Bakan Yılmaz: Öğretmen Akademisi kuracağız, performans sistemini getireceğiz

Bakan Yılmaz: Öğretmen Akademisi kuracağız, performans sistemini getireceğiz

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Öğretmen Akademisi kuracaklarını belirterek, “Performans sistemini getireceğiz. Öğretmenleri yine sözleşmeli ve mülakatlı olarak almaya devam edeceğiz.“ dedi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Yenikapı Etkinlik Alanı´nda gerçekleştirilen "7. Geleneksel Sivas Günleri"ne katıldı.

"Eğitimde çok iyi bir noktadayız"

Etkinlikte konuşan Bakan Yılmaz, Millî Eğitim Bakanı olarak kendilerine bir emanetin tevdi edildiğini ifade ederek şöyle devam etti:
"18 milyona yakın öğrencimiz var, 7 milyon da üniversitede var. Toplam 25 milyon ama Türkiye´nin tamamını temsil ediyor. Türkiye´nin geleceği, bu öğrencilerimize bağlı. Allah nasip ederse kendi yerli ve millî değerlerini benimsemiş, evrensel değerlere açık, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür ama 15 Temmuz gibi olduğunda ise bayrağı eline alacak, anadan, candan, vatandan, serden geçecek... Niçin? Bizden sonra gelen evlatlarımızın, kardeşlerimizin özgür yaşaması için. Bu milletin hakkına, hukukuna bir başka kimsenin el uzatmaması için. İşte böyle nesil yetiştirmek istiyoruz. Hamdolsun gerçekten eğitimde çok iyi bir noktadayız. Eğer öyle olmasaydı 15 Temmuz böyle yaşanmazdı. Dolayısıyla 15 Temmuz´da sokağa çıkan öğrencilerimiz var. 15 Temmuz´da gazi olan öğrencilerimiz var. 15 Temmuz´da şehit olan öğrencilerimiz var. Bu demektir ki bu millî ve genel değerlerimizi, öğrencilerimize veriyoruz."
Bakan Yılmaz, eğitimde iyi bir noktada olduklarını belirterek, "Bazı kardeşlerim ´PISA´ var, PISA´ya girmişiz, sıralamada az gerilerde gelmişiz. ´O halde Türkiye´de eğitimin geriye gittiği´ şeklinde bazı fikirleri ileri sürüyorlar." dedi. Bunun doğru olmadığını, tek bir kritere bakarak bir ülkenin eğitim sisteminin ölçülemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, "Sadece PISA´ya bakarak bir ülkenin ileri gittiğine, geri gittiğine karar verirseniz o zaman Vietnam, PISA´da Amerika´nın çok çok önündedir. Yani Vietnam 17. sırada, Amerika 34, 35. sırada... Demek ki tek bir kritere bakarak ülkelerin eğitimde hangi noktalara gittiği değerlendirilmez." ifadelerini kullandı.

"Öğretmen Akademisi kuracağız, performans sistemini getireceğiz"

Ülkelerin eğitim seviyelerinin üretimle değerlendirilebileceğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti: "Neyle değerlendireceğiz? Ürettiğimizle, millî gelirimizle değerlendireceğiz. Eğer yurt dışındaki hastalar doktorunuza tedavi için geliyorsa siz sağlıkta doğru bir noktadasınız. Dünyanın güvendiği bir noktadasınız. Eğer sizin petrolünüz yok, doğalgazınız yok, madenleriniz yok, buna rağmen ürettiğiniz millî gelirle dünyada ilk 20 ülke arasına girmişseniz işte bu, beşeri sermayeniz güçlü demektir. Beşeri sermayeniz kuvvetli demektir. Eğer dünyada Çin´den sonra müteahhitlik hizmetlerinde ikinci iseniz, orada müteahhitlik hizmetlerini veren insanlar bizim okullarımızda, bizim üniversitelerimizde yetişiyor." Hedeflerinin çok büyük olduğunu, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak istediklerini kaydeden Yılmaz, buna gidebilmek için de eğitimde kaliteyi artırmak gerektiğini söyledi.
Gelecek dönemde öğretmenlerle ilgili değişiklikler yapacaklarını belirten Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Öğretmen Akademisi kuracağız, performans sistemini getireceğiz. Öğretmenleri yine sözleşmeli ve mülakatlı olarak almaya devam edeceğiz. Yine önümüzdeki dönemde evlatlarımızın eğitim kalitesini artırmak için sınıf öncesi eğitimi, zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Üniversiteyi bitirenin dahi yabancı dili çözme problemini ortadan kaldırmak için 5. sınıfları, pilot illerden başlamak kaydıyla adeta İngilizce ağırlıklı hazırlık sınıfı haline getireceğiz. En önemli mesele; mesleki eğitim. Mesleki eğitim, Türkiye´nin memleket meselesidir. Şu andaki mesleki ve teknik eğitime devam eden lisedeki öğrencilerin genel sayısı yüzde 44, imam hatipler yüzde 12. Meslek yüzde 44 ama idealimiz meslek okullarının oranını yüzde 60´a çıkarmak. Mesleki eğitimde kaliteyi artırmak istiyoruz. Mesleki eğitimde iş yeri ile okullar arasındaki bağı güçlendirmek istiyoruz ve istiyoruz ki tematik meslek okulları da kuralım. İstanbul ve İzmir´de başladı, birçok ilimizde de var. Allah nasip ederse Türkiye´nin eğitimini, burada ´Sivas´ın yıldızı´ diyor ya, inşallah Sivas´ın eğitimini yıldızlaştıracağımız gibi Türkiye de bölgesinde yıldızlaşan bir eğitim sistemine sahip olacak."

Millî Eğitim Bakanı Yılmaz, 4 milyona yakın lisans eğitimi alan öğrencilerinin bulunduğunu dile getirerek, Avrupa´da en fazla üniversiteye giden öğrenci sayısının Türkiye´de olduğunu söyledi. Sadece bu rakama bakanın bile Türkiye´nin yarınının aydınlık olacağını göreceğini ifade eden Yılmaz, Türkiye´nin bugünün dünden daha iyi olduğunu vurguladı. Bakan Yılmaz, "İşte bu birlik ve beraberlik ruhu devam ettikçe, Sivas´ın birlik, kardeşlik ruhu devam ettikçe hiç şüpheniz olmasın Sivas´ın da Türkiye´nin de yarını bugünden daha iyi olacaktır." dedi. Bakan Yılmaz, konuşmasının ardından etkinlik alanındaki stantları gezdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.