Kadrolu Usta Öğretici Sorunları

Kadrolu Usta Öğretici Sorunları

Kadrolu usta öğreticinin tanımı ve görevleri, kadrolu usta öğreticilerin sorunları, verilmeyen hakları, faaliyetleri, öğretmenler ile kadrolu usta öğretici arasındaki fark gibi konulara açıklık getirildi.

KADROLU USTA ÖĞRETİCİ NEDİR VE GÖREVLERİ NELERDİR?

GÖREV YERLERİ : Tüm İl ve İlçelerdeki
HALK EĞİTİM MERKEZLERİ YAPTIKLARI FAALİYETLER : EĞİTİM-ÖĞRETİM Faaliyeti yapmak, Branşlarına uygun KURS AÇMAK, KURS PLANLAMA, KURSA HAZIRLIK, PROGRAM GELİŞTİRMEK, ALAN ARAŞTIRMALARI ve ÇEVRE İNCELEME görevi yapmak.. Yani Halk Eğitim Merkezlerinde görevli bir Branş Öğretmeni ne yapıyorsa KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER’de birebir aynı görevi yapmaktadırlar…
TABİ OLDUKLARI SINIF : GENEL İDARİ HİZMETLER amaaaa yaptıkları iş Öğretmenler gibi EĞİTİM-ÖĞRETİM Faaliyeti yapmak..
TOPLAM SAYILARI : Türkiye Geneli tahmini 600 kişinin altında Kadrolu Usta Öğretici bulunmaktadır. BU KADROYA SON ALIM : 1991 yılından sonra bu kadroya eleman alınmadı. EĞİTİM DURUMLARI : Kadrolu Usta Öğreticilerin %90 LİSANS veya ÖNLİSANS Mezunudurlar. KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER Halk Eğitim Merkezlerinde Kendi branşlarında kurs açarak öğrenci yetiştirmek, Yapış oldukları faaliyet Branş Öğretmenleriyle aynı iş yapmaktır. Örneğin Halk Eğitim Merkezlerinde Bir Bilgisayar Öğretmeni nasıl kurs açıp, Öğrenci yetiştiriyorsa, KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER de aynı şekilde, ayını Planlamayla Öğrenci yetiştiriyorlar. Yani Öğretmenlerin Yaptığı iş ne ise KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER de aynı işi yapıyorlar. Aralarındaki tek Fark ÖZLÜK HAKLARI ve DERS ÜCRETİDİR.  Şöyleki ; ÖĞRETMENLER İLE KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER AYNI GÖREVİ YAPIYORLAR ; 1. Öğretmen de açmış olduğu kursta derse giriyor.
KADROLU USTA ÖĞRETİCİ de açmış olduğu kursta derse giriyor. 2. Öğretmen de kurs Ders Defteri tutuyor. KADROLU USTA ÖĞRETİCİ de Kurs Ders defteri tutuyor. 3. Öğretmende Yıllık Plan yapıyor. KADROLU USTA ÖĞRETİCİ de Yıllık Plan hazırlıyor. 4. Öğretmende aynı kurs programını takip ediyor. KADROLU USTA ÖĞRETİCİ aynı kurs programını takip ediyor. 5. Öğretmenlerde Zümre Toplantılarının bir üyesidir. KADROLU USTA ÖĞRETİCİLERDE Zümre Toplantılarının bir üyesidir KISACASI ; HALK EĞİTİM MERKEZİNDE GÖREVLİ BİR ÖĞRETMEN İLE BİR KADROLU USTA ÖĞRETİCİ AYNI İŞ VE GÖREVİ YAPIYOR. FAKAT, aralarındaki tek fark ÖZLÜK HAKLARINDAN kaynaklanıyor. Şöyleki; KADROLU USTA ÖĞRETİCİ MAĞDUR OLUYOR ; - EĞİTİM ÖĞRETİME HAZIRLIK ÖDENEĞİ : Aynı görevi yapmalarına rağmen Öğretmenler Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği alıyor. KADROLU USTA ÖĞRETİCİ alamıyor. - YARI YIL ve YAZ TATİLİ : Aynı görevi yapmalarına rağmen Öğretmen Yarı yıl ve Yaz Tatil yapabiliyor. KADROLU USTA ÖĞRETİCİ yapamıyor. - EK DERS ÜCRETİ: Aynı görevi yapmalarına rağmen Öğretmen MAAŞ+EKDERS ÜCRETİ alıyor .

