Çocuklarda Göz Muayenesine Dikkat!

Çocuklarda Göz Muayenesine Dikkat!

"Bebeğin 3 aylık olmasına rağmen bakışı, odaklanamaması, ailede ciddi göz hastalığı varlığı, bir gözü kapayarak bakma, çok yakından okuma, televizyonu yakından izleme, gözleri kısarak bakma, okuduğu yeri kaçırma, düşük performans ve baş ağrısı gibi durumlarda göz doktoruna başvurulmalı"

 Bebeğin 3 aylık olmasına rağmen bakarken bir yere odaklanamaması, ailede ciddi göz hastalığı varlığı, bir gözü kapayarak bakma, çok yakından okuma, televizyonu yakından izleme, gözleri kısarak bakma gibi durumlarda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurulması gerektiği belirtildi.

Memorial Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Neslihan Astam, yaptığı yazılı açıklamada, göz tansiyonu, katarakt ve göz tümörlerinin yetişkinlere özgü olmadığını, bu hastalıkların çocukluk döneminde de sık görülebildiğini ifade etti.

Çocuklarda göz muayenelerinin ihmal edilmesinin, ilerleyen yaşlarda tedavisi oldukça zorlaşan hastalıkların ortaya çıkmasına ve kalıcı hasarlara neden olabildiği uyarısında bulunan Astam, göz sağlığının tek ölçütünün görme keskinliği olmadığını vurguladı.

Astam, çocuklarda görme ile ilgili bir şikayet olmasa bile okul öncesinde 6. aydan önce, 3 ve 5 yaşlarında ve okula başlamadan önce muayenelerinin yapılması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Göz muayenesi sırasında sadece görme keskinliği değil, başka birçok konu da araştırılmaktadır. Çocuğun okula başlaması ile birlikte görmenin bilincine varması ve o zamana kadar göz muayenesinin ihmal edilmiş olması ebeveyn için üzücü sürpriz sonuçlara yol açabilmektedir.

Çocuklardaki göz hastalıkları birkaç aylık bebekken bile ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda sık görülen doğuştan ya da ilk 1 yaşa kadar ortaya çıkabilen göz hastalıkları mevcuttur."

Doğumsal kataraktların, doğuştan göz tansiyonu, gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tümörü, göz kayması ve göz tembelliği gibi durumların da söz konusu olabildiğini ifade eden Astam, çocukların şikayet olmaksızın göz muayenesinin yaptırılması gerektiği uyarısında bulundu.

Astam, çocukların göz muayenesi sırasında uygun ışıklı kalemler, biyomikroskop, bilgisayarlı refraktometre gibi çeşitli muayene aletlerinin kullanıldığını belirterek, bazen göz damlaları damlatılarak daha detaylı incelemelerin gerekebildiğini belirtti.

Astam, bebeğin 3 aylık olmasına rağmen bakışı, odaklanamaması, ailede ciddi göz hastalığı varlığı, bir gözü kapayarak bakma, çok yakından okuma, televizyonu yakından izleme, gözleri kısarak bakma, okuduğu yeri kaçırma, düşük performans ve baş ağrısı gibi durumlarda vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurulması gerektiğini bildirdi.

 Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.