Bir ilçede kaç eğitim bölgesi oluşturulabilir?

Bir ilçede kaç eğitim bölgesi oluşturulabilir?

Bir ilçede kaç eğitim bölgesi oluşturulabilir?

Bir ilçede kaç eğitim bölgesi oluşturulabileceği hakkında; Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Bölgeleri Ve Eğitim Kurulları Yönergesinin "Eğitim Bölgesi Oluşturulması" başlıklı 6. maddesinde "(1) (Değişik birinci fıkra: NİSAN 2005/2571 TD) Mevcut idari yapıya göre nüfusu (belediye hudutları dahilinde) 30.000'den az olan her il/ilçe bir eğitim bölgesidir.

Diğer taraftan nüfusu 30.000'den fazla olan bir il/ilçe merkezinde;

a) Okul türleri ve öğrenci sayıları,

b) Okulların donanımı ile diğer tesislerin kapasitesi,

c) Ulaşım kolaylığı ve güvenliği,

d) Coğrafi bütünlük,

e) İletişim ve koordinasyon kolaylığı vb.

ölçütler dikkate alınarak eğitim bölgesi oluşturma komisyonunca bir ilçede birden fazla eğitim bölgesi oluşturulabilir. Ancak, büyük şehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde 12'den, büyük şehir statüsünde olup merkez ilçeleri bulunmayan illerin büyük şehir belediyesi hudutları içerisinde 15'den ve diğer yerleşim merkezlerinde 5'den fazla eğitim bölgesi oluşturulamaz." Hükümleri bulunmaktadır. Bu hükümlere göre büyük şehir statüsündeki illerin merkez ilçelerinde 12'den, büyük şehir statüsünde olup merkez ilçeleri bulunmayan illerin büyük şehir belediyesi hudutları içerisinde 15'den ve diğer yerleşim merkezlerinde 5'den fazla eğitim bölgesi oluşturulamaz.

Sitemize iletilen bilgilere göre bazı illerimizde köylerin bağımsız bölge değil de eğitim bölgesi kapsamına alındığı hatta 150 nin üzerinde eğitim bölgesi oluşturulduğu görülmektedir.

Peki, bu durum nelere sebep olur?

Bir köy okulu bağımsız okul değil de eğitim bölgesine dahil edilirse o okuldaki öğretmen norm kadroları bölge normuna dahil edilir. Bu şekilde olursa köy okullarına 6 saat ders yüküne öğretmen gönderilemez ve köy okulları sürekli olarak ücretli öğretmenlerle hizmet vermeye devam eder.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.