MEB 4+4+4 Sistemini Değiştiriyor  Mu ?

MEB 4+4+4 Sistemini Değiştiriyor Mu ?

MEB 4+4+4 Sistemini Değiştiriyor Mu ?

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Sistemi (4+4+4 eğitim sistemi) 2012-2013 döneminde Türkiye'de başlayan eğitim sistemidir. Türkiye'de zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını ve eğitim sisteminin 4+4+4 şeklinde kademelendirilmesini öngören İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni, 20 Şubat 2012 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin beş Grup Başkanvekili TBMM'ye sunulmasıyla birlikte Kamuoyunda büyük tartışma yaratan kanun teklifi TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda 11 Mart 2012’de kabul edildi. 6287 No’lu bu kanun, 11 Nisan 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kamuoyunda 4+4+4 düzenlemesi olarak bilinen bu kanun ile eğitim sisteminde büyük bir değişiklik yapıldı. Bu değişiklikler 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği herkes üniversite mezunu olmak zorunda değil çıkışı aslında bir eğitim sisteminde değişkiliğine gidilmesinin sinyali olarak değerlendilirdi. 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan  4+4+4 eğitim sisteminde değişikliğe gidip özelikle  kesintisiz eğitim süresinde bir değişikliğe gidilmeden üniversite okumadan meslek sahibi olmak isteyenler için ihtiyaçlara göre meslek okullarının açılıp   4+4+4 eğitim sisteminden önce olduğu gibi ilk 5 yıl ilkokul çağında gerekli eğitimlerin verilmesinin ardından ve meslek edinme amacıyla açılacak olan okullara öğrencilerin  yönlendirilip bir nevi geri kalan eğitim öğretim sürecinde üniversite okumaya gerek kalmaksızın eğitiminlerinin ardından  meslek sahibi olmasını öngürüyor. 

4+4+4 sisteminde yapılacak bir değişiklilk tüm dengeleri yeniden değiştirebilir özelikle öğretmen ihtiyaçları bakımından bazı branşlarda ihtiyaçlar artcakken bazı branşlar için ise tam tersi bir durum oluşacak. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığında  önümüzde ki süreçte bu konuyu  tartışmaya açması bekleniyor

ANKETİMİZE KATILIN

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum