Avcı: 600'e yakın dershane dönüşüm için başvurdu

Avcı: 600'e yakın dershane dönüşüm için başvurdu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okulların yakılmasına ilişkin "Halk çocuklarının eğitimini engelleyemezler bir kez daha şiddetle kınıyorum" dedi.

 Bakan Nabi Avcı, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nin 2014-1015 Akademik Yılı Açılış Töreni sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Son zamanlarda birçok ilde gerçekleştirilen okul yakma olaylarına ilişkin Bakan Avcı, "Eğitim kurumlarını kundaklamanın halk düşmanlığı olduğunu daha önce de söyledik. Bir kere daha hatırlatıyoruz. Bu tür terör girişimleriyle Türkiye'de ve bölgede ve o bölgede eğitimin önünü kesemezler, engelleyemezler. Bir kere daha şiddetle kınıyoruz. Halk çocuklarının eğitimini engelleyemezler bir kez daha şiddetle kınıyoruz" dedi.

"TABLONUN BÜTÜNÜNDE SORUN YOK"

Bakan Avcı, orta öğretimden liseye geçişle ilgili soruya şöyle cevap verdi: "Bir milyon 300 bin öğrenci geçen yıl ortaokulu bitirip liseye kaydoldu. Bunların 212 bini hiçbir şekilde sisteme girmedi ve tercih yapmadı. Sorunlar büyük ölçüde sisteme girmemiş olan öğrencilerden kaynaklanıyor. Bu 212 bin öğrenci niçin sisteme girmedi, çünkü özel okullara devam edeceği var sayarak sisteme girmedi. Onun dışında kalan 1 milyon 57 binini biz 15 tercihten birine yerleştirdik. 550 bin öğrenci bu sistemde ilk üç tercihinden birine yerleşti. Ancak bazı problemler yaşandı. Büyük ölçüde problem sisteme girmemiş 212 bin öğrenciden kaynaklandı. Peki bu 212 bin öğrenci sisteme girmediği halde niye biz bunları belli yerlere yerleştirdik, niye bir devlet okuluna yerleştirdik. Çünkü bu sene ilk defa devlet okullarından özel okullara geçmek isteyen öğrencileri teşvik veriyoruz. Lise düzeyinde 3 bin 500 lira devlet okulundan özel okula geçecek öğrencilere teşvik veriyoruz."

Yasa gereği bu teşvike hak kazanabilmek için öğrencinin bir devlet okulunda kayıtlı olması gerektiğini anlatan Avcı, şunları söyledi: "Bundan mahrum kalmasınlar diye geçici de olsa devlet okullarından birisine yerleştirdik. Buna rağmen uzak yerlere yerleştirilmiş öğrencilerimiz var. Öğrencilerimiz tercihlerini yaparken, kendi ilçeleri dışında iki ilçeye daha yerleştirebileceğimizi dolayısıyla tercihlerini üç ilçe üzerinden yapmalarını söylemiştik. Hiç sisteme girmemiş olan bu öğrenciler yerleştikten sonra bu öğrenciler sistem tarafından adresleri göz önüne alınarak il içinde bir yerlere yerleştirmiş olabilirler. Onlarında son kayıt haftasında çözülmemiş olan varsa ki olduğunu biliyoruz, Türkiye genelinde 4 bin civarında öğrencimiz bu durumda. Onlarında il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde kurduğumuz yerleştirme komisyonları tarafından kendilerine en yakın okullardan birine tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi için gerekli talimatları il ve içe müdürlüklerine verdik, komisyonlarımızı kurduk. Bu şekilde 4 bin civarında öğrencimizin nakillerini de bu süreçte çözmüş olacağız. Tablonun bütününde sorun yok."

"600'E YAKIN DERSHANE EĞİTİM KURUMUNA DÖNÜŞMEK İÇİN BAŞVURDU"

Dershanelerin eğitim kurumuna dönüşmesine yönelik Bakan Nabi Avcı, "En son geçen haftaki rakam 600'e yaklaştı. Kesin bir rakamı ayaküstü söyleyebilecek durumda değilim ama en son 600 civarında dershane, bir eğitim kurumuna dönüşmek için müracaatını yapmıştı. Birinci fazda yüzde 10'a yakın bir şey var. Beklediğimizin üzerinde bir sayı. Sonra ileri ki dönemlerde daha da artacak sanırım" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.