DİĞER BAKANLIKLAR, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINI ÖRNEK ALMALIDIR!

DİĞER BAKANLIKLAR, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINI ÖRNEK ALMALIDIR!

Memurlar, Yemediği Yemeğin Parasını Alamıyor!

 2015 yılı için memurların yemek ücretine yüzde 5 ila 7 arasında zam yapıldığını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı,  Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğine yiyecek yardımının gerektirdiği giderlerin yarısı bütçeye konulan ödenekle karşılanmakta diğer yarısı ise personelden alınmaktadır, dedi.

 
Kamudaki ‘Yemek Bedeli Ödeneği’ politikasının memurlar arasında büyük bir ayrımcılık yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Gürkan Avcı, Kamu çalışanları arasındaki yemek konusundaki adaletsizliği önlemek için kamu işçilerinde olduğu gibi memurlara da yemek yerine ücretinin verilmesi gerekir. Aksi halde yemek yemediği halde devlet yemek katkısını alamayan milyonlarca memur var. Ayrıca aynı yemeği yiyen memurlar arasında farklı katkı payları belirlenerek, çalışanlar arasında mevki ve kıdem farkına göre farklı oranlarda yemek bedeli ödediğini ve bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
 
YEMEK YEMEYEN MEMURUN PARASI ÖDENMİYOR
Yıllardır süren bu haksızlığın başka uygulamalarla da katmerlendiğini söyleyen DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, Maliye Bakanlığının genelgeleriyle Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan kamu görevlilerine günlük yemek bedeli tahsis edilmişken yemek yemeyen memurlara bütçeyle tahsis olunan yemek bedellerinin ödenmediğini de kaydederek, Adaletsizlik bununla da kalmıyor. Aynı zamanda birçok kamu kuruluşunda devletin vermiş olduğu katkı payları hariç olmak üzere ekstradan 50 ila 150 TL civarlarında yemek ücreti alınmasına devam ediliyor, dedi.
 
DEVLET DESTEĞİ AZ
Memurlar arasında kalori hesabına göre değil, gösterge ve mevkilerine göre yemek bedeli belirlendiğini ve yemek yemeyen memurların katkı payları kendilerine ödenmediği için devlet eliyle hak gaspı yaşandığını kaydeden Gürkan Avcı, Öte yandan bir adet ekmeğin 1 TL olduğu günümüz şartlarında verilen 90 kuruş günlük yemek bedeli oldukça gülünç kalmaktadır. Biz devletin ödediği yemek katkı paylarının komik oranlarla anılmaktan kurtarılarak, gerçekçi rakamlara belirlenmesini istiyoruz. Öte yandan başta öğretmenler olmak üzere, yemek yemeyen memurların yemek katkı paylarının maaşlarına yansıtılmasını istiyoruz, dedi.
 
YEMEKHANELERDEKİ ONUR KIRICI UYGULAMA
Devlet dairelerindeki yemekhanelerde, kölelik dönemlerinden kalma ilkel kast sisteminin devam ettiğini söyleyen Gürkan Avcı, Çoğu yemekhanelerde şube müdürü altındaki memurlar ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmektedir. Yemekhanelerde müdür, amir ve bürokratlara özel bir bölümde kaliteli tabak, kaşık ve çatalla masalarına yemek servisi yapılıyor. Öğretmen, memur ve hizmetliler ise ayrılmış başka bir bölümde kuyruğa girerek tabldotlarla yemeklerini alıyor. Yemekhanelerde bir aşağılama ve insan hakkı ihlali yaşanmaya devam ediyor, dedi.
 
DİĞER BAKANLIKLAR, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NI ÖRNEK ALMALIDIR!

Milli Eğitim Bakanlığını bakanlık yemekhanesindeki ayrımcı kast sistemini kaldırdığı için takdir ediyor bu uygulamanın tüm kamu kurum ve kuruluşlarında da yaygınlaştırılması gerektiğini söyleyen Gürkan Avcı, Yıllardır söylüyoruz fakat bu çifte standart bir şekilde devam ettiriliyor.  Biz tüm memurların yemek ve yemekhane odaklı sıkıntılarının toptan çözüme kavuşturulmasını istiyoruz, dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.