Her okulda iş güvenliği uzmanı olacak

Her okulda iş güvenliği uzmanı olacak

Yeni eğitim öğretim yılında okulların fiziki güvenliği öncelikli konulardan biri. MEB, "her okulun iş güvenliği uzmanı bulunsun talimatı" verdi ancak Gündem Çocuk Derneği'nin bakanlıkla ortaklaşa yürüttüğü daha güvenli okul yaratmak için yaptığı proje aylardır destek bekliyor.

 Umay Aktaş Salman

Okullardaki fiziki güvenlik eksikleri nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar, son bir yıldır daha yoğun olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) gündeminde. Son dört yılda en az 41 çocuk okullardaki ihmaller yüzünden hayatını kaybetti. Okulun demir kapısı üzerine düştüğü, tuvaletteki lavabo kırılıp boğazını kestiği ya da bahçedeki ucu açık elektrik kablosundan akıma kapıldığı için hayatını kaybeden çocuklar oldu.

Gündem Çocuk Derneği ve MEB, 'Okullarda Fiziki Güvenlik Standartları' için yaklaşık bir yıl önce protokol imzalamıştı. Dernek protokol kapsamında çalışma yapılabilmesi için aylardır maddi destek arıyor. Bu protokolden ayrı olarak da MEB, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, okullarda iş güvenliği uzmanı bulundurulması için illere genelge gönderdi.

Kontrol listelerinde lavabolar, pencereler de var

Gündem Çocuk Derneği, çeşitli ihmaller nedeniyle eğitim ortamında yaşanan çocuk ölümlerini önlemek için yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ve kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor. 2013 Kasım'ında çocukların okullarda güvenli bir eğitim alabilmesi için dernek ile MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü arasında 'Okullarda Fiziksel Güvenlik Standartları Protokolü' imzalandı.

Protokole göre, öncelikle okulların fiziki güvenlik açısından değerlendirilebilmesini sağlayacak kontrol listeleri oluşturulacak. Öncelikle yurt dışındaki iyi örnekler incelendi. Listelere, Türkiye'deki okulların şartlarına göre uyarlanmalarının ardından son şekli verilecek. Kontrol listelerinde okulla ilgili pek çok alana dair başlıklar olacak. Bunlardan bazıları şunlar:

-Tuvaletlerde kaygan zemine karşı önlem var mı?

- Lavabo ve aynalar sağlam takılmış mı?

- Pencereler düşme tehlikesi barındırıyor mu?

-okul giriş çıkışlarında yeterli alan var mı?

- Binanın elektrik tesisatı doğrudan erişime açık mı?

-Prizler korumalı mı, okul duvarlarındaki korkuluklarının ucu sivri mi?

Proje kapsamında Ankara ve Eskişehir'de 50 pilot okul seçildi. Pilot okullardaki eksikleri tespit edecek ekipte, mimar, iş güvenliği uzmanları, itfaiye personeli, endüstri ürünleri tasarımcıları bulunuyor. Ekipte okul tuvaletindeki lavabonun kırılarak boğazını kesmesiyle hayatını kaybeden Efe Boz'un annesi Nurdan Boz da var. Proje kapsamında öğrenciler, öğretmenler ve velilerle güvenlik çalışmaları yapılacak ve pilot okullarda kontrol listelerinin hayata geçirilmesi sağlanacak.

Sponsora ihtiyaç var

MEB'in İlköğretim Kurumları Standartları var. Proje kapsamında oluşturulan güvenlikle ilgili maddeler, o yapının içine adapte edilecek. Okullar bu kitapçıktaki standartlara göre kendi şartlarını kontrol edecek. Yani; sürekli kontrol sağlayan bir sistem oluşturulacak. Gündem Çocuk Derneği, bir standartlar kılavuzu oluşturacak ve 60 bin adet kılavuz tüm ilkokullara gönderilecek. Proje 2014'te tamamlanacaktı. Ancak maddi kaynak bulunamadığı için ekipler okullara gidip çalışma yapamadı. Derneğin oluşturacağı standartlar kılavuzunu Eğitim Yayıncıları Derneği ücretsiz yayınlayacak. Kılavuzun dağıtımı sponsor olan YAYSAT tarafından yapılacak.

"İhmallere karşı farkındalık arttı"

Ancak hala projenin diğer faaliyetleri için güçlü sponsorlara ihtiyaç var.

Gündem Çocuk Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Mehmet Onur Yılmaz, okullarda çalışma yapabilmek için destek aradıklarını belirterek, gelinen aşama ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Görüştüğümüz bazı yerler var. Ankara Kalkınma Ajansı, Maltepe Belediyesi ile görüştük. Ekim ayında saha çalışmasına başlamak istiyoruz. Ancak kaynağa ihtiyacımız var. Çalışmalarımız tamamlanmadığı için protokolün süresini uzatmak için MEB'e başvuracağız. Son bir yıldır, Efe Boz davası, ihmaller yüzünden hayatını kaybeden diğer çocukların davalarıyla kamuoyunda da farkındalık arttı. Benzer olaylarda azalma oldu. Sponsor olmak isteyen bize internet adresimizden ulaşabilir"

İş güvenliği uzmanı zorunlu

Bu arada MEB, protokolden bağımsız olarak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nu uygulamak üzere bir adım attı. 81 il valiliğine ve il milli eğitim müdürlüklerine iş sağlığı ve iş güvenliği ile bir genelge yolladı.

Artık her okulda bir iş güvenliği uzmanı olacak. Okul çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği için önlemler alınacak. Bakanlık merkez teşkilatında ve 81 il milli eğitim müdürlüklerinde en az bir İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) oluşturulacak. İSGB'ler, sağlık ve güvenlik açısından gerekli tedbirlerin alınması için izleme ve değerlendirme çalışmalarını sürdürecek. 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu okul ve kurumlarında, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Kurulu oluşturulacak. İş güvenliği sertifikası olan öğretmenler de iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek.

"Bizim proje ile birleşirse güzel işler"

Yılmaz, MEB'in bu adamının İş Güvenliği Yasası'nın getirdiği bir zorunluluk olduğunu, bu uygulamanın sadece okul çalışanlarını değil öğrencileri de kapsamasıyla daha güzel sonuçlar alınacağını söylüyor:

"İş güvenliği yasasının en büyük sıkıntılarından biri kurumlardaki çalışanlar açısından inceleme yapması. Okullarda öğrenciler açısından güvenliğe bakılmıyor. MEB'in bu uygulamayı hayata geçirmesi bizim ileride kuracağımız sistemle birlikte işlerse, öğrencileri de içine alarak birlikte çok güzel işleyebilir. Okullarda bulunacak iş güvenliği uzmanına verilecek yetki ve sorumluluk önemli. Sorumluluğu yerine getirebilmesi için gerekli uzmanlara ulaşabilmesi lazım"

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.