"Felsefe Öğretmenlerinin Talebi"

"Felsefe Öğretmenlerinin Talebi"

Sayıları gittikçe artan Felsefe grubu mezunları, istihdam ve atama için adeta feryat ediyor. Yüksek puanlarla binlerce adayın işsiz gezdiğini belirten adaylar mağduriyetin giderilmesi için PDR ataması talep etmektedir.

  Felsefe Grubu Mezunlarının Talepleri:

1. Milli Eğitim Bakanlığının, üç kardeş branşın (Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji) ortak istihdam alanı olan Felsefe Grubu öğretmenliği kontenjanları arttırılmalıdır. Bunun için, daha önceleri olduğu gibi, 10,11 ve 12. sınıflarda Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık dersleri Felsefe gibi zorunlu ders kapsamına alınmalıdır.

2. Bakanlık, kamu yararı adına okullarda rehberlik açığını gidermek için acil olarak bu yıl 2500-3000 arası Felsefe grubu öğretmenini geçmişte olduğu gibi bu alana atamalıdır. PDR (Psikolojik Danışma ve Rehberlik) hizmetini Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik adıyla iki ayrı branşa bölmeli, bunlardan uzmanlık gerektiren Psikolojik Danışmanlık kadrolarına PDR lisans mezunlarını, asıl amacı “bilgi vermek” olan Rehber Öğretmenliği kadrolarına ise -bir sertifika programı ya da tezsiz yüksek lisans eğitimiyle yetiştirilmek kaydıyla- Felsefe, Sosyoloji ve Psikoloji bölümü mezunlarını (Felsefe Grubu) atamalıdır.

3. Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 Tarihli ve 80 Sayılı Kararı gereği ilköğretim seçmeli Düşünme Eğitimi Dersi, Felsefe bölümü mezunları tarafından yürütülmelidir. Şayet bu program başarılı bir şekilde sürdürülebilir ise Düşünme Eğitimi Dersizorunlu hale getirilmelidir. Aynı şekilde, okullarda okutulmakta olan Hukuk ve Adalet,Medya Okur-Yazarlığı, İnsan Hakları ve Zihin Engelliler Öğretmenliği gibi derslerin verilmesi için de Felsefe Grubu öğretmenlerinin istihdam edilmesi sağlanmalıdır.

4. Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesinde olduğu gibi felsefe mezunları tarafından yürütülen Felsefi Danışmanlık mesleğinin ülkemizde de tanımının yapılarak, felsefe mezunlarının başta bazı bakanlıklar olmak üzere, kritik yönetim birimleri ile karar mekanizmalarında istihdam edilmeleri sağlanmalıdır.

5. Felsefe Grubu Mezunlarının istihdamının sağlanması için üniversitelerdeki bölüm kontenjanları azaltılmalıdır. Bu vesile ile Fen Edebiyat fakülteleri, Felsefe Grubu programlarında sınıflar 50 kişinin altına indirilmeli ve zaman içinde gece bölümleri ile açık öğretim programları tamamen kaldırılmalıdır. 

6. Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji ve Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunlarının her birinin bir diğerinin anabilim dallarında mastır ve doktora yapmaları sağlanmalıdır. 7. Felsefe Grubu dersleri LYS4 ten çıkarılıp LYS3 alınması gerekmektedir. Çünkü adaylar Sosyoloji veya Psikoloji Bölümüne gitmek istediğinde gideceği puan türü TM3 yani LYS1 veLYS3 sorularından aldığı puanlarla gitmektedirler. Sosyoloji sorusu çözdürmeden veya Psikoloji sorusu çözdürmeden bu bölümlere öğrenci almaktayız ve bu sorun yıllardır aynen devam etmektedir.Bu yanlışın giderilmesini bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.