Avcı'dan Tekin'e vesayet azarı

Avcı'dan Tekin'e vesayet azarı

Dershanelerin kapatılmasını öngörün yasa tasarısında Talim ve Terbiye Kurulu’ndan ‘vesayet kurum’ diye söz edilmesi Bakan Avcı’nın müsteşar Tekin’i azarlamasına neden oldu.

 Dershanelerin kapatılması ve Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatına ilişkin köklü değişiklikleri içeren yasal düzenlemede Talim ve Terbiye Kurulu'dan (TTK) "vesayet kurumu" diye söz edilmesi, Bakan Nabi Avcı ile Müsteşar Yusuf Tekin'in arasında gerilime yol açtı.

Muhalefe hatırlattı

Teklifin TBMM Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmesi sırasında, yasanın gerekçesinden bu ifadenin çıkarılması yönünde belirtilen görüşler, Bakan Avcı tarafından da haklı bulundu. Ancak ifadenin çıkarılması ya da düzeltilmesi yapılmadı. Bu durum tasarının önceki geceki görüşmelerinde muhalefet tarafından gündeme getirilince, Avcı, yanında oturan MEB Müsteşarı Tekin'e kızdı.

Yeni düzenlemeyle "karar organı" olmaktan çıkarılıp Bakan'a "görüş bildirme kurumu" konumuna indirgenen TTK'ya ilişkin teklifin gerekçesinde yer alan, "Kurulduğu dönem ve kuruluş amacı dikkate alındığında TTK esasen eğitim alanında faaliyet gösteren bir vesayet kurumu niteliğindedir. TTK bu yapıdan çıkartılması devlet yönetiminde sivilleşme ve demokratikleşme adımların da bir devam olarak görülmektedir" ifadesi, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, muhalefet milletvekillerince tepkiyle karşılanmıştı. Bakan Avcı da gelen eleştiriler üzerine "gerekçedeki ifadelerin maksadını aştığını" söylemişti. Yasa tasarısının önceki gece Genel Kurul görüşmeleri sırasında aynı konu yine gündeme geldi. Görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, TTK'ya ilişkin "vesayet" ifadesinin Bakan Avcı'nın söz vermesine karşın gerekçeden çıkarılmadığını söyledi.

Sessiz kaldı

Serter'in sözleri, o sırada görüşmelere ilişkin not alan Avcı'nın dikkatini çekti. CHP'li vekilin sözleriyle istediği düzenlemenin yapılmadığının farkına varan Avcı'nın, yanında oturan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'e çıkıştığı görüldü. Sakin tavırlarıyla bilinen Avcı'nın bu sert tutumu dikkat çekerken, Tekin'in sessiz kalması dikkat çekti.

Öğretmenlere süre şoku

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin TBMM'de görüşülen tasarıda önceki gece AKP önergesiyle değişikliğe gidildi. Düzenlemeye göre dershane öğretmenlerinin 1 Temmuz 2015'te 6 yıl şartını doldurup MEB kadrolarına geçme şartı, 1 Ocak 2014 olarak değiştirildi. 2009 yılında dershanede öğretmenliğe başlamış bir öğretmen, 2015 yılında 6 yıl şartını doldurup, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına geçebilecekti. Ancak önceki gece yapılan düzenleme ile 1 Ocak 2009'den sonra dershanede öğretmenliğe başlayanlar, MEB'e geçemeyecek. Böylece Bakanlık kadrolarına geçecek öğretmen sayısı azalacak. Bakanlık hesaplarına göre 20 bin öğretmen MEB'e geçecekti, şimdi bu sayı düşecek.

Avcı'dan Tekin'e vesayet azarı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.