Liselerde uyum eğitimi başladı

Liselerde uyum eğitimi başladı

MEB tarafından, özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9. sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması başladı

 Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), özellikle okul terklerini azaltmak ve okula uyumu sağlamak amacıyla lise 9. sınıf öğrencileri için düzenlenen uyum eğitiminin pilot uygulaması başladı.

MEB tarafından yapılan ''Ortaöğretim Düzeyinde Sınıf Tekarı, Okul Terki ve Okul Dışında Kalan Çocuklar'' araştırma sonucunda okul terk etme ve sınıf tekrarı yapma riskinin ve oranlarının en çok 9. sınıfta olduğu belirlendi.

Araştırma bulgularına göre, sınıf tekrarı yapan öğrencilerin yüzde 74’ünü ve okul terki yapan öğrencilerin yüzde yüzde 28’ini 9. sınıf öğrencileri oluşturdu.

Bu kapsamda yapılan nicel ve nitel görüşmeler sonucunda okulu terk etme ve sınıf tekrarı yapma nedenlerinden birinin okula uyum sağlayamama olduğu ortaya çıktı.

Tüm bu verilere dayanarak Bakanlık, ortaöğretim kurumlarında eğitim-öğretime başlayan 9. sınıf öğrencilerine 10 ilden seçilen 12 pilot okulda ''Ortaöğretime Uyum Programı'' uygulamayı amaçladı.

-Uyum eğitimi, Ankara'da törenle başladı

Türkiye genelinde belirlenen 10 ilde pilot uygulaması bugün başlayan uyum eğitimi, 13 Eylül'e kadar sürecek.

Ankara'da pilot okul seçilen Ayrancı Aysel Yücetürk Anadolu Lisesi'nde düzenlenen törenle uyum eğitimi başladı. Törene katılan liseye yeni başlayan 9. sınıf öğrencilerine yaka kartları verildi.

Çankaya İlçe Müdürü Haluk Saydan, törende yaptığı konuşmada, Bakanlığın Ankara'yı bu program kapsamında pilot il çesmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ayranca Aysel Yücetürk Anadolu Lisesi'nin başarılı bir okul olduğunu belirten Saydan, bu okulun kısa sürede Türkiye'de bir marka olacağını söyledi.

Uyum eğitimi projesinin önemli bir uygulama olduğunu ifade eden Saydan, okulların açıldığı ilk haftanın velinin, öğrencinin okula alışmamasıyla geçtiğini ve bu nedenle eğitim açısında verim alınamadığını kaydetti.

Yeni uygulamayla eğitim öğretim başlamadan öğrencinin okula uyumunun sağlanmış olacağına işaret eden Saydan, velilerin endişe duymamasını, çocuklarının emin ellerde olduğunu söyledi.

Okul Müdürü Sibel Akbıyık da uyum eğitiminin öğrencilerin birbiriyle kaynaşmaları açısından önemli olduğunu anlatarak, 3 gün boyunca öğrencilerle eğitici etkinliklerin düzenleneceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından öğrenciler, uyum eğitimi için sınıflara alındı.

-Ortaöğretim sınıf geçme konularında bilgiler verilecek

Ortaöğretime Uyum Programıyla, ortaöğretim kurumlarında eğitim öğretime yeni başlayan 9. sınıf öğrencilerinin okulu, okul personelini, okulun içinde bulunduğu çevreyi farklı etkinlikler yoluyla tanıyarak mutlu, uyumlu ve başarılı bireyler olarak okula devam etmelerini sağlamak hedefleniyor.

Bu programla okulun tanıtımı, vizyonu, geçmiş yıllarda elde edilen başarılarıyla yapılacak rehberlik servisi, kütüphane, laboratuvar gibi fiziki ortamları gezilecek, geziler, proje çalışmaları anlatılacak, ortaöğretim sınıf geçme, ödül ve disiplin yönetmeliklerinde kendileriyle ilgili olan kılık-kıyafet, devam-devamsızlık gibi konularda genel bilgiler verilecek.

Yeni kayıt olan öğrenciler hakkında ön bilgiler elde edilerek, bu bilgiler doğrultusunda öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmelerine yardımcı olunacak.

-Pilot okullar

Uyum programı için belirlenen pilot okullar şöyle:

''Afyonkarahisar-Atatürk Anadolu Lisesi, Ankara-Ayrancı Aysel Yücetürk Anadolu Lisesi, Bursa-Gemlik Anadolu İmam Hatip Lisesi, Giresun-Giresun Anadolu Lisesi, Hatay-İskenderun Anadolu Lisesi, İstanbul-Kadıköy Kız Teknik ve Meslek Lisesi, İstanbul-Pendik Güllübağlar İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, İstanbul-Pendik Ömer Çam Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mardin-Nusaybin Emire Gözü Anadolu Lisesi, Rize-İMKB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Sivas-Gürün Anadolu Lisesi ve Yozgat-İstiklal Anadolu Lisesi.''

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.