İl Milli Eğitim Müdüründen Santranc Desteği

İl Milli Eğitim Müdüründen Santranc Desteği

İl Milli Eğitim Müdüründen Santranc Desteği

 Milli Eğitim Müdürümü  H. Ali OKUR, Kırıkkalede Gençlik spor il Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlenen spor müsabakalarına ve satranç turnuvasına katılarak öğrencileri ile satranç oynadı,

Kırıkkale Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali OKUR,  Satranç turnuvası ödül verme töreninde, öğrenci , öğretmen ve velilere kısa bir konuşma yaparak,  Satranç oyununun faydalarına değindi.Konuşmasında OKUR, ülkemizde satranç oyunlarına yeterince önem verilmediğini, dünya ülkelerinde özellikle kalkınmış olan ülkelerde,okullarda öğrenciler arasında yaygın olan satranç oyunun,özellikle okul yönetimlerince ve yerel yönetimlerce destek verildiğini vurgu yaparak, satranç oyunun ülkemizde de son zamanlarda geliştirilmesi için çalışmaların yapıldığını, bunun için okullarda satranç kulüplerinin yaygınlaştırılması için özel önem verdiğini okul idarecilerini bu yönde motive etmeye çalıştığını belirtti.





Milli Eğitim müdürü Hacı Ali OKUR, öğrencilerle birlikte satranç oynayarak satranç oyunu ile ilgili görüşlerini anlattı. OKUR.  Bilim adamları, insanların genelde iki şekilde düşündüğünü ifade etmektedirler.  Biri lisan kullanılarak yapılan yani kelimeler ve cümleler ile düşünme, diğeri şekilleri, görsel ve uzaysal sembolleri kullanarak yapılan düşünme.  Bu konuyla ilgili olarak şöyle bir düşüncem var, Bütün  okullar dersleri ağırlıklı olarak lisan kullanılarak yapıldığı için doğal olarak bu düşünme tarzının gelişimine katkı sağlıyor. Fakat görsel-uzaysal düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik fazla bir etkinlik yok okul programlarında. Kısmen resim, görsel sanatlar ve geometri gibi derslerin bu alanda faydalı olduğu söylenebilir. Öğrencilerimizin görsel uzaysal düşünme becerilerini geliştirmede satranç  oyunların çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu sebeple satrancın okullarda çok daha yoğun olarak eğitim amaçlı kullanılması gerektiğini düşünüyorum.






satrancın eğitimdeki faydalarına değinen Hacı Ali Okur, Öğrencilerimizin eğitimi ve öğretimi açısından son derece önemli bir oyundur çünkü Satranç, öğrencinin:  
Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.
Sür’atli, doğru  ve çabuk düşünebilmeye yardımcı olur, olaylara doğru yorumlarla  yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir
Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
Kendine güven” duygusu aşılar ve bunu geliştirir.
Kendi güç ve yeteneklerini daha iyi tanıyarak,  bireysel güç ve yetenekleri açığa çıkarmaya ve bireysel doğru kararlar alabilmeye yardımcı olur.
Dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı kazandırır.
Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavramasına  yardımcı olur. Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya yönlendirir
Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
Kişileri düşünen, araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve  yaratıcılıklarında özgür bırakan bir ortam hazırlar.
Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir
Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmanın gerekli olduğunu öğretir
Mücadeleci bir ruh yapısına sahip olmanın gerekliliğini benimsetir
Yakın dostluklar kurup daha çok sosyalleşmeye ve sosyal yaşamının zenginleşmesine yardımcı olur.
Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
- Satrancın  bütün bu faydaları ve yararları , Milli Eğitimin de temel amaçlarındandır, Türk Milli  Eğitiminin  öğrencilerimiz tarafından kazanılmasını istediği temel davranışlardır. Bu kadar pozitif etkisi olan bir araç kesinlikle bir ‘EĞİTİM ARACI’dır. Yeryüzünde başka hiçbir araç, bu kadar olumlu davranışların hepsini birden bireylere kazandıramaz . bu nedenle çocuklarımıza erken yaşlarda satranç oynamayı öğretmemiz gerektiği kanısındayım bu konuda tüm okul müdürlerimin istek ve ihtiyaçlarının karşılanması için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğunu söyledi
Mehmet Serkan /kamu.tv.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.