MEB Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi

MEB Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi

MEB, ÖSYM, YÖK ve 108 üniversitenin bütçesi kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2017 yılı bütçesi kabul edildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, 15 Temmuz sonrasında eğitim gördüğü yükseköğretim kurumu kapatıldığı için bir başka üniversiteye aktarılan ve orada belli süre ders alan öğrencilerin diplomalarında kapatılan üniversitenin adının yer almayacağını bildirdi.

Saraç, "Bir istisna var. Kapatılan üniversitelerin öğrencileri var ki bütün dersleri bitmiş, diploma sadece imza aşamasına kalmış. Ama kapatıldığı için Rektör imza atamamış. Orada da '667 sayılı KHK' ibaresini de koydurmayacağız. Ama kapatılan şu üniversite dememiz lazım. Çünkü tek bir ders bile almamış. Bu hususta endişeniz bizim endişemiz, öğrenciler de bizim öğrencilerimiz." dedi.

Öğrencilerin öğle yemeği meselesine değinen Saraç, "Bu öğrencilerin yemek hizmeti ihale yoluyla öz gelirlerden karşılanıyor. Ama bazı üniversitelerin öz gelirlerinde ciddi düşüş söz konusu. Bunan dolayı üniversite bazında araştırılmasında yarar var. Bizim için önemli olan şu; öğrenci mağduriyetlerine yol açacak ve diğer üniversitelerle mukayesede makas açıksa biz orada devreye gireriz." ifadesini kullandı.

Kapatılan üniversitelerin intibak süreci hakