Bakan Yılmaz: Mesleki eğitimi, memleket meselesi olarak görüyoruz

Bakan Yılmaz: Mesleki eğitimi, memleket meselesi olarak görüyoruz

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "organize sanayi bölgelerinde (OSB) mesleki ve teknik Anadolu liseleri kurulmasına" ilişkin protokol imzaladı.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, meslek eğitimini, memleket meselesi gördüklerini, nitelikli meslek eğitimi vermeyi amaçladıklarını belirterek, "Organize sanayi bölgelerindeki okulların sayısını, öğrencilerin sayısını ve verilen eğitimin niteliğini arttırmak istiyoruz." diye konuştu.
 
Türkiye´de işsizlik sorunu yaşandığını, bununla birlikte organize sanayi bölgelerinde de nitelikli işçi problemi olduğunu dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşsizler, çalışacak iş yeri bulamamaktan şikâyetçi, işverenler de çalıştıracak işçi bulamamaktan şikâyetçi. Bizim görevimiz, iş arayanla işçi arayanın niteliklerini uyumlu hale getirmek. Bundan dolayı organize sanayi bölgelerindeki teknik okulları sektörün ihtiyacına göre yönlendirerek, eğitime hazır hale getirmek istiyoruz."
 
Organize sanayi bölgesi içinde 26, dışında ise 7 tane özel sektör tarafından açılmış, toplam 33 mesleki ve teknik eğitim okulu bulunduğunu ifade eden Yılmaz, Bakanlık olarak bu okullara devlet okullarındaki öğrencilerin eğitim maliyetinin 1,5 katını geçmemek üzere, meslek alanlarına bağlı olarak 4 bin 200 lira ile 6 bin 600 lira arasında değişen oranlarda destek verdiklerini söyledi.
 
Bakan Yılmaz konuşmasının devamında şunları söyledi: "İstiyoruz ki organize sanayi bölgelerindeki mesleki ve teknik okulları yaygınlaştıralım ve eğitim seviyesini üst düzeye getirelim. Buradan mezun olan öğrencilerimiz, hem sektörü tanısınlar hem de mezun olduktan sonra işsizlik, istihdam sorunuyla karşılaşmasınlar." Bakan Yılmaz, protokolün takipçisi olacaklarını ve 5 yıl içinde organize sanayi bölgelerinin nitelikli işçi probleminin kalmayacağını, yüzde 10´un üzerindeki işsizlik seviyesinin de düşebileceğini söyledi.
 
"Eğitim herkesin önceliğidir"
Bakan Yılmaz, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkabilmek, sanayi 4.0´ün öncüsü olabilmek konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, OSB´lerde mesleki ve teknik Anadolu liselerinin yaygınlaştırılması projesinin başladığını ve mesleki eğitimle ilgili mevcut projeleri de yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Ankara Sanayi Odasının (ASO) Teknik Kolejinin, meslek liseleri için örnek olduğunu ve gezilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, sektörün elini tanışın altına koyması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Eğitim herkesin önceliğidir. Eğitim herkes içindir. Kurumlar, eğitime katkı verirse bilin ki kendi alanına katkı vermiştir. Bilim, sanayi, teknoloji eğitimden çıkacak." dedi. Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla imzaladıkları protokol kapsamında, organize sanayi bölgelerinde açılacak mesleki ve teknik Anadolu liselerinin, teknik kolejlerinin bina, derslik, laboratuvarlarını yapmayı, eğiticilere eğitim vermeyi, bu okullardaki öğrencilere staj imkânı sağlamayı, mezuniyet sonrası iş bulabilmelerini kolaylaştırmayı istediklerini kaydetti.
 
300 OSB´ye 300 teknik kolej
Bilim, Sanayi̇ ve Teknoloji̇ Bakanı Faruk Özlü ise, Türkiye´nin en önemli zenginlik kaynağının genç nüfusu olduğuna işaret ederek, gençler yarınlara ne kadar iyi hazırlanırsa, ülke geleceğinin de o kadar iyi olacağını söyledi. Bugüne kadar eğitim ve gençlik politikalarında çok önemli adımlar attıklarını anlatan Özlü, "Bunların zirve örneklerinden birisi de 16 Nisan referandumunda seçilme yaşını da 18´e düşürmemizdir. Bu adım, bizim gençlere ne kadar değer verdiğimizin ve onlara ne kadar güvendiğimiz somut bir ifadesidir." diye konuştu.
 
