıştı.

Ortaokul, yeni sisteme göre 5. sınıftan başlıyor. 66 aylık çocukların 1. sınıfa alınması dolayısıyla ve ilkokulun 4 yıla düşmesi sebebiyle Ortaokul öğretmenleri artık 5. sınıfların dersine giriyor ve 2 yaş daha küçük öğrencilerle karşılaşıyor. Aslında ilkokulda olması gereken öğrenciler Ortaokul sıralarında, daha çocukluk havasından çıkamadan kendilerini buluyor. 

Özellikle 5. ve 6. sınıfların derslerine giren Ortaokul öğretmenlerinden çocukların yaşları, gelişimleri ve öğrenme düzeyleri ile ilgili ciddi şikayet ve eleştiriler geliyor. Neredeyse her öğretmen ilkokuldan öğrencilerin ''Boş'' geldiğini ve yaşı gereği Ortaokul sıralarında olmaması gerektiğini belirtiyor. Bu öğrencilerin Lise ve Yükseköğrenim seviyesinde de oldukça sıkıntılı süreçler geçireceği tahmin ediliyor.

2012 yılından bu yana 4 yıldır uygulanan 4+4+4 eğitim sisteminde 4 eğitim kademesi ve yaklaşık 4 milyon 500 bin çocuğumuzun iyi eğitim alamadığı, ideal yaşta öğretimle karşılaşmadığı ve gelecek için iyi bir alt yapı oluşturulamadığı kaydediliyor. 

Üniversite hocaları başta olmak üzere, öğretmenler, veliler, hatta gayrıresmi olarak MEB yöneticileri, eğitim sendikaları, eğitim ile ilintili vakıflar ve vatandaşlar sistemin bir an önce değişmesi gerektiğini düşünüyor. Bu genele yayılmış düşünceye Milli Eğitim Bakanlığı henüz olumlu bir yanıt vermedi.

Öte yandan geçtiğimiz hafta gündemi meşgul eden 3+3+3+4 sistemi ile ilgili de başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş açıklamalarda bulunmuş ve böyle bir çalışmanın olmadığını, çalışma yapılırsa kamuoyu ile tüm şeffaflığı ile paylaşılacağını açıklamıştı. Bilindiği üzere dünyanın eğitim sisteminde ileri ülkelerinin hemen hepsine yakınında ilkokul 6 yıl. Bakanlıktan acilen bu yanlıştan dönülmesi ve eski eğitim sistemine planlı ve programlı olarak geçilmesi bekleniyor. Ani manevralar ise eğitime hep zarar veriyor. Konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip edip siz değerli okuyucularımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.