Liseye Geçişte Ek Puan Uygulaması Kaldırıldı

Liseye Geçişte Ek Puan Uygulaması Kaldırıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, proje yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, TEOG kapsamındaki merkezi sınavlarda yıl sonu başarı puanlarının yüzde 10'u kadar verilen ek puanı kaldırdı.

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Bakanlığı, resmi ve özel ortaöğretim kurumlarına, geçişle ilgili Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Yönergesinde değişikliğe gitti. 

Önceki yıllarda, öğrencilerin, TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarına katıldıkları yıla ait yıl sonu başarı puanına; altın madalya alan veya birinci olanlar için yıl sonu başarı puanının yüzde 10'u, gümüş madalya alan veya ikinci olanlar için yüzde 9'u, bronz madalya alan veya üçüncü olanlar için yüzde 8'i, bu kapsamdaki etkinliklere katılanlar için ise yüzde 7'si oranında ek puan ekleniyordu. 

Düzenlemeyle ek puan verilen kategoriler arasından proje yarışmaları çıkarıldı. Buna göre, artık sadece TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanan öğrencilerin sadece o yıla ait yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

Kopyada yeni düzenleme

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre, daha önce sınavlarda bilgisayar yazılımı aracılığıyla "ikili ve toplu kopya analizi" gerçekleştiriliyordu. Mahkeme kararlarının gereğini uygulayan bakanlık, yönergede yaptığı değişiklikle artık ikili ve toplu kopya analizini uygulamayacak. 

Bu kapsamda, eski yönergedeki "kopya taraması sonucu iptal edilen dersin sınavı puanla değerlendirilmez. Ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınır" şeklindeki madde kaldırıldı. 

Yeni düzenlemeye göre, fiili olarak kopya çektiği tutanak altına alınan öğrencilerin puanları sıfır olarak değerlendirilecek. 

Yaşı küçük olana öncelik tanınacak

Düzenlemeyle ortaöğretime yerleştirmeye esas puanların eşit olması halinde, Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP), eşitliğin devam etmesi halinde sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, yine eşitliğin devam etmesi halinde okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı, bunların da eşit olması halinde ise öğrencinin doğum tarihine göre yaşça küçük olanların önceliği dikkate alınacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.