Bakan Avcı: “Meslek Liselerimiz Her Zamankinden Daha Güçlü Hale Geldi”

Bakan Avcı: “Meslek Liselerimiz Her Zamankinden Daha Güçlü Hale Geldi”

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mesleki ve teknik eğitimin sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmesinin önemine işaret ederek, “12 yıllık kademeli eğitim sistemi ve yeni ortaöğretime geçiş sınavlarıyla beraber mesleki eğitim programları uygulayan liselerimiz, her zamankinden daha güçlü hale geldi” dedi.

 Bakan Avcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Konferans Salonu’nda düzenlenen "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri´10 Projesi" protokol ve ödül törenine katıldı. Törende Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bakanlık bürokratları ve illerden gelen temsilciler yer aldı.

 

Bakan Avcı, UMEM Beceri´10 Projesi´nin işgücü piyasasında arz ve talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla başlatıldığını ifade ederek, “Her ferdin hayatı boyunca en az dört kez meslek değiştireceği öngörülen bir devirde yaşıyoruz" dedi.

 

Hızlı değişimin bir sonucu olarak mesleklerin eskidiğini ve yeni mesleklerin ortaya çıktığını vurgulayan Bakan Avcı, en müstesna mesleklerden biri olan öğretmenliğin bile icra ediliş şekliyle değişime uğradığını ve uğrayacağını söyledi.

 

Bakan Avcı, konuşmasında şunları kaydetti:

 

“Bugün öğrencilerin zihnini boş bir kâğıt, beyaz bir kâğıt gibi gören ve başarıyı o zihni mümkün olduğunca çok bilgiyle doldurmakla tanımlayan eğitim anlayışı yerini; öğrenmeyi öğrenen ve bunu hayat boyu devam eden bir süreç olarak kabul eden bir eğitim anlayışına bırakmıştır.

 

Artık öğretmenlerimiz de öğrencilerinden, öğrencilerimiz ise birbirlerinden çok şeyler öğreniyor. Bu anlayış içerisinde öğrencilerimizin öğrenmeyi bilen şahsiyetler olarak yetişmelerini istiyoruz. Hangi mesleği tercih ederek ne olacağımızdan çok hangi niteliklere sahip olarak kim olacağımız sorusunu önemsiyoruz.”

 

"Nitelikli İnsan Gücü Hayati Önem Taşıyor"

 

Bakan Avcı, hükümetlerinin genelde eğitimi, özelde ise mesleki ve teknik eğitimi ülkenin kalkınması ve gelişmesinin en temel unsurlarından biri olarak gördüklerinin altını çizdi.

 

Sanayi bölgelerine açılan meslek liselerine en yüksek öğrenci başına katkıyı sağladıklarını, hayat boyu öğrenme kapsamında mesleki eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri ve yüz yüze eğitim verilen açık meslek lisesi programlarıyla milyonlarca gence mesleki eğitim verdiklerini anlatan Bakan Avcı, “Mesleki ve teknik eğitimin sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmesi her zaman öncelikli gündem maddelerimiz arasında yer aldı. 12 yıllık kademeli eğitim sistemi ve yeni ortaöğretime geçiş sınavlarıyla beraber mesleki eğitim programları uygulayan liselerimiz her zamankinden daha güçlü bir hale geldi” diye konuştu.

 

Bu konuda karar alma süreçlerinde paydaşların geniş katılımını sağlayarak başta TOBB olmak üzere pek çok projeyi birlikte yürüttüklerini dile getiren Bakan Avcı, bunlar arasında mesleki eğitim ve öğretim sisteminin güçlendirilmesi projesi, mesleki ve teknik eğitimin modernizasyonu projesi, insan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla güçlendirilmesi projelerinin bulunduğunu anlattı.

 

“Nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması, uluslararası rekabet gücünü arttırma çabası içinde olan ülkemiz için hayati bir önem arz ediyor” ifadelerini kullanan Bakan Avcı, kendinden önce konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında da dramatik şekilde vurguladığı şekilde, bir tarafta istihdam edilecek nitelikli eleman bulmakta sıkıntı çeken işverenler, diğer tarafta işsizlik bulunduğunu söyledi.

 

Bakan Avcı, “Ekonomik zararların yanında bunların çok ciddi sosyal sorunlara yol açtığını hepimiz biliyoruz.  Bu nedenle beceri kazandırma, nitelikli işgücü istihdam etme, meslek edindirme, işgücüyle piyasa dengesini sağlama, iş edindirme seferberliği konularında yapılacak bütün çabaları destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

Bakan Avcı, konuşmasının sonunda imzalanan bu protokolün hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından istihdam ve mesleki eğitimi geliştirmeyi hedefleyen UMEM Beceri’10 Projesi’nin kapsamını genişleten yeni protokolün imzaları atıldı. Yapılan protokol gereğince daha önce hizmet ve tarım sektörlerinin de dahil edildiği projede, bütün meslek liselerinde mesleki eğitim kursları açılabilecek. Bir çalışanı olan şirketler bile bu projeden eleman temin edebilecek.

  

Toplantının sonunda UMEM Beceri’10 Projesi kapsamında 2011 ve 2013 yılları arasında en başarılı illere ödülleri verildi ve toplu fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.