"Her Kademeye Kodlama Eğitimi  Getirilmeli"

"Her Kademeye Kodlama Eğitimi Getirilmeli"

Eğitimci Yazar Sedat DEGER ;Bilişimde tüketen değil üretip dünyaya ihraç eden ve bu konuda markalaşan ülke olmanın KODLAMA derslerinden geçtiğini söyleyerek ilkokuldan itibaren KODLAMA derslerinin verilmesini dile getirdi.

 Günümüzde artık Ülkelerin güç faktörünü Bilişim sektöründeki üreticiliği doğru orantılı olarak belirlemektedir. Nedeni ise; Ülkelerin gücü somut olarak “askeri güç” şeklinde görünse dahi aslında askeri teknolojik araç ve gereçleri kendisi üretebilen ülkelerin güçlülüğünden bahsedebiliriz.Ülkeler her türlü kendi askeri ekipmanlarını ancak ve ancak bilişim gücüne sahip beyinler ile üretebilir. Çünkü şu anda gördüğümüz tüm teknolojik araç ve gereçlerde olduğu gibi askeri araç ve gereçler de kod yazılımları sayesinde üretilebilmektedir. Başka ülkelerin hazır üretimi yerine kendi kod yazılımları ile üreten konumundaki ülkelerin bu süreçte öne çıktığını görmekteyiz.

Haberlerde, İngiltere’de 11-12 yaşlarında bir çocuğun yazılım geliştirmesini şaşkınlıkla takip ettiğimiz oldu. Aslında pek de şaşırılacak bir durum değil çünkü İngiltere’de KODLAMA dersi ilkokul düzeyinden itibaren zorunlu olarak öğretilir. Bu sayede potansiyeli olan çocukların yeteneklerini ortaya çıkarması için ortam hazırlanmış olur. Yani bir çocuğun küçük yaşta bir kod yazması veya yazılım geliştirmesi daha önceden bilişim ve kodlama dersleri ile beraber verilmiş eğitim sayesinde gerçekleşir.


Bilişim alanında ülkemizin son zamanlarda yaptığı çalışmalar takdire şayan. Bu çalışmaların daha da ileriye gitmesi ve gelecekte bilişimle beraber bilimin merkezi olmamız için bilişimi hazır alan değil bilişimi üreten nesle ihtiyacımız var bizim. Bilişim sektöründe üreten nesil için ise KODLAMA derslerini hali hazırda Bilişim öğretmenlerimizin eşliğinde ilkokuldan itibaren çok hassas şekilde vermemiz gerekiyor. İngiltere’nin yanı sıra bilişimde üreten konumunda olan Japonya ve benzeri ülkelerin de kodlama derslerini ilkokuldan itibaren zorunlu olarak öğrencilere verdiğini unutmamakta fayda var. Hatta ESTONYA’nın kodlama derslerini ilkokuldan itibaren verdiğini ve bunun faydalarını almaya başladığını da söylemeliyim.

Öğrencilerimiz, teknolojiyi kullanmanın yanı sıra teknolojik araçların nasıl oluşturulduğunu da öğrenmelidir. Öğrencilerin özellikle küçük yaşlardan itibaren kodlama yapıyor olması bilim ve teknolojide üretken zihninin de geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bilgisayar destekli-algoritmik düşünme biçiminin hedeflendiği bu öğrenme sürecinde öncelikle problem çözmede olası çözüm yolları zihinde şekillendirilir ve daha sonra bilgisayarda çözüm yolu uygulanır. Bu sayede problem çözme becerisi birebir geliştirilmiş olmakla beraber çözüm yollarını bulmada öğrencileri güdülenmiş olur. Kısacası bu şekilde öğrenme sürecinde öğrencinin hatayı algılama, yaratıcılık, deneme yanılma beceri gibi bilişsel özellikleri geliştirilirken takım olarak üretme,iletişim ve azim gibi duyuşsal ve devinimsel becerileri de gelişir.


Kodlama dersinin ülkemizde de ilkokuldan itibaren zorunlu hale getirilmesi gelecekte bilim ve bilişimde önde olmamız için bir ihtiyaç haline gelmiştir. Tabi ki bu süreç bilişimi bilen öğretmenlerin eşliğinde ancak hayat bulabilir. Çünkü bilişimi sevmeyen veya anlamayan eğitimcilerin öğrencilere yeteri kadar bu hassas kodlama sürecini verebilmesi neredeyse imkânsız. Dolayısıyla, Türkiye’nin bilişim ve yazılıma, bunun temelini atacak uzmanlara ihtiyacı var. Bu yüzden KODLAMA Dersi 100 saatlik kurs alan farklı branştaki kişilerce değil alanında uzman 4 yıllık lisans mezunu Bilişim Teknolojileri Öğretmenlerin eşliğinde ilkokuldan itibaren öğrencilere verilmeye başlanması gerekir.


Bilişimde tüketen değil üretip dünyaya ihraç eden ve bu konuda markalaşan ülke olmalıyız.Bunun temeli de KODLAMA derslerinden geçiyor demekle de abartmış olmam.
Saygılar
 
Sedat DEGER
 
Eğitimci Yazar
 
https://www.facebook.com/sedat.deger.526
https://twitter.com/sedatdeger09

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.