Alman Kalkınma Bankası ile hibe protokolü

Alman Kalkınma Bankası ile hibe protokolü

Millî Eğitim Bakanlığı ile Alman Kalkınma Bankası (KfW) arasında, eğitim tesislerinde enerji verimliliği önlemleri, güneş enerji santrallerinin kurulması ve mesleki eğitim alt yapısının geliştirilmesi kapsamında hibe protokolü imzalandı.

İmzalanan protokolle; 10 milyon avro ile yaklaşık 40 eğitim tesisinin enerji verimliliği ve bakım onarım çalışmaları yapılacak. Ayrıca 120 eğitim kurumunun çatısına 50 KW’lik güneş enerji panellerinin kurulması ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin (GKAS) yoğun yaşadığı üç ilde toplam 14 MW’lik güneş enerji santrallerinin kurulması sağlanacak. Projelerde yapım sürecinin tamamlanmasıyla birlikte yıllık 20 MW güce sahip güneş enerji santrali kurulacak. Bu sayede yıllık toplam 10 milyon 694 bin lira kazanç elde edilmiş olacak.  Ayrıca enerji verimliliği artırılan 40 eğitim tesisinin enerji giderleri yüzde 25 oranında azalacak.

İmza protokolünde konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye’de yaklaşık 3 milyon 200 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu hatırlatarak, “Bu nüfusun yaklaşık 1 milyonu eğitim çağındaki çocuklar teşkil ediyor.” dedi. Suriye krizinin hem Avrupa hem dünya için büyük bir gerçeklik ifade ettiğini belirten Demirci, “Birçok Avrupa Birliği ülkesinin nüfusundan daha fazla sayıdaki Suriyeli sığınmacıyı biz Türkiye’de misafir ediyoruz. Bu nüfusu ülkemizde entegre etmek durumundayız. Özellikle çocuklar açasından son derece önemlidir bizim için.” diye konuştu.

AB ile yapılan iş birliği protokollerinin önemine değinen Demirci şöyle devam etti: “Bugün iki protokol imzalayacağız. Bunlardan birincisi, 40 milyon avroluk bir hibe anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile eğitim tesislerinin enerji verimliliği ve bakım onarım çalışmalarını gerçekleştireceğiz. 120 eğitim kurumunun çatısına 50 KW’lik güneş enerji paneli kuracağız. Yine geçici koruma altındaki Suriyelilerin (GKAS) yoğun yaşadığı üç ilde toplam 14 MW’lik güneş enerji santralleri kuracağız. Bu bizim için çok önemli bir proje olacak.

Diğer protokolün de mesleki teknik eğitime ilişkin olduğunu belirten Demirci, “Mesleki eğitim ile ilgili olarak da 30 milyonluk bir imza protokolümüz olacak. Bununla da mesleki eğitimin alt yapısını geliştirmeyi hedefliyoruz. Böylece Suriyeli çocukların mesleki eğitime dâhil olmasının da imkânı bulmuş olacağız. Bu proje Suriyelilerin eğitme entegrasyonu konusunda oldukça işlevsel olacaktır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından imza protokolü, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, KfW Türkiye Direktörü Frank Bellon, İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan Duman ile Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay tarafından gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.