KADROLU USTA ÖĞRETİCİ Ek ders Ücreti alamıyor sadece MAAŞ alıyor. - SINAV GÖREVLERİ : Aynı görevi yapmalarına rağmen Öğretmen SINAV (Açık Orta/Lise, AÖF, ÖSYM, vb. ) görevi alıyor. Eğitim Öğretim Faaliyeti yapmalarına rağmen KADROLU USTA ÖĞRETİCİ SINAV görevi alamıyor. Ç Ö Z Ü M; 1. 1970’li yıllarda Öğretmen okullar (köy Enstitüleri) şimdiki ismi ile Öğretmen Lisesi mezunu Öğretmenlerin tümüne Açık Öğretim Fakültesi marifetiyle LİSANS mezunu ettiler. Şu an KADROLU USTA ÖĞRETİCİLERİN çoğu ÖNLİSAN ve LİSANS mezunudur.. AÖF MARİFETİYLE KENDİ BRANŞINDA LİSANS MEZUNU OLAN EĞİTİM ÖĞRETİM SINIFINA ALINIP ÖĞRETMEN STATÜSÜ VERİLMESİ MAKUL BİR ÇÖZÜM YOLLARINDAN BİRİDİR. ÇÜNKÜ HALEN ÇALIŞAN KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER 25 YILLIK EĞİTİM ÖĞRETİM TECRÜBESİ BULUNMAKTADIR.

2. BİRİNCİ MADDE YAPILAMIYORSA EN AZINDAN ÖZLÜK HAKLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ SAĞLANABİLİR.

3. EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETİ YAPTIKLARI İÇİN “EĞİTİM ÖĞRETİM ÖDENEĞİ” VERİLEBİLİR.

4. YARIYIL VE YAZ TATİLLERİ VERİLEBİLİR.

5. Aynı görevi yaptıkları için Öğretmenler gibi belli bir saat EKDERS ÜCRETİ verilebilir.

Geçmişte Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı kurumlarda ŞEF ünvanı ile çalışanlara Eğitim-Öğretim Faaliyeti Yapmamalarına rağmen EK DERS ÜCRETİ ödenmişti. Sonra Aldıkları Ek Ders miktar kadar Maaşlarına yansıtılarak kaldırıldı. OYSA Kİ Kadrolu Usta Öğreticiler bir fiil Eğitim-Öğretim Faaliyeti yapmaktadırlar. Bu bağlamda Öğretmenler gibi Ek Ders Ücreti almaları en doğal haktır. ( EMSAL OLARAK; MÜFTÜLÜKLERDE GÖREVLİ KADROLU KUR’AN ÖĞRETİCİLER ÖRNEK VERİLEBİLİR. STATÜ VE TEMEL OLARAK YAPTIĞIMIZ İŞ AYNIDIR AMA ONLAR MAAŞ VE EKDERS ÜCRETİ ALABİLİYORLAR. KADROLU USTA ÖĞRETİCİLER ALAMIYOR) 6. DERS VERDİKLERİ SINIFLARDA YILDA SAYISIZ YAZILI VE UYGULAMA SINAVI YAPAN KADROLU USTA ÖĞRETİCİLERE SINAV GÖREVLERİ (Açık Orta/Lise, AÖF, ÖSYM, vb.) VERİLEBİLİR. 7. UNUTULMAMALIDIR Kİ; HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE GÖREVLİ BİR ÖĞRETMEN NE YAPIYORSA, KADROLU USTA ÖĞRETİCİLERDE AYNI ŞEYİ YAPIYORLAR. HALK EĞİTİM MERKEZLERİNDE GÖREV YAPAN ÖĞRETMEN VE KADROLU USTA ÖĞRETİCİ ARASINDAKİ TEK FARK ÖZLÜK HAKLARIDIR.. AYNI İŞİ YAPMALARINA RAĞMEN ÖZLÜK HAKLARI ARASINDA UÇURUM FARK BULUNMAKTADIR.. LÜTFEN UZNUN YILLARDIR VAR OLAN BU MAĞDURİYETİ GİDREİN Kİ HAK YERİNİ BULSUN… 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.