AVCI SBS'Yİ BİLMİYOR MU?

AVCI SBS'Yİ BİLMİYOR MU?

Milli Eğitim Bakanı Avcı'nın en son uygulama olarak her yıl SBS yapıldığı; 6,7 ve 8. sınıflarda yapılan sınavların %10'u, 8. sınıftaki sınavın %70'inin hesaba katıldığı yönündeki açıklamaları şaşkınlıkla karşılandı. Avcı'nın hesabına göre 8. sınıf %40 oluyor!!!

 Öğrencileriniz sizi tanımlarken dersinizin stand up gibi olduğunu söylüyor, nasıl bir hocaydınız?

Derslerimi ve öğrencilerimi çok severdim.

MEB çok sorunlu bir bakanlık, 93 yılda 76 bakan değiştirmiş sizinle 77 olmuş bu sizin gözünüzü korkuttu mu?

MEB mesuliyetli bir Bakanlık. 1980’in ikinci yarısında HC Güzel’in danışmanıydım. Ortalama bakanlık 11 aydır. MEb çok Bakan değiştirme hızı yüksektir.

Çok Bakan değiştirmiş ama eğitim sistemimiz hep eleştirildi ve alternatif eğitim kurumlarına ihtiyaç duyuldu.

Son 10 yıla dönük eleştirilerde 10 yılda 5 bakan değiştiği söyleniyor. Daha önceki bakan değişikliklerindeki gibi politika değişikliği yoktur. Bugün yaptığımız uygulamalar Bizim dönemimizdeki politikaların devamı olan projelerdir. Her bakan gelişinde farklı bir anlayış getirmedik. Üst öğretim kurumlarına geçişte ortaya çıkan değişikliklere çok anlam yükleniyor. SBS’nin bu yıldan itibaren uygulanmayacağı bilgisi 1,5 yıl önce Sayın Dinçer döneminde açıklanmıştı. Bu eğitim stratejisinde bir değişiklik anlamına gelmiyor. Son sınav senede 1 kere yapılan sınavdı. 8. Sınıfın %70’i 6,7,8’in % 10’u katılıyordu.

Yeni sistemde birer tanesini ortak yapmak suretiyle ölçme değerlendirmede birliktelik oluşturmak istedik. Soruları biz göndereceğiz. Bütün öğrencilere aynı sorular sorulmuş olacak. Sınavın sulandırılmaması içinde o yazılıların olduğu gün gözetmen öğretmenler başka okullardan gelsin. Böylece öğretmenler çocuklara yardımcı olmak konusunda baskı altında kalmasın. Bunları topladığımız zaman 1. Dönem ve 2. Dönemim toplamının %70’i alınacak %30’ da 6,7 ve 8. Sınıfların ders ortalaması alınmak suretiyle toplam puan ortaya çıkmış olacak. 

Tüm Türkiye’deki okullara aynı soru mu sorulacak? 
Bütün okullarımızı 1 yılda aynı seviyeye getiremeyiz. İster istemez okulların düzeyi farklı. Ama daha önceki sistemde de aynı sorularla sınav yapılıyordu. Orada 1 sınavda aynı kulvarda koşuluyordu. Şimdi hiç olmazsa 6 derste yarışacaklar. 


Atanan öğretmenleri öncelikle dezavantajlı bölgelere gönderiyoruz. 

En çok Din Kültürü Öğretmenliğine atama yaptık çünkü orada çok açığımız vardı. O yüzden çok atama yaptık. Bazı branşlarda hiç alamadık. Beden eğitiminde istediğimiz kadar alamadık. Bu bütçe meselesi, kadro meselesi, bize tahsis edilen kadroları en adaletli ve ihtiyacımıza göre dağıtmak için gayret gösteriyoruz.

MEB kamu görevlilerinin üçte birine sahip. MEB sanki öğretmen sorunlarıyla ilgilenen bir kurum gibi ve bu açmazdan kurtulamadığı için eğitim politikaları geliştirmeye zaman kalmıyor. Eş ataması en çok duyduğumuz sorun. Bunların kökten çözümü mümkün değil mi?

Bunlar bizim sorunlarımızın bir bölümü. Biz aynı zamanda ülkenin en büyük inşaatçı kurumuyuz. En büyük kamu kuruluşuyuz. Bizim en çok ilişkide olduğumuz kurum TSK. Askerlerin görev koşullarıyla öğretmenlerin koşullarının bir araya getirilmesi oldukça güç. Bunlar belirli planlamalar dahilinde görev yapıyorlar. Burada kim kime uyacak. Asker tayin olduğu zaman eşi de gidecek. Peki bizim öğretmenimizin eşinin gittiği yerde ihtiyacımız var mı? Çok şükür bu yıl biz tek tek olaylar üzerinde incelemeler yaparak en son 172 ye kadar düşürdük. 

Şubatta atama olacak mı?
Bir yılda bir defa atamamız mevzuat gereğidir. Nurettin Canikli TV’de böyle bir ifade kullanmış ama o temenni ifadesidir. Bizim öyle bir açıklamamız olmadı. 
Uzun vadede tüm sınavlarımızı aynı objektiflikte yapmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da sadece 8. Sınıflarda sınav yapılacak.

FATİH projesi tam olarak hayata geçtiğinde ve tablet bilgisayarlar dağıtıldığı zaman tabletlerle merkezden sınavlar yapabiliriz, açık uçlu yazılılar yapabiliriz. Sistem bunları öğretmenlerin bilgisayarlarına yönlendirir. Hangi öğretmen hangi öğrencinin yazılısını değerlendirdiğini kimse bilmez. Çok objektif bir değerlendirme sistemi kurabiliriz.

Tek bir sınav yaptığınız zaman insanlar takviyelere ihtiyaç duyuyorlar. Test ağırlıklı paralel kurumları sağlıklı bulmuyoruz. İletişim teknolojileri değiştikçe cebinizdeki telefonlar nasıl değişiyorsa eğitimdeki gelişmeler de sürekli oluyor. 
Dershaneleri en alt seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Dershanelerin özel okullara dönüşmelerini istiyoruz.

Özel okullar Avrupa’da çok fazla bizde de artmasını istiyoruz. Özel okul olma kriterlerini biraz aşağıya çekip kolaylaştırmak istiyoruz. Kredi ve finansman kolaylığı öngörüyoruz.


BAKAN AVCI'NIN KANAL 24'TEKİ AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ


HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.