ABİDE Projesi kapsamında 81 ilde 1299 okulda alan uygulaması yapıldı

ABİDE Projesi kapsamında 81 ilde 1299 okulda alan uygulaması yapıldı

Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) araştırması alan uygulaması başarıyla tamamlanmıştır.

 Ülke genelinde öğrencilerin öğrendiklerini günlük yaşamda kullanabilme becerilerinin ve üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi; öğrencilerin akademik başarılarını etkileyen faktörlerin araştırılması amacıyla "Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi"(ABİDE) çalışmaları kapsamında alan uygulaması Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce tamamlanmıştır.

Alan uygulaması kapsamında çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu soruları da içeren Türkçe – Matematik Testi ve Sosyal Bilgiler – Fen ve Teknoloji Testi 81 ilde yaklaşık 38 bin 8. Sınıf öğrencisi ile buluştu. Test uygulaması sırasında öğrenciler hem optik formda işaretleme yaptı hem de açık uçlu soruların cevaplarını kendi el yazıları ile cevap formuna yazdılar.

 

     Test uygulaması yanında ABİDE kapsamında geliştirilen öğrenci, öğretmen ve okul yöneticisi anketleri 4-15 Nisan 2016 tarihleri arasında online olarak doldurulmuştur. Okul koordinatörü anketi, öğretmen anketi, öğrenci anketi olmak üzere 3 farklı anket bulunmaktadır. Anketler 4 – 15 Nisan 2016 tarihleri arasında abide.meb.gov.tr adresinde yayınlanmış olup, anket çalışmasına; 38.000 öğrenci, 6000 öğretmen, 1299 okul yöneticisi olmak üzere yaklaşık 45.300 kişi katılmıştır. Geliştirilen anketler öğrencilerin eğitim yaşantılarına etki eden diğer faktörlerle birlikte bütüncül bir değerlendirme yapılmasını amaçlamaktadır. Uygulama yapılan sınıfların Türkçe, Matematik, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Fen ve Teknoloji dersine giren öğretmenleri, öğrenciler ve okul yöneticileri anket uygulamasına katılmıştır.

 

     Abide uygulaması örneklem büyüklüğü açısından gerçekleştirilen en büyük araştırma çalışması niteliğini taşımakla beraber, içerdiği açık uçlu sorular ve anketler ile diğer test uygulamalarından ayrılmaktadır. Çoktan seçmeli sorular, öğrencilerin cevapları kendilerinin oluşturmasına imkan vermezken, açık uçlu soruları cevaplamak için öğrenciler seçmek yerine düşünüp kendi cümleleriyle yazarak yanıtlarını oluşturdular.

     Uygulama kapsamında 240 personel test uygulayıcısı olarak Genel Müdürlüğümüz tarafından görevlendirilmiş 1299 okulda alan uygulamasını gerçekleştirmiştir. Uygulamada görev alan personel görev raporlarında açık uçlu soruların öğrenciler tarafından oldukça beğenildiğini raporlarında ifade etmiştir.  Alan uygulamasının tamamlanmasıyla birlikte, testlerin ve anketlerin değerlendirilmesi, analiz ve raporlama çalışmaları gerçekleştirilecektir.


       Açık uçlu soruların değerlendirilmesi

     Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavlar optik okuyucular aracılığı ile hızlı ve kolay bir şekilde değerlendirilebilmektedir. Açık uçlu soruların yanıtları ise öğrencilerin el yazısı ile yazdıkları yanıtlardan oluşmaktadır. Bu yanıtların değerlendirilmesi puanlayıcı eğitim almış alan öğretmenleri tarafından gerçekleştirilecektir. Açık uçlu soruların değerlendirilmesi  amacıyla Genel Müdürlüğümüz tarafından bir değerlendirme yazılımı geliştirilmiştir. Yazılım sayesinde puanlayıcılar okudukları yanıtları yazılım aracılığı ile değerlendirebilecektir.  Puanlama güvenirliğinin sağlanması için her bir yanıt iki değerlendiriciye atanmaktadır. Bu şekilde iki değerlendiricinin verdiği puanın yazılım tarafından birbiri ile olan uyumunu kontrol edilir. Aralarında puan uyumsuzluğu olan yanıtlar son kararın verilmesi için üst değerlendiriciye aktarılır. Üst değerlendiriciler ise soruları ve puanlama anahtarlarını geliştiren tecrübeli kişilerden oluşmaktadır.

     Puanlayıcı sorunun olası tüm cevaplarının yer aldığı rubriklere (cevap anahtarı) göre puanlama yapacaktır. Puanlamaya katılan tüm öğretmenlere puanlama eğitimi verilecektir.

 

     ABİDE açık uçlu sorularının puanlama çalışması Haziran ayı içerisinde yapılacaktır. Puanlama çalışmalarına bu yıl 16 il katılacaktır. 16 ilden seçilecek toplam 1250 öğretmen tarafından yapılacak puanlamada 40.000 öğrencinin puanlama çalışması 5 günde tamamlanacaktır. Ayrıca puanlama çalışmasında Genel Müdürlüğümüz ve Ankara Milli Eğitim Müdürlüğünden 68 üst değerlendirici uzman görev alacaktır. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.