CHP’Lİ ÖZDEMİR: BAKANLIK O ÖNERGEYİ GERİ ÇEKMELİDİR

CHP’Lİ ÖZDEMİR: BAKANLIK O ÖNERGEYİ GERİ ÇEKMELİDİR

CHP’li Özdemir, AKP’li milletvekilleri tarafından verilen değişiklik önergesiyle Milli Eğitim Bakanlığına kendi bünyesindeki personeli arasından Maarif Müfettişi atama yetkisinin tanındığı önergenin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, TBMM Genel Kurulunda Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmasında 14 yıllık AKP Hükümetlerinin eğitim sistemindeki hiçbir temel sorunu çözemediği ve çocuklara iyi bir gelecek sunmada çok yetersiz kaldığı eleştirisinde bulunarak, “Millî Eğitim Bakanlığının bütçe sunumunda, eğitim sistemimizin bütününe ilişkin temel, niteliksel, yapısal ve toplumun çözülmesini beklediği yapısal sorunların çözümüne ilişkin herhangi bir somut plan, vizyon ya da strateji göremedik. 14 yıllık AKP hükûmetlerinin bugüne kadar sürekli bir sistem değişikliği anlayışıyla çözülemeyen yabancı dil öğretimi, okul öncesi öğretim, mesleki eğitim, üniversitelerin niteliği, teknoloji üretimi, yönetimi ve kullanımı, öğretmen kalitesi gibi hâlâ bu sorunları konuşuyor olmamız dahi bir mesafe kaydedemediğimizin ortada olduğunu göstermektedir. Millî Eğitim Bakanlığı, hepinizin karşı karşıya olduğu ve çözümünü beklediği, eğitimin yapısal sorunlarını, eğitim camiasının tüm paydaşlarını da sürece dâhil ederek bütüncül bir yol haritasını maalesef ortaya koyamamaktadır. AKP’nin iktidarıyla geçen her saniyede çocuklarımız için telafisi mümkün olmayan olaylar yaşıyoruz.” dedi.  

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTSİZLİĞİ KATLANACAK

Bakanlığın 2017 bütçesiyle ilgili en çok endişe verici konunun özelleştirme olduğuna dikkate çeken Özdemir, “Özellikle özelleştirmelerin hızlandırılması ve eğitimin kamusal hizmet alanından çıkartılması konusu gerçekten çok önemli. Önümüzdeki yıldan itibaren eğitimde özelleştirme gerçekten çok kaygı verici bir boyutu ulaşacaktır. Oysa bugün ülkemizde en yüksek gelir grubu ile en alt gelir grubu arasındaki fark tam 12,5 kat ve bu makas giderek açılmaktadır. En zengin yüzde 20’lik grup yüzde 70 eğitim harcaması yaparken en yoksul yüzde 20’lik grup maalesef sadece 1,6 düzeyinde harcama yapabilmektedir. Özelleştirmenin önünün açılması demek, gelir düzeyin düşük ailelerin çocuklarının eğitimden uzaklaşması ve zaten var olan fırsat eşitsizliği ve adaletsizliğinin daha da açılması demek.” olduğunu kaydetti.

EĞİTİME AYRILAN PAY ERİYOR

Bütçe içinde eğitime ayrılan kaynağı önemsediklerini ifade eden Özdemir, ancak bütçe içerisinde eğitime ayrılan payın yıllar içinde düştüğünü ifade ederek, “Hükûmet ve Bakanlığın bir övünç kaynağı olarak sunduğu eğitim harcamalarının bütçe içerisindeki payının artması, evet, önemlidir ve bu zaten bir zorunluluktur. Ancak burada asıl bakmamız gereken, bütçe içerisindeki eğitim harcamalarıdır. Bu harcamalarda, maalesef, 2002'den itibaren yüzde 17'den yüzde 8'e doğru bir düşüş gerçekleşmiştir. Ve bütçenin yaklaşık yüzde 80'i personel giderlerine ayrılmaktadır. Bu da eğitimdeki temel sorunlarımızı bu kısıtlı bütçeyle nasıl çözeceğimiz sorusunu gündeme getirmektedir.” dedi. 

ÖNERGE GERİ ÇEKİLMELİDİR

Genel Kurulda görüşmeler devam ederken AKP’li üyeler tarafından verilen önergeyle Bakan ‘oluru’ ile Bakanlık bünyesindeki personel arasından Maarif Müfettişi alımı yapma yetkisi getirildiğini ve buna karşı olduklarını söyleyen Özdemir, “Genel Kurul sabaha karşı saat 4’te bitti. Akşam saatlerinde görüşülen Madde 14’te Maarif Müfettişleriyle ilgili AKP’li üyelerin verdiği önergeyle eğitimde ideal bir denetim ve teftiş kurumunun yapısı iyice bozuldu. AKP’li üyelerin çoğunluklu anlayışla verdikleri oylarla kabul edilen önergeyle eğitim sisteminde gerçekten çok daha ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Milli Eğitim Komisyonunda sağlanan uzlaşı yine bozuldu. Bu değişiklik önergesiyle, illerde Maarif Müfettişi, bakanlıklara bağlı olarak görev yapan 2.334 maarif müfettişiyle birlikte şube müdürü ve üstü kadrolarda fiilen çalışanlar ve Millî Eğitim uzmanı ile Millî Eğitim uzman yardımcısı arasından mülakat sonrasında 500 kişi ‘Bakanlık Maarif Müfettişi’ unvanıyla Teftiş Kurulu Başkanlığına Bakan onayıyla atanabilecektir. Maarif Müfettişliği kariyer meslek olmaktan çıkarılıyor. Tasarının tamamı oylanmadan önce bu önerge mutlaka tekrar gözden geçirilmeli ve geri çekilmelidir. Komisyonda ortaya koyduğumuz gerekçeler ve uzlaşı bir kez daha dikkate alınmalıdır.” diyerek önergenin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

CHP’Lİ ÖZDEMİR: BAKANLIK O ÖNERGEYİ GERİ ÇEKMELİDİR
CHP’Lİ ÖZDEMİR: BAKANLIK O ÖNERGEYİ GERİ ÇEKMELİDİR

kaynak: egitimajansi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.