BİR İNAT UĞRUNA EY MEB, HAYALLERİ SÖNDÜRME!

BİR İNAT UĞRUNA EY MEB, HAYALLERİ SÖNDÜRME!

Öyle tahmin ediyoruz ki yapılan bu ilk sınavda bile sınav sonuçları arasında büyük dengesizlikler görülebilir ve ilk sınavın ardından ani bir kararla eski düzene bile dönülebilir.

 Her şey Başbakan Erdoğan’ın Kızılcahamam toplantısında irticalen söylediği şu sözlerle başladı: ‘Çocuklarımızı dershaneden ve sınav stresinden kurtarmak için SBS’yi kaldıracağız.’

Bundan haberi bile olmayan MEB bürokratları derhal teyakkuza geçerek ‘bu işi nasıl yaparız?’ın cevabını aramaya başladılar. Büyük illerde toplantılar yapıldı ve bir ara formül bulmaya çalıştılar. Böylece 8. Sınıflarda 6 dersten her dönem için birer yazılı sınavın ortak yapılmasına karar verildi. Bir olan sınav on ikiye çıkarıldı eleştirisine ‘Bu sınavlar zaten yapılıyordu’ cevabı verildi.

Her öğrenci kendi okulunda ve sınıfında sınava girecek diye açıklama yapıldı ama daha sonra illere gönderilen yazıyla 8. Sınıf öğrencileri 20’nin altında olan okulların öğrencilerin yakın bir okullara taşınacağı açıklandı.

Branş öğretmeni olmayan okullar açısından büyük bir fırsat eşitsizliği olacağı yolundaki eleştiriyi MEB, bugüne kadar kimsenin aklına bile gelmeyen müthiş ve dahiyane bir açıklamayla açıklığa kavuşturdu!

Bu müthiş açıklama şöyleydi: “Ey okul yöneticileri okulunuzdaki branş öğretmenlerini öncelikle 8. Sınıflara planlayın! Bir okulda branş öğretmeni yoksa eğitim bölgesinden görevlendirme yapın! Orda da yoksa branştan ücretli öğretmen görevlendirin!”

Artık bu açıklamadan sonra iller de ilçeler de okullar da derhal sorunu çözdü! Nasıl da düşünülememişti eğitim bölgesindeki öğretmenleri görevlendirmeyi! MEB’in bu açıklamasından önce örneğin matematik branşında ücretli öğretmenlik başvurusu olduğu halde derslere arkeoloji mezunları sokuluyordu!

Kasım ayının son haftasında sınav yapılacak, hemen hemen her okula sınav evrakı ulaştırılacak. Bu evraklar hangi araçlarla ve ne kadar sürede ulaştırılacak belli değil. Sayın Bakan’ımız aşırı iyimserlikle ‘Biz öğretmenlerimize güveniyoruz ama yine de komşu okulun öğretmenleri diğer okulda görev alacak.’ Dedi. Anlaşıldığı kadarıyla bu sınavlarda salon başkanı ve gözcü olmayacak. İl ve ilçe sınav sorumluları olmayacak. Bina sorumlusu olmayacak. Tek bir öğretmenin görev alacağı bu sınavlar bakalım Türkiye’nin her bölgesinde aynı şekilde sağlıklı yürütülebilecek mi?

Öyle tahmin ediyoruz ki yapılan bu ilk sınavda bile sınav sonuçları arasında büyük dengesizlikler görülebilir ve ilk sınavın ardından ani bir kararla eski düzene bile dönülebilir.

Tabi ki özellikle masum çocuklarımız için bu sistemin sorunsuz şekilde yürümesi en büyük dileğimizdir. Ancak olası problemleri de paylaşmak ve şimdiden büyük bir kaosun olabileceğini öngörmek de görevimizdir. 

Fatih KUL

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.