DES, MEB ve Özel Okul Sahiplerini Uyardı!

DES, MEB ve Özel Okul Sahiplerini Uyardı!

​DES Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zülfikar Kotanlı, birbiri ardına fiyatlarını açıklanmaya başlayan özel okul ücretlerindeki artışın enflasyonun üzerinde ve fahiş oranlarda olduğunu savundu.

 Türkiye'deki özel okul ücretlerinin Avrupa ve Amerika'dan daha pahalı olduğunu söyleyen Kotanlı, yaptığı açıklamada, maalesef gittikçe yaygınlaşan bir anlayışla okulu ticarethane olarak gören özel okul sahipleri indirimli fiyattan öğrenci alıp, ara sınıfta yüzde 50'ye varan zamlar ile velileri mağdur ediyor, diye konuştu.

 
Özel okulların fahiş zam uygulamalarına, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınırlama getirmesine rağmen kimi özel okulların velileri mağdur öğrencileri perişan etmeye devam ettiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zülfikar Kotanlı, MEB ve özel okul sahiplerini uyardığı basın açıklamasında şunları söyledi;
 
Bazı özel okullar, çocuğunu ilkokul, ortaokul ve liseye yazdıracak velilere indirimli fiyatlar sundu. MEB'in özel okul destek ücretini de bir fırsat olarak gören birçok velimiz çocuklarını özel okullara kayıt yaptırdı.  Ancak kimi özel okul bakanlığa bildirdiği yüksek fiyat listesinin üzerine, yönetmelik ile enflasyona endekslenen yüksek zammı da uygulayınca indirimli fiyatla çocuğunu okula kaydettiren veliye, yüzde 50'ye varan zamlı fiyatlar dayatılmış oldu.
 
MEB'in yasal mevzuatına göre özel okullar bulunduğu ildeki enflasyon rakamları dikkate alarak fiyatlarını belirleyebilir ve bunun üzerine en fazla yüzde 5 oranında zam yapabilir. Velilerimiz haklarını arasınlar. Bu konuda sendika hukuk servisimizde kendilerine yardıma hazırdır.
 
Türkiye'de özel okullarda yemek, servis, forma, yardımcı kitap ve kayıt parasıyla bir öğrencinin maliyeti 15-45 bin lira arasında olmaktadır. Buna göre Türkiye'deki özel okul ücretleri ''eğitim kalitesi açısından Türkiye'den çok ileri durumdaki Batılı ülkelerin çok üzerinde seyretmektedir. Bugün Amerika ve Kanada'da ortalama niteliğe sahip bir okulun ücreti 6 bin dolardır. Öğrenci bulamamaktan, kimi velilerin çocuklarını yurtdışında okutmasından ve özel okulların yarı kapasiteyle çalışmasından şikâyet eden özel okul sahiplerinin bu fahiş zamlarla kendi kuyusunu kazmakta olduğu unutulmamalıdır.
 
Özel okulların devlet okullarının yerini almaya yeltenmesine, devlet okullarına ayrılması gereken payın özel okullara akıtılmasına, öğretmenlerin özel okullarda çok az ücretlere ve angaryayla çalıştırılmasına karşıyız. Özel okullarda çalışan öğretmenlerimiz, devlet okullarında çalışan muadili öğretmenlerle aynı ücreti almalı ve aynı haklara sahip olmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu duruma el koyması ve öğrencinin yüksek faydasını gözeterek bir çözüm oluşturması gerekiyor. Hükümet, ücretsiz ders kitabı politikasında olduğu gibi öğretmenlerin ve başarılı yoksul ailelerin çocuklarına öncelik verilerek özel okullarda okutmalıdır. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 'özel okullara teşvik' uygulamasını başarılı buluyor, destekliyor ve daha da geliştirmesini istiyoruz. Böylece özel okullara yapılacak teşvikle atanamayan öğretmenlere de iş kapısı açılmış olacaktır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.