Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı

Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 10/06/2015 tarih ve 5931939 sayılı yazı ile MEB Hukuk Müşavirliğinden Adaylığı kaldırılacak öğretmenler hakkında tereddüte düşülen konularda görüş istedi.

 Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 10/06/2015 tarih ve 5931939 sayılı yazı ile MEB Hukuk Müşavirliğinden Adaylığı kaldırılacak öğretmenler hakkında tereddüte düşülen konularda görüş istedi.


Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı

ÖĞRETMEN DIŞINDAKİ DİĞER ÜNVANLARDA ÖZELDE KALDIRILAN ADAYLIK GEÇERLİ Mİ?

1-İlgililerin müracaatları sırasında alınan belgelerde, usta öğretici, uzman öğretici, eğitim personeli ve kurum personeli gibi unvanlara rastlanılmıştır. 11.05.1993 tarih ve 54905 sayılı onayla yürürlüğe giren Özel Öğretim Kurumlarında Görevlendirilen Eğitim Personelinin Adaylık Eğitimleri ile sicil ve disiplin amirleri Hakkında Yönergede bu unvanların tanımları yapılmıştır. Bu unvanlardan "usta öğretici" lisans mezunu olmadığı için öğretmen adaylığının kaldırılmış sayılmayacağı düşünülmektedir. Ancak diğer unvanların öğretmen olarak sayılıp sayılmayacağı,

"ÖĞRETMENLİKTE ADAYLIĞI KALDIRILMIŞTIR" İBARESİNİN BULUNMASININ YETERLİ Mİ?

2-İlgililerin müracaatları sırasında alınan belgelerde, Valilik onaylarında aynı kişi için birden fazla unvanın kullanıldığı (aynı aday için belgenin onay kısmında "aday öğretmen", kişisel bilgilerin verildiği kısımda uzman öğretici unvanları) görülmüştür. Ekte Genel Müdürlüğümüzden görüş istenen başvuru belgeleri örnek olarak sunulmuştur. İbraz edilen belgelerde "öğretmenlikte adaylığı kaldırılmıştır" ibaresinin bulunmasının yeterli olup olmayacağı,

"KAYMAKAM/RESMİ MAKAMLARCA VERİLEN TÜM ONAYLARI KABUL EDİLİR Mİ?

3-11.05.1993 tarih ve 54905 sayılı onayla yürürlüğe giren Özel Öğretim Kurumlarında Görevlendirilen Eğitim Personelinin Adaylık Eğitimleri ile sicil ve disiplin amirleri Hakkında Yönergenin 38. maddesinin 3. bendinde "Adaylığının kaldırılması teklif edilenlerin adaylıkları valilikçe kaldırılır." hükmü yer alır. Ancak ilgililerin müracaatlarında alınan belgelerde, birtakım adaylık kaldırılma işleminin Kaymakam tarafından onaylandığı görülmüştür. Bazı Kaymakam onaylarında Vali adına ibaresi bulunduğu, bazılarında ilgili yetki devri belirtilerek imzalandığı, bazılarında ise hiçbir ibare olmayıp sadece Kaymakam imzası bulunduğu görülmüştür. Bunlara ek olarak kimi belgelerde ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Kaymakam adına imzası görülmüştür. Resmi makamlarca verilen tüm onayların kabul edilip edilmeyeceği,

"ATAMASI ÖĞRETMEN OLARAK YAPILMAMIŞ ÖĞRETMENLER ADAY ÖĞRETMEN OLARAK SAYILIR MI?

4-08/03/2008 tarihinde yürürlükten kaldırılan 23/06/1985 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinin 49. maddesinde "kurumlarca ihtiyaç duyulan alanlarda öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumundan mezun öğretmen bulunmaması halinde dersin özelliğine göre uzman ve usta öğreticiler görevlendirilebilir" hükmüyle öğretmen ve uzman öğretici arasındaki farkı ortaya koymuştur. Ancak ilgililerin ibraz ettiği belgelerde öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumundan mezun olduğu halde uzman öğretici olarak görevlendirilen/onaylanan personel olduğu görülmüştür. Atama onay tarihinde pedagojik formasyon almış bulunan veya öğretmen yetiştiren fakültelerden mezun olan ancak ataması öğretmen olarak yapılmamış öğretmenlerin aday öğretmen olarak sayılıp sayılmayacaklarına ilişkin MEB Hukuk Müşavirliği görüş verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği 11/06/2015 tarih ve 5987196 sayılı yazı ile yukarıdaki sorulara cevap verdi.

ÖĞRETMEN DIŞINDAKİ DİĞER ÜNVANLARDA ÖZELDE KALDIRILAN ADAYLIK GEÇERLİDİR, ATAMASI ÖĞRETMEN OLARAK YAPILMAMIŞ ÖĞRETMENLER ADAY ÖĞRETMEN OLARAK SAYILIR

"İlgililerin müracaatları sırasında verdikleri belgeler çeşitli unvanlar adı altında çalıştıkları görülmekte ise de, fakültelerin öğretmen yetiştiren kurumlarından, mezun olan, pedagojik formasyona sahip, öğretmenlik şartlarını taşıyan ve fiilen öğretmen olarak çalışanların hangi unvan adı altında çalıştığı belirtilmiş olursa olsun adaylığı kaldırıldıktan sonra öğretmen ünvanını kullanabileceklerdir."

"ÖĞRETMENLİKTE ADAYLIĞI KALDIRILMIŞTIR" İBARESİNİN BULUNMASI YETERLİDİR

"Diğer yandan; kişilerin adaylıklarının kaldırılmasına ilişkin belgeler incelendiğinde, adaylıklarının "aday öğretmen" sıfatıyla kaldırılmış olan kişilerin, öğretmenlik şartlarını taşıdığı,"

"Fiilen öğretmenlik mesleğini icra ettikleri ve resmi okullarda görevli öğretmenler ile aynı eğitimi aldıkları ve aynı sınavlara tabi tutuldukları anlaşılmakta olup; bu durumun, bu kişilere müktesep hak sağlayacağı ve haklarına halel gelmemesi için "öğretmenlikte adaylığı kaldırılmıştır" ibaresinin yeterli olacağı,"

"KAYMAKAM/RESMİ MAKAMLARCA VERİLEN TÜM ONAYLAR KABUL EDİLİR

"11.05.1993 tarih ve 54905 sayılı onayla yürürlüğe giren Özel Öğretim Kurumlarında Görevlendirilen Eğitim Personelinin Adaylık Eğitimleri ile sicil ve disiplin amirleri Hakkında Yönergenin 38 inci maddesinin üçüncü bendinde, "Adaylığının kaldırılması teklif edilenlerin adaylıkları valilikçe kaldırılır." hükmü yer aldığı belirtilmektedir. Bu yetkinin diğer idari ajanlara devredilmeyeceği, dolayısıyla yapılan işlemlerin yetki yönünden sakat olduğu düşünülmekle birlikte; idarenin iç işleyişine ilişkin olan bu yetki sorununun hukukun genel ilkeleri, idari istikrar ve hukuki belirlilik ilkesi gereğince kişilerin aleyhine bir durum yaratmaması gerektiği değerlendirilmektedir."

Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı Aday öğretmenler hakkında görüş yazısı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.