Bakan Avcı: “TEOG Sınavları’ndan Memnunuz”

Bakan Avcı: “TEOG Sınavları’ndan Memnunuz”

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavları’ndan memnun olduklarını belirterek, “İyi yaptık o sınavları çok güzel yaptık. Çok güzel değiştirdik. Çok güzel bozduk ve yaptık. SBS iyi bir düzenleme değildi. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz, ailelerimiz, çok zorlanıyorlardı“ dedi.

 

Bakan Avcı, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezince (ESAM) "Türkiye´nin Millî Eğitim Sistemi: Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyumda, dün olduğu gibi bugün de çocukları bir yandan yaşadığı dönemin ihtiyaçlarına göre eğitirken, diğer yandan millî ve manevi değerlere haiz şahsiyetler olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.  

 

Çocukları geleceğe hazırlarken dünyanın eğitim ve bilim sisteminde aldığı mesafelerin görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan Bakan Avcı, "Ancak bunu gözetmek, Batı kaynaklı bir eğitim sistemi anlayışına mahkum olduğumuz anlamına da gelmez. Bin yıl süreceği söylenen 28 Şubat döneminin dayatması olarak devraldığımız 8 yıllık zorunlu eğitimden, 12 yıllık kademeli eğitime geçişimizi özellikle bu açıdan değerlendirmenizi istirham ederim" diye konuştu.

 

Bu dönemde bir yandan, güzel sanatlar ve sosyal bilimler liseleri kurarken diğer yandan da imam hatip liselerini yeniden canlandırdıklarını kaydeden Bakan Avcı, bugün bu okulların yeniden vatandaşların teveccühüne mazhar olduğunu belirti. Bakan Avcı, "Kılık kıyafet dayatmalarıyla insanımızın eğitim ve çalışma hakkının engellendiği bir düzenden, inançlara saygılı demokratik bir eğitim sistemine geçişte epey bir mesafe aldığımızı hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.

 

Konuşmasının bu kısmında resmi görüşlerini ifade ettiğini dile getiren Bakan Avcı, kendisinden önceki konuşmacıların bahsettiği konulara değinmek için metne bağlı kalmadan konuşmak istediğini belirtti. "Epey Millî Eğitim Bakanlığına dokandırıldı, onun için ben de biraz dokandırarak başlayayım, müsaade ederseniz. Önce biz de burada biraz küçük şapka devrimi yapalım. Millî Eğitimi uzun süredir biz şapkalı yazmaya çalışıyoruz. Millî derken ikinci “i”nin üzerine uzatma (^) işaretimizi koyuyoruz. ESAM´dan da sempozyumu düzenleyen arkadaşlardan da şapkamızı geri vermelerini rica ediyoruz" diye konuştu.

 

Alman Hitler´in Propaganda Nazırı Goebbels´in bir konuşmasında, "Ne zaman kültür kelimesi duysam elim tabancama gidiyor” dediğini anımsatan Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben de epeydir ama özellikle Millî Eğitim Bakanlığı vazifesine tayin edildikten sonra ne zaman sistem kelimesini duysam, tabancamız olmadığı için elimiz kalemimize gidiyor. Bu sistem kelimesi çok tehlikeli bir kelime... ‘Bu sistem’ diye başlayan konuşmaların hemen arkasından artık çok yaygın bir klişe haline gelmiş olan ´eğitim yaz boz tahtasına döndü´ cümlesi geliyor. Meclis’teki bir tartışmada da muhalefet milletvekili arkadaşlar benzer söylemleri dile getirince, eğitimin yaz boz tahtası olduğuna dair söylemler fazla söylenince şunu söyleme ihtiyacı duymuştum; Aranızda önce bir anlaşın, çünkü bazı arkadaşlar diyorlar ki ´eğitimde şunlar şunlar şunlar yanlış´. Peki! Bunlar, bunlar bunlar düzelmeli mi? ´Evet düzelmeli´. Demek ki eğitimde, epey bozulacak ve yapılacak şey var. Bunları yapmaya kalktığımız zamanda diyorsunuz ki ´sistemle bu kadar oynanmaz.´ O zaman bir karar verelim. Ya mevcut sistemden memnunuz, olduğu gibi devam etsin, hiçbir şeye dokunmayalım veya bunların bazılarının yanlış, bazılarının tashihe muhtaç, bazılarının tasfiyeye muhtaç olduğunu kabul ediyorsak o zaman lütfen yaptığımız düzenlemeleri, ´canım eğitimle bu kadar da oynanmaz ki´ diye biraz insaf sınırlarını zorlayarak eleştirmeyelim. Bunları yapmak zorundayız. Bir bu nedenle geriye doğru yanlışlar var. Halıların altında çok süpürülmüş şey var. Bunların düzelmesi lazım "

 

"Değiştireceğiz, Sürekli Değiştireceğiz"


Eğitim teknolojilerinin, bilişim teknolojilerinin çok hızlı değiştiğini dile getiren Avcı, herkesin cep telefonları, bilgisayarları olduğunu, kimsenin iletişimdeki değişimden şikayet etmediğini söyledi. 

 

Bakan Avcı, "Eğitimde pek çok değişiklik yaptık. Bizden önce de yapıldı. Biz de yaptık. Bundan sonra da yapacağız. Değiştireceğiz, sürekli değiştireceğiz. Bunun yolu yöntemi konusunda yapılan eleştiriler haklı olabilir. Daha çok istişareye açık, daha geniş katılımlı daha çok uzmanın bir şekilde işin içinde olduğu süreçlerden geçerek bu değişiklikleri yaparsak tabiî daha iyi olur. Biz Millî Eğitim Bakanlığı olarak bu istişare çerçevesini olabildiğince genişletmeye çalışıyoruz"  diye konuştu. 

