Dil Bilgisi Dersleri 5. Sınıfta Verilecek

Dil Bilgisi Dersleri 5. Sınıfta Verilecek

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan ilkokul ve ortaokul Türkçe müfredat programında köklü değişikler yapıldı. Buna göre, Türkçe derslerinde 1. sınıftan itibaren gramer ağırlıklı bir Türkçe eğitimi yerine okuma, anlama ve yazma becerilerinin geliştirilmesi için kazanımlar ağırlıklı olarak öğretilecek.

 Geçmiş yıllarda ilkokul ikinci sınıftan itibaren başlayan dil bilgisi kazanımları, güncellenen programda beşinci sınıftan itibaren sözlü iletişim, okuma ve yazma öğrenme alanlarının içerisine yerleştirildi.

PISA ve PIRLS MÜFREDATTA

Bitişik eğik yazı uygulamasına devam edilen Türkçe programında, PISA ve PIRLS gibi uluslararası sınavlardaki kazanımların ağırlığı da artırıldı. Türkçe dersi müfredatında okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye yönelik kazanım ve açıklamalar, PISA ve PIRLS gibi uluslararası sınavlarda ölçülen becerileri yansıtacak şekilde yapılandırıldı.

Buna göre, Türkçe derslerinde öğrencilerin metin içerisinde açıkça verilen bilgiler doğrultusunda bilgiyi bulma, bilgileri sıralama ve gruplandırma gibi basit düzeyde işlemler dışında, eleştirel düşünme, soyut düşünme, analitik düşünme, elde edilen bilgiler ile gerçek hayat arasında ilişkiler kurabilme gibi daha üst seviyedeki becerilerin gelişmesine de olanak sağlandı. TESTLERDE DEĞİŞİKLİK Geçmiş yıllarda 2. sınıftan itibaren başlayan dil bilgisi kazanımları, güncellenen programda 5. sınıftan itibaren sözlü iletişim, okuma ve yazma öğrenme alanlarının içerisine yerleştirildi. Güncellenen programda ilk dört sınıf seviyesinde dil bilgisi kazanımlarına yer verilmedi. Dil bilgisi kazanımları, dil ile ilgili kural ve tanımları ezberleten bir anlayışın aksine anlam ve işlevi ön plana çıkaran bir anlayışla yeniden yapılandırıldı. Yeni müfredat taslağında, çoktan seçmeli sorularla (test) Türkçe dersinin ölçülemeyeceğine de işaret edilerek, puanlama sisteminde çoklu değerlendirme esas alındı. Çoktan seçmeli sorularla Türkçe dersinin ölçülemeyeceğine işaret edilen müfredat taslağında, puanlama sisteminde çoklu değerlendirme esas alındı.

15 Temmuz artık müfredatta Yeni eğitim müfredatına, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü eklendi. İlkokul birinci sınıftan itibaren hayat bilgisi derslerinde milli günler ve bayramlar başlığı altında işlenecek 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, altıncı sınıf sosyal bilgiler derslerinde ayrı bir ünite olarak okutulacak, liselerde ise felsefe derslerinde, “çağdaş felsefe" adı altında işlenecek. Öğrenciler, darbe girişimi karşısında 15 Temmuz 2016 da gösterilen halk direnişini değerlendiren özgün bir metin yazma çalışması da yapacaklar.  Yenişafak

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.