Her Gün Üç Sınav Olacak !

Her Gün Üç Sınav Olacak !

Bu yıl ortaöğretime girişte ilk kez uygulanacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime geçiş sisteminde ilk sınavlar 28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Ancak kafalardaki sorular hâla netlik kazanmadı

  Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine getirilen ve buyıl ilk kez uygulanacak olan Temel EğitimdenOrta-öğretime Geçiş Sistemi'nde ilk sınavlar 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Aylardırüzerinde tartışılan sisteme göre bu yıl öğrenciler,Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, DinKültürü ve Ahlak Bilgisi ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden her dönem birer tane olmak üzere 12 ayrı sınava girecekler. Bu altı temeldersin sınavların sonuçlan, Anadolu ve fen liseleribaşta olmak üzere ortaöğretim kurumlarınayerleştirmede ve Parasız Yatılılık ve BurslulukSınavı (PYBS) için kullanılacak.

Smava bir aydan kısa bir süre kaldı ancak hala öğrencilerin kafalarındaki sorular cevabmı bulmuş değil. İlkdefa uygulanacak olması tedirginlik yaratırken, soruların içeriğinin nasıl olacağı ise en çok merak edilenkonu. Bazı okullar MEB'in yayınladığı küavuz çerçevesinde, belirlenen müfredata göre sınav provalan yapmaya başladı. Ancak velilerin ve öğrencilerin hatta öğretmenlerin kafalarındaki pek çok soru hala cevapbekliyor. En çok merak edilenler ise şöyle:

Her gün üç sınav olacak

Merkezi ortak sınavlar, 2013-2014 eğitim öğ-retim yılında sadece 8. sınıflara uygulanacak. Öğrenciler 28 Kasım Perşembe günü, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerin-den sınav olacaklar. 29 Kasım Cuma günü de Fen Bilimleri, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil sınavları gerçekleştirilecek. Ortaksınavlarda alınan puanlar yılsonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortaksınavlarda ağırlıklan- dırılmış puanların hesaplanmasında, Türkçe, Ma-tematik, Fen ve Teknoloji dersleriiçin dört, T.C. In- küap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi için iki katsayısı, o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağır- ° tıklandırılmış ortak smav puanı hesaplanacak.Puanlama 700 tam pu- an üzerinden yapılacak.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler, bu dersin sınavlarından muaf olacaklar. Buöğrencilerin yerleştirme puanı, 5 temel ders üzerinden hesaplanacak.

20'şer soru sorulacak

Öğrencilere her ders için çoktan seçmeli

20'şer soru sorulacak ve cevaplamaları için 40'ar dakika süre tanınacak. Ortak smavlarda A ve B kitapçığıolmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınavlarda öğretmenler kendi okullarından farklı bir okuldagörevlendirilecek. Kopyaya karşı her sınıfta iki öğretmen gözetmen olacak. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında öğrencilerin 8'inci sınıf ağırlık- landırılmış ortak smav puanı ile 6,7 ve 8'inci sınıfyüsonu başarı puanlan toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle iğrenci alanortaöğretim kurallarına yerleştirmeye esas n hesaplamasında kullanılacak 6t Puanlama 500 tam puanüzerinden yapılacak.

Mazeret bildirmeyene telafi yok

Yeni uygulamada SBS'den farklı olarak merkezi ortak sınavlara giremeyen öğrencilere telafi imkanısağlanıyor. Merkezi sınavların yapıldığı günlerde geçerli bir mazereti sebebiyle smava katılamayanöğrenciler, mazeretini belirten resmi belge veva velisinin iznivle mazeret sınavına girebilecekler, ilk dönemtelafi sınavlan 14-15 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Öğrenciler olağanüstü haller ve özeldurumlar dışında kendi okullarında sınava girecekler.

Yanlışlar doğruyu götürmeyecek

Merkezi smavlarda, yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. Velilerin en çok merak ettiği konu isepuanlarda eşitlik durumunda ne ola-cağı. Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan vir-gülden sonraki dört haneye kadar hesaplandığı için eşitlik olma ihtimali çok düşük; ancak eşitlik olması durumunda da sırasıyla 8,7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başan puanı yüksekliği, özürsüz devamsız gün sayısının azlığıöncelik sıralamasına göre yerleştirmede esas alınacak.

Sınavlar ücretsiz olacak

Sınav için ücret yatılmayacak. E-okul sistemine kayıtlı öğrenciler smava girmek için kayıt yaptır-mayacaklar, ancak yurtdışından MEB'e bağlı ol-mayan okullardan sınava girmek isteyenlerin 8 Ka-sım a kadar başvuru yapmaları gerekiyor. 8. sınıf öğrencileri ayrıca PYBS'ye girmeyecekler. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen öğrenciler başvurularını 2014 yılı PYBS Kılavuzu'ndabelirtilen tarihlerde öğrenim gördükleri okul müdürlüklerine yapacaklar.

Merkezi sınavda çıkacak konular

Matematik: Örüntü ve Süslemeler, Dönüşüm Geometrisi, tablo ve grafikler, üslü sayılar, köklü sayılar

Fen ve Teknoloji: Hücre bölünmesi ve kalıtım, kuvvet ve hareket

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük: Bir kahraman doğuyor, Milli Uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Hac ve Kurban İbadeti; Kaza ve Kader

Türkçe: Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama; cümleyle ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama

İngilizce: Friendship, Road to success, İmproving ones look, dreams

Her Gün Üç Sınav Olacak !

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.