“e-okul” Simsarlarına dikkat!

“e-okul” Simsarlarına dikkat!

“e-okul” Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2007 yılının Ocak ayında uygulamaya konulan, bir okul yönetim bilgi sistemidir. MEB “e-okul” yönetim bilgi sistemini uygulamaya başladığı tarihten günümüze kadar geliştirerek, başarı ile çalıştırmaya devam etmektedir. MEB’in “e-okul” sistemini tüm özel-resmi okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseler kullanmaktadır.

 Okul idareleri bu sistemle okula başlayan öğrenci bilgilerini okul öncesi eğitiminden lise eğitimi sonuna kadar elektronik ortamda kayıt altında tutmaktadır. Öğrencinin kayıt, nakil, notları, kişisel gelişimi, sınav puanları her türlü iş ve işlemleri bu sistem üzerinden kayıt altına alınmakta ve buradan takip edilmektedir.

Öğrenci velisi de öğrencisinin okul ile ilgili not, devam-devamsızlık, duyuru gibi iş ve işlemlerini “e-okul” sistemi ile bağlantılı “Veli Bilgilendirme Sistemi”nden öğrenci TC kimlik numarası ve özel bilgileri ile sisteme giriş yaparak takip edebilmektedir.

MEB yukarıda da belirttiğimiz gibi “e-okul” sistemini başarı ile sürdürmektedir. Zaman zaman yoğunluktan ve sisteme zarar veren siber saldırılardan dolayı sıkıntılar yaşansa da “e-okul” sistemi bu kadar kalabalık bir öğrenci-veli-okul-eğitimci grubuna başarı ile hizmet vermektedir. Artık MEB’e bağlı tüm eğitim kurumlarında iş ve işlemler bir “tık”la karşınızdadır. Paydaşlar iş ve işlemlerini süresinde tamamladığında karne basmak, öğrencinin yıllar önceki notlarını, hastalık raporlarını görmek çok kolaydır. Öğrenci belgesi almak, sisteme kayıtlı kayıp öğrenim belgesini elde etmek de kolaylaşmıştır.

“e-okul” sistemi tüm bu güzelliklerin yanında; art niyetli kişilerin de kolay kazanç elde etme iştahlarını kabartmaktadır. Zaman zaman basında; “ ‘e-okul’ sistemi hakkında bilgilendirmek için MEB tarafından evinizde sizleri ziyaret edip, bilgilendireceğiz.” şeklinde girişimlerle velilerin evlerine gidip, internet ortamında eğitim amaçlı sitelere üye yapmak adına velilere senetler imzalatıldığı haberleri yer almaktadır.

 Son günlerde İstanbul’daki velilerin telefonları, MEB yetkilileri tarafından aradığını söyleyen kişilerce kibar bir şekilde aranmaktadır. Telefondaki kibar bay ve bayanlar; ‘e-okul’ tarafından MEB adına aradıklarını ve bilgilendirme adına ziyarete gelmek istediklerini belirtip, velilerden randevu talep etmektedir. Öğrencisinin geleceği ve iyiliği için maalesef bir çok veli randevu talebine olumlu cevap vermektedir.

Yüzlerce kişiyi arayıp az da olsa veliden randevu koparan “e-okul” simsarları maalesef türlü şekillerde anlattıkları senaryolarla velilerin aklını çelmekte, onlara dijital eğitim vaadi ile senetler imzalatmaktadırlar. Okul idarelerini ve basını arayan veliler durumdan yetkilileri haberdar etmişlerdir.

MEB yetkilileri MEB’in “e-okul” bilgilendirme gibi bir uygulamalarının olmadığını ve hiçbir uygulama için velilerden ücret talep edip senet imzalatma gibi bir uygulamalarının kesinlikle bulunmadığını bildirmişlerdir. Evlere böyle bir taleple gelen kişilerin art niyetli kişiler olduğu ve anında savcılık makamlarına bildirilerek ihbar edilmeleri gerektiğini belirtmişlerdir.

Bizler de buradan kamuoyunu ve velileri uyarıyor; böyle taleplerle sizleri arayan kişileri evlerinize kabul etmemenizi, durumdan öncelikle öğrencinizin okuduğu okulun idaresini uyarmanızı tavsiye ederiz. Öğrenci ve velilerin bu gibi durumlarda uyanık olmaları; okul idarelerinin de öğrenci ve velileri konu hakkında bilgilendirmeleri son pişmanlık yaşamamak için yerinde olacaktır.

***

MEB liselerde boş kalan kontenjanları doldurmak için son kez, yerleştirme yapacaktır. Kamuoyundan olumlu tepki alan bu uygulama için, öğrencilerden tekrar tercih alınmamıştır. 09-16 Eylül tarihlerinde alınan tercihlere göre ek yerleştirme hakkı kazananlar 02 Ekim tarihinde “e-okul” sisteminde ilân edilmiştir. 02 Ekim 2013 saat 22:00 itibariyle yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrencilerin kayıtları 04 Ekim 2013 Cuma günü saat 17:00'ye kadar devam edecektir. 02 Ekim 2013 saat 22:00 itibariyle, 09-16 Eylül 2013 tarihleri arasında tercih ettiği okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, kayıt yaptırdıklarında önceki okullarındaki kayıtları silinecektir. Tercih ettiği okula kayıt hakkı kazanan ancak kayıt yaptırmayan ya da herhangi bir okulu kazanamayan öğrencilerin kayıtlı oldukları önceki okullarındaki hakları korunacaktır.

Temennimiz önümüzdeki yıl liselere yerleştirmelerin okulların açıldığı tarih ile son bulması ve boş kontenjan kalmayacağı bir sistemin şimdiden belirlenmesi ve kılavuzda yayınlanmasıdır. (04.10.2013)

www.twitter.com/ekremaytar
E
krem Aytar / Memurhaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.