 

Eğitimin paydaşları sayılan sendikalar, öğretmen ve yöneticilerle istişarelerini sürdürdüklerini anlatan Bakan Avcı, bunun herkesin her söylediğinin, her yerde kabul edildiği anlamına da gelmediğini ifade etti.

 

Bakanlık olarak yaptıkları güzel şeyler için biraz yüksek sesle "aferin" denilmesini hak ettiklerini vurgulayan Bakan Avcı, "Camiamızın buna ciddi manada ihtiyacı vardır. Çünkü Türk millî eğitim sisteminin yaşadığı en büyük sıkıntı özgüven sıkıntısıdır" dedi.

 

Bakan Avcı, özellikle öğretmenlerin teşvike ve takdire ihtiyaçları bulunduğunu dile getirdi.

 

"Öğrenciler memnun, biz de"


Bir konuşmacının, çocuğunun liselere giriş sınavından hareketle eleştiri yönelttiğini belirterek, "Evladınızla konuşsam, ama baş başa konuşsam çok farklı şeyler duyacağımdam eminim. İyi yaptık o sınavları, çok güzel yaptık. Çok güzel değiştirdik. Çok güzel bozduk ve yaptık. SBS iyi bir düzenleme değildi. Çocuklarımız, öğretmenlerimiz, ailelerimiz, çok zorlanıyorlardı" diye konuştu. Düzenlemeyle yazılıların merkezden kontrolle yapıldığını kaydeden Bakan Avcı, öğrencilerin  5, 6 ve 7. sınıfta okudukları derslerden eskiden ne kadar sorumluysa şimdi de o kadar sorumlu olduğunu söyledi. 

 

Sınava ilişkin 10 bin öğrenci üzerinde yaptıkları araştırmada çocukların yeni düzenlemeden memnun olduğunun görüldüğünü belirten Bakan Avcı, "Biz de memnunuz. Bunu daha da geliştireceğiz. Alt sınıflara da indireceğiz. Okulda yapılan bütün yazılıları denetimli yapacağız. Liselerde de yapacağız. Böylece adil bir not sistemini oluşturduğumuzda okullara yerleşme konusunda da daha adaletli geçişleri sağlayabileceğiz.  Daha henüz bir yıl oldu. Bir yıl bile olmadı evvelki gün yaptık sınavları ama aldığımız geri dönüşler çok sağlıklı" şeklinde konuştu.

 

"Dershaneler Konusuna Girmesek İyi Olur"


"Dershaneler konusuna girmesek iyi olur. Bu da sistemden sonra hani Gobels´in dediği gibi... O konuda mümkün olan en geniş istişare halkasını oluşturmaya çalıştık" diyen Bakan Avcı, dönüşüme ilişkin teşvik yönetmeliklerinin Maliye Bakanlığı ile hazırlandığını, bitince özel okula dönüşecek dershane işletmecileri için olumlu bir zemin oluştuğunun görüleceğini belirtti.

 

MEB´de bir gecede kadroların değiştiği iddiasının da doğru olmadığını dile getiren Bakan Avcı, "Şu kadar senelik müdür öğretmenliğe mi dönsün" şeklindeki söylemlerin kendisini, arkadaşlarını ve öğretmenleri üzdüğünü belirtti. Bakan Avcı, öğretmenlik ikinci sınıf bir iş, müdür yardımcılığı, müdürlüğün ise daha itibarlı bir iş olarak yansıtıldığını oysa öğretmenliğin daha itibarlı bir meslek olduğu kaydetti.

 

Millî Eğitim Bakanı olarak kendisini üzen şeylerden birinin de bugüne kadar, kendisine il ve ya ilçe millî eğitim müdürlerinden ´beni öğretmenliğe verin´ şeklinde bir talep gelmemesi olduğunu aktaran Bakan Avcı,  "Ben öğretmen olmak isteyen şube müdürü arıyorum, yok. Yarın gelir onlar. Daha sonra millî eğitim müdürü olmak için belki" dedi. 

 

"Falanca arkadaşımız çok başarılı bir öğretmen onu filanca yerde il millî eğitim müdürü olarak değerlendirelim" şeklinde kendisine talepler geldiğini anlatan Bakan Avcı, bu talepleri ileten bazı kişilere "Çok başarılı mı gerçekten? O zaman niye onu öğrencilerden mahrum edelim " dediğini aktardı.

 

İmam hatip liselerinin sayısını artırdıklarını ancak nitelikli, idealist öğretmen ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Bakan Avcı, ilçe, il millî eğitim müdürlerine ihtiyaçları olmadığını, işini seven, idealist, her yerde vazife yapmaya hazır öğretmenlere ihtiyaç duyduklarını vurguladı.  

 

Maarif Nazırı Emrullah Efendi´nin "Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim" sözünü anımsatan Bakan Avcı, Emrullah Efendi´nin belli bir mektep türünü kastettiğini söyleyerek, "Şu sendikalar olmasa biz, bu maarif ve şu muhalefet olmazsa... Bu maarifi daha güzel idare edemezdik. Katkılarınız için teşekkürler" diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Bakan Avcı: “TEOG Sınavları’ndan Memnunuz”
Bakan Avcı: “TEOG Sınavları’ndan Memnunuz”

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.