Bakan Özlü, Türkiye gibi nüfusunun yarısı 31 yaşın altında olan, yıllık 1,3 milyon civarında yeni bebeğin doğduğu bir ülkede en önemli meselenin eğitim olduğunu vurguladı. Bu açıdan Millî Eğitim İle Bilim, Sanayi ve Teknoloji politikaları arasında eşgüdüm olmasını çok önemsediklerini dile getiren Özlü, "Sanayicilerimiz, zaman zaman istedikleri niteliklere sahip kalifiye ara eleman bulamadıklarını dile getiriyorlar. Dolayısıyla sanayinin ve iş dünyasının talep ettiği nitelikleri çocuklarımıza, gençlerimize kazandırmamız büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
 
İnsan kaynağının, "4. Sanayi Devrimi" diye isimlendirilen sürece çok iyi hazırlaması gerektiğinin altını çizen Özlü, "Dijitalleşme ve yapay zeka teknolojileri neticesinde birçok işi robotlar yapmaya başlayacak. Ortalama olarak ifade edecek olursak, 15-20 yıl içinde bugün geçerli olan her 4 meslekten birisi geçerliliğini kaybedecek. Dahası geleceğin dünyasında büyük yer tutacak dijital teknolojilerle ilgili yazılım, kodlama ve programlama becerilerini gençlerimize kazandırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
 
Bakan Özlü, Millî Eğitim Bakanlığı ile bir araya gelerek, bu konuda önemli çıktılar elde edeceklerini belirtti. Söz konusu protokolle Türkiye´nin rekabet gücü ve refahını artırmak, sürekli kılmak için daha yenilikçi, ileri teknolojili ve yüksek katma değerli üretim yapısına geçişte zaruri olan mesleki eğitim sistemini güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Özlü, "Protokol kapsamında bilim, teknoloji ve sanayi politikaları doğrultusunda ihtiyaç duyulan insan kaynağı profilini belirlemeye ve yetiştirmeye yönelik, Millî Eğitim Bakanlığımız ile koordinasyon içinde çalışacağız. Ülkemizdeki tüm OSB´ler içinde mesleki ve teknik anadolu liseleri yani teknik kolejler kuracak ve yaygınlaştıracağız. Amacımız yaklaşık 300 OSB içinde, en az 300 teknik kolej kurmak." şeklinde konuştu.
 
"Teknik kolejlerin yapımının krediyle desteklenmesini sağlayacağız"
OSB´ler ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında köprü vazifesi göreceklerini anlatan Özlü, şunları kaydetti: "OSB´lerde var olan sektörlere yönelik atölye ve laboratuvar öğretmenlerine işbaşı eğitimleri vereceğiz. Öğrencilerimize, OSB´lerdeki işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkânları sağlayacağız. OSB´lerdeki mevcut çalışanlara yönelik meslek geliştirme ve uyum kursları açacağız. OSB´lerde teknik kolej yaptırılması ve açılacak olan teknik kolejlerin bina yapım işlerinin krediyle desteklenmesini sağlayacağız. Teknik kolejlerde icra edilecek teorik ve pratik eğitim programları sayesinde, nitelikli ara elemanlar yetiştireceğiz." Özlü, daha nitelikli insan gücü oluşturmak ve ekonomiyi ve sanayiyi daha rekabetçi yapıya taşımak konusunda kararlı olduklarını, protokolün de bunun yansıması olduğunu söyledi.
 
Protokolde yer alan eylemlerin başarılı bir şekilde hayata geçirileceğine inandığını dile getiren Özlü, bu konuda emeği geçen herkese ve desteklerinden dolayı Bakan Yılmaz´a teşekkür etti. Konuşmaların ardından Yılmaz ve Özlü, OSB´lerde "mesleki ve teknik Anadolu liseleri" kurulmasına ilişkin protokolü imzaladı.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.