Dershaneler İçin Yeni Formül Hazır

Dershaneler İçin Yeni Formül Hazır

​Anayasa Mahkemesi’nin çok konuşulan dershane kararından sonra harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü, Hukuk Müşavirliği ile birlikte yeni formülünü Bakan Nabi Avcı’ya sundu.

 Hürriyet’ten Gamze Kolcu’ya konuşan bakanlıktaki üst düzey yetkililerin verdiği bilgiye göre, ‘dershane’ ibaresini yürürlükten kaldıran madde iptal edildi ancak AYM kararları geriye işlemediği için mevzuattan çıkarılan bu kavram, tekrardan mevzuata giremiyor. Bu nedenle MEB ’e göre; karar sonrasında temel liseye dönüşüm başvurusunu geri çeken ya da hiç başvurmayan  dershaneler yasal dayanakları bulunmadığı için faaliyetlerine devam edemeyecek.

DERSHANE YERİNE “ÇEŞİTLİ KURSLAR”
Bakanlığın dönüşüm için sunduğu alternatifi kabul etmeyen ve dershane olarak devam edenler, ‘yasal olmayan eğitim kurumu’ kapsamında değerlendirilecek. Kapanan dershaneler ise yeniden bu ad altında faaliyet gösteremeyecek. Dershanelerin, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun ‘Kişilerin sosyal, kültürel ve mesleki alanlarda bilgi, beceri, yetenek ve deneyimlerini geliştirmek üzere faaliyet gösterecek özel öğretim kurumları açılabilmesi’ni öngören hükmü uyarınca çeşitli kurslara dönüşmek için yeni  bir başvuru yapması gerekecek. ‘Çeşitli kurslar’ın tanımı ve kriterleri ise yönetmelik ile bakanlıkça yeniden belirlenecek. Bir kurumun mesleki beceriyi geliştirme kapsamında sadece tek alanda mı, dershaneler gibi birçok alanda mı eğitim vereceği de yeni tanımdan sonra netleşecek. Özel okula dönüşen kurumlar ise daha önce de belirtildiği gibi temel lise faaliyetine devam edebilecek. İsterlerse, diğer özel okullar gibi öğrencilerine takviye kursu da açabilecek.

ÖĞRETMENLER İÇİN AYRI FORMÜL
Bakanlık, 6 yılını dolduran dershane öğretmenlerinin KPSS aranmaksızın mülakatla atanmasının iptaline ilişkin ise bu öğretmenlerin açıkta kalmaması için başka bir formül arayışında.

YENİ FORMÜL BUGÜN AÇIKLANIYOR
Bakan Avcı yeni formülü bugün, İstanbul ’da dershane temsilcileriyle bir araya geldiğinde anlatacak. Basına kapalı toplantıya, Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği, Özel Öğretim Derneği, Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği temsilcileri katılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.