MEB Bakanı Avcı'dan Açıklamalar

MEB Bakanı Avcı'dan Açıklamalar

Bakan Avcı, serbest kıyafet uygulamasından geri adım atmadıklarını fakat yönetmeliği genişlettiklerini anlattı

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, kılık kıyafet uygulamasıyla alakalı yaptıkları kamuoyu araştırması sonrası serbest kıyafet seçme özgürlüğü yönetmeliğini genişlettiklerini belirterek, şu anda okullarda çoğunluğun isteğine göre forma veya serbest kıyafet seçildiğini ama insanların yüzde 80'inin formayı tercih ettiğini söyledi.

Eskişehir'e bir açılış törenine katılmak için gelen Bakan Avcı, daha sonra valilik binasın toplantısı düzenledi. Toplantıda kılık kıyafet yönetmeliğiyle ilgili konuya değinen Avcı, konuyla alakalı kamuoyu araştırması yapıldığını ifade ederek, "Bakanlığa ilk başladığım zamanlarda kılık kıyafetle ilgili soru sorulmuştu. O zamanki yönetmeliği göre, 'Resmi devlet okullarında kılık kıyafet serbesttir' hükmü vardı ama bir istisnası vardı, özel okullarda velilerin yüzde 60'ı, 'Eğer forma seçerlerse formaya geçilebilir' diyordu. Gerek öğrenci velilerinden gerek sektör temsilcilerinden özel okullara sağlanmış olan seçme özgürlüğünün devlet okullarına da tanınması konusunda bir talep vardı. Bu talep Bakan olmadan önce Milli Eğitim Komisyonu olarak da bana ulaşıyordu ama bakan olduktan sonra bu talep bize yoğun bir biçimde ulaşmaya başladı. Bunun üzerine biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu konularda da farklı görüşleri dikkate almaya çalışıyoruz. Onun için bu konu üzerinde geniş kamuoyu araştırmaları yaptık ve gördük ki, özellikle anneler, çocuklarının okula bir formayla gitmesinin daha uygun olduğunu, aksi takdirde serbest kıyafet uygulanan okullarda çocuklar arasında gelir farklılaşmasından kaynaklanan, kültürel farklılıklardan kaynaklanan, farklı nedenlerden kaynaklanan bir rahatsızlık olabildiğini iletiyorlardı. Bir de tabii ekonomik olarak da orta gelirli aileler için okul forması daha uygun geliyor. Bir de kız çocuğu olan anneler, 'Biz her sabah kızlarımızla, 'Bugün ne giyeceğim?' kavgası yapmaktan bıktık' diyorlardı" ifadelerini kullandı.

"SERBEST KIYAFET UYGULAMASINDAN GERİ ADIM ATMADIK"

Bakan Avcı, serbest kıyafet uygulamasından geri adım atmadıklarını fakat yönetmeliği genişlettiklerini de anlatarak, "Nitekim yaptığımız anket çalışmaları da bunların doğru olduğunu gösterdi ve Sayın Başbakanımızın da direktifleri doğrultusunda serbest kıyafet seçme özgürlüğünü genişlettik. Ne yaptık? İster resmi ister özel okul olsun tüm okullarda velilerin yüzde 51'i, 'Serbest kıyafet olsun' diyorsa serbest kıyafet, 'Forma olsun' diyorsa forma olacak. Böylece serbest kıyafet özgürlüğünü formayı da içerecek şekilde genişlettik. Serbest kıyafet uygulamasından geri adım atmadık ama serbest kıyafet seçme özgürlüğünün içerisine forma seçeneğini de koyduk. Daha önceki forma uygulamasında; bazı okullar her sene forma değişikliği yapıyorlar ve böylece velileri her sene forma alma mecburiyetinde bırakıyorlar gibi eleştiriler vardı. Onun için yeni yönetmelikte şu kuralı da getirdik; eğer bir okul forma seçtiyse o forma o okul için 4 yıl geçerlidir. Yani 4 yıl boyunca bir çocuk, gerçi o yaşta o çocuklar çok hızlı büyüyorlar 4 sene aynı formayı giyemeyebilir ama en az 2-3 sene giyebildiği kadar aynı formayı giymeye devam etsin. Tabii bu üreticiler açısından da önemli. Yani önümüzdeki 4 yıl boyunca okullardan ne tür talepler geleceğini sektör bilirse ona göre kitlesel üretim yapabilir, bu da fiyatları aşağıya çeker. Onun için bu hem ekonomik olarak hem de psikolojik olarak gerekli bir düzenlemeydi. Biz de o düzenlemeyi yönetmelikte yaptık. Şimdi okullar 4 yıl için geçerli olacak forma seçimini de yapabiliyorlar" diye konuştu.

Uygulamanın vatandaşlar tarafından nasıl karşılandığını da aktaran Avcı, "Son yaptığımız kamuoyu araştırması gösteriyor ki, okullarda forma talebi hiç yüzde 80'in altına düşmedi. Yani biz yüzde 51 diyoruz ama velilerin yaptığı oylamalarda yüzde 80'lere varan oranlarda insanlar 'forma' diyor. Demek ki doğru bir tespit yapılmış."

"İLKOKULLARDA TABLET DAĞITIMI YOK"

Milli Eğitim Bakanı Avcı, peyderpey tablet dağıtımlarının devam ettiğini, tüm öğrenci ve öğretmenlerin tabletlerine 3 yıl içerisinde kavuşmalarının hedeflendiğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Bizim hesabımıza göre bütün çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin tabletlerine kavuşmaları 3 yıllık bir süreç. Yani bugün, yarın olacak bir şey değil ama peyderpey, öncelikle 9'uncu sınıflardan başladık biliyorsunuz, ortaokullarda henüz yok. Ortaokullarda daha sonra olacak biliyorsunuz. Çünkü ortaokullar el becerilerinin ve diğer klasik eğitim alışkanlıklarının kazandırılması gereken yaşlar. Onun için kalemi, defteri, kitabı iyice sindirsinler ondan sonra tablet verilecek. Yoksa doğrudan tabletle başlandığı takdirde bu sefer o temek becerilerde zaaflar ortaya çıkabilir. O endişeyle liseden itibaren tablet dağıtımlarını başlattık. 9'uncu sınıflar öncelikli, daha sonra dağıtım aşağıya doğru inecek. Ama ilkokullarda da tablet hiç yok onu da söyleyeyim."

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.