Lise kuralları sil baştan

Lise kuralları sil baştan

MEB lise eğitiminin kurallarını yeniden yazdı: 3 dersten kalan sınıfı 'sorumlu' geçecek. Toplam devamsızlık süresi 45 gün. Başarı puanı 45'ten 50'ye yükseldi. Ortalama yükseltme sınavı kalktı

 Milli Eğitim Bakanlığı, 12 yıllık eğitimle zorunlu hale getirilen lise eğitiminin kurallarını sil baştan değiştirdi. MEB'in Resmi Gazete'de yayınlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre yapılan değişiklikler ana hatlarıyla şöyle: 
DEVAMSIZLIK SINIRI 45 GÜN: Ortaöğretim kurumlarına devam zorunluluğu getirildi. Özürsüz devamsızlık 10 günle, özürlü özürsüz toplam devamsızlık ise 45 günle sınırlandırıldı. 2 gün üst üste mazeretsiz devamsızlık yapan öğrenciye disiplin uygulanacak. Velinin yazılı beyanı, özür belgesi kapsamında değerlendirilerek devamsızlıkta velinin takip ve sorumluluğunun önemi artırıldı. 

BAŞARI PUANI 50'YE ÇIKTI: Başarı puanı 45'ten 50 puana yükseltildi, öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesine yönelik puanlar yeniden belirlendi. Buna göre iki dönem puanının aritmetik ortalaması en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanı en az 70 olan öğrenciler başarılı sayılacak ve sınıf geçebilecek. Uygulamadaki puan ve notla değerlendirme esasına dayanan ikili ölçme değerlendirme sistemi kaldırıldı. Yerine sadece puanı esas alan tekli değerlendirme sistemine dönüştürüldü. 
ÇOCUK GELİNLER AÇIK LİSEYE: 
MEB, yeni düzenleme ile evlenenlerin liseye kaydının yapılmayacağını Açık Lise ya da Açık Meslek Lisesine gönderileceğine karar verdi. Bir örgün eğitim okulunda okurken evlenenler ise okuldan ilişikleri kesilerek yine Açık Lise'ye kaydı yapılabilecek. 
ORTALAMA YÜKSELTME SINAVI YOK: Ortalama yükseltme sınavları kaldırıldı, komisyon marifetiyle yapılan sorumluluk sınavları ise ilgili dersin öğretmeni tarafından yılda 2 kez yapılacak. 
3 DERSTEN SORUMLU GEÇME: Sınıf bazında başarısız ders sayısı en fazla 3 olanlar 'sorumlu' olarak dersten geçebilecek. Alt sınıflar da dahil toplam 6 dersten başarısız olanların sorumlu olarak sınıf geçmelerine imkan getirildi. 
18 YAŞ SINIRI: 18 yaşını dolduranın kaydı silinecek. 
SINAVA İTİRAZ HAKKI: Sınav notlarına itiraz hakkı tanındı. 
MECBURİ AÇIK LİSE: Çeşitli nedenlerle örgün ortaöğretimle ilişiği kesilen öğrencilerin açık öğretim lisesi ve mesleki açık öğretim lisesine yönlendirilecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.