Bakan Yılmaz'dan eğitim ve öğretmenlerle ilgili açıklamalar

Bakan Yılmaz'dan eğitim ve öğretmenlerle ilgili açıklamalar

Bakan Yılmaz, eğitim alanındaki çalışmalar hakkında bilgi vererek, konuşmasına şöyle devam etti:

Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki Vali Galip Demirel Ortaokulu'nun açılışına katıldı.

Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, okulun kent için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Okulun kente kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eder Yılmaz, hem Malatya'da hem de Galip Demirel'in ismine yakışan bir eserin kazandırıldığını belirtti.

Okul açılışının kendisi için aynı bir anlam ve önem taşıdığını aktaran Yılmaz, "Okula adı verilen Galip Demirel bizim aile dostumuz, ağabeyimdi, her zaman eksikliğini hissettiğimiz kadim dost, yeri doldurulamaz ak sakallıydı. Bu okul Galip Demirel'in hayır hasenat defterini ebediyet açık tutacaktır. Allah mekanını cennet eylesin. İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır. Galip ağabeyin , ülkesine, milletine büyük hizmetleri oldu. İsmi her zaman yaşayacak." diye konuştu.

Eğitim-öğretim döneminin öğrencilere ve öğretmenlere hayırlı olması temennisinde bulunan Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ülkemizi Cumhuriyetin 100. yılında en yüksek insani gelişmişlik seviyesini çıkartmak istiyoruz. Zengin, güçlü ve mutlu insanların yurdu yapmak istiyoruz, bunu da ancak ve ancak kaliteli bir eğitimle yaparız. İşte kaliteli eğitimlerin verileceği yerler böyle kaliteli tesislerdir. İnşallah bu okullarda önlerinde rol model olarak Galip Demireller çıkacaktır. Eğitim yoluyla 21. yüzyılın gerektirdiği temel becerileri öğrencilerimize kazandırmak istiyoruz. Evlatlarımızı yeteneklerine ve eğilimlerine uygun çağdaş ve bilimsel bir eğitim vermek istiyoruz. Geleceğimizin teminatı evlatlarımızı geleceğe yön veren, fikri, vicdanı, irfanı hür bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. En doğru yatırımın da insana yapılan yatırım olduğunu düşünüyoruz. İnsana yapılan yatırımın da en doğru yolu eğimden geçiyor. Bu düşünceyle bizim dönemde merkezi bütçeden en büyük payı eğitime ayırdık. 2002'de eğitime ayrılan kaynak 11 milyar liraydı, 2017 yılı merkezi bütçesinden 122 milyar lira kaynak ayırdık. Bu bütçenin yüzde 20'si. 2002'de eğitime ayrılan kaynak bütçenin yüzde 10'nuydu. Bizim dönemimizde milli eğitime ayrılan kaynak birinci sırada, bizden sonra sağlık başkası geliyor. Ama 2000'li yıllarda en büyük kaynak başka bakanlıklara ayrılmıştı."

OECD ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 5.2'sini eğitime ayırdığına işaret ederek, Türkiye'de ise yüzde 5.1'inin eğitime ayrıldığını dolayısıyla da o rakamların yakaladığını bildirdi.

OECD'nin yeni eğitim raporunun yayınlandığını aktaran Yılmaz, "Orada diyor ki 2008-2013 yılları arasında oransal olarak OECD ülkeleri arasında eğitime en fazla kaynak ayıran ülke Türkiye'dir, hamdolsun. Eğitime ayrılan kaynakla eğitim alanında birçok yatırımı gerçekleştirdik, okul, derslik yaptık. Bizim dönemimizde 300 bine yakın derslik yapıldı. Yeni yapılan dersliklerle derslik başına düşen öğrenci sayısını ilköğretimde 36'dan 25'e düşürdük. Sınıf öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 60'ın üzerinde, ilköğretimde yüzde 99'da, orta öğretimde yüzde 91'de. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ise Türkiye'de 25, ilköğretimde, orta öğretimde 22." diye konuştu.

- "Öğretmen sayısını artırdık"

Bakan Yılmaz, eğitim alanındaki çalışmalar hakkında bilgi vererek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öğretmen sayısını artırdık. Eğitim en temel unsuru öğretmendir. Okulunuz olmasın, kitabınız olmasın öğretmeniniz varsa ders yaparsınız. Öğretmen eğitimin en temel unsurudur ve bu dönemde en büyük yatırımı öğretmene yaptık desek yeridir. Bu yıl yaklaşık 50 bin öğretmen ataması gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihinde 50 in öğretmenin atandığı bir elin parmaklarını geçmez. 30 bini Şubat'ta, 20 bine yakının da Ekim'de. Bizim dönemimizde 561 binin üzerinde öğretmen ataması yapıldı bu oran tüm öğretmenlerin yüzde 62'sidir. Bugün her gördüğümüz her 3 öğretmenden birinin 2'si bizim dönemimizde atandı desek doğru söylemiş oluruz. Bugün öğretmen sayımız 903 binin üzerinde, diğer çalışanlarla 1 milyonun üzerinde nüfusumuz var."

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının 2002-2003 öğretim yılında ilköğretimde 28 iken şu an 16'ya, orta öğretimde ise 18'den 13'e düştüğünü aktaran Yılmaz, öğretmenlerin mali durumlarında da iyileştirme yaptıklarını kaydetti.

Okullarda teknolojik donanımı da artırdıklarına anımsatan Bakan Yılmaz, "Fatih projesiyle Edirne'den Ardahan'a kadar öğrencilerimize 1 milyon 132 binden fazla tablet bilgisayar dağıttık. 305 bin tablet bilgisayarı da öğretmenler dağıttık." dedi.

Zorunlu eğitimi süresini 8 yıldan 12 yıla çıkardıklarını belirten Yılmaz, şartlı eğitim yardımı kapsamında ihtiyaç sahibi ailelere, çocuklarını düzenli okula göndermeleri şartıyla her ay eğitim yardımında bulunduklarını, bu kapsamda 2003'ten 20016'ya kadar ilk ve orta öğretimdeki 23 milyon 479 bin öğrencinin annesine 4 milyar 589 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.

Yılmaz, 2003'ten 2016'ya kadar 2 milyar 465 milyon kitabı ücretsiz öğrencilere dağıttıklarını vurgulayarak, özel okulların kurulmasını desteklediklerini bildirdi.

"Önümüzdeki dönemden sonra okul öncesi eğitimi zorunlu eğitimi kapsamına alacağız" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yine her öğrencimizin bir lisan öğrenmesini istiyoruz. Allah nasip ederse ortaokul birinci sınıftan itibaren İngilizce eğitimini yoğunlaştırmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde İngilizce vereceğimizi ders saatini bin 400'e çıkarmak istiyoruz. Yine ikili öğretimi kademeli olarak kaldırıyor, tam gün öğretime geçiyoruz. 2019 sonunda ikili eğitimi kaldıracağız bunun için 77 bin derslik yapılması gerekiyor. Merkezdeki liseleri mümkünse dışarıya taşıyacağız. Lise öğrencilerin biraz daha uzağa gidebilmesi mümkün. Şehir içerisindeki okulları ilkokul ve ortaokulu çevirip şehir içerisinde liseleri biraz daha dışarı çıkararak mutlaka kamu arazilerinin eğitime hazır hale getirilmesi lazım."

Meslek eğitimini memleket meselesi olarak gördüklerine işaret eden Bakan Yılmaz, buna önümüzdeki dönemde ağırlık vereceklerini ayrıca çıraklık eğitimini de zorunlu eğitim kapsamına alacaklarını kaydetti.

Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimine de dikkati çekerek, "15 Temmuz demokrasi bilincinin ve ruhunun gelecek kuşaklara mutlaka aktarılması gerekiyor. Bu nedenle milletimizin hakkına ve hukukuna sahip çıkmak için verdiği mücadele önümüzdeki yıllardan itibaren müfredatta yer alacaktır." diye konuştu.

- "Öğrencilerimiz, Türkiye'nin yarınlarını teminat altına alacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de böylesi önemli bir günde güzel bir açılışta birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Galip Demirel'in Malatya'nın yetiştirdiği önemli bir siyasetçi, bürokrat ve devlet adamı olduğunu belirterek, öğrencilerin böylesi bir okulda okuduğu için çok şanslı olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin eğitim alanında geldiği noktaya dikkati çeken Tüfenkci, "Türkiye, birleştirilmiş sınıflardan, eğitim araç ve gereçlerin olmadığı fiziki ortaların çok kötü olduğu yıllardan bugün Allah'a hamdolsun spor salonlarıyla, çevre düzenlemeleri ve laboratuvarlarıyla gerçekten sizler uluslararası nitelikte eğitim alıyorsunuz. Öğrencilerimiz, buradaki eğitimleriyle Türkiye'nin yarınlarını teminat altına alacak. Sadece Türkiye için değil dünyadaki rekabetçi anlayışla dünyadaki geçlerle yarışacak donanım ve birikimle buralardan yetişeceksiniz. Türkiye'nin yarınların büyük emekleriniz olacak." diye konuştu.

- "Malatya'nın yetiştirdiği müstesna insanlardan birisiydi"

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Güldal Akşit ise Galip Demirel'in kızı olarak babasını anlatmanın kolay olmadığını belirterek, "O Malatya'nın bağrından çıkan Malatya'nın yetiştirdiği müstesna insanlardan birisiydi. Buradaki her bir Malatyalı hatta görev yaptığı yerlerde ve yapmadığı yerlerde bulunanlar Galip Demirel denildiğinde şükran, minnetle, hizmetle anılıyordu. Galip Demirel, bir gün olsun yüzünden eksik etmediği tebessümle hep hizmete yönelik çalışmalarıyla hatırlanıyor." dedi.

Babasıyla ilgili anılarını ve yaptığı çalışmaları anlatan ve böyle bir babanın evlatları olmanın gururunu yaşadığını aktaran Akşit, bugünün kendisini için büyük bir onur kaynağı olduğunu bildirdi.

Programın ardından bakanlar Tüfenkci ve Yılmaz, okulun açılışını yaparak, sınıfları gezdi ve okul yetkililerden teknik bilgiler aldı.

Törene, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Volkan Kaşik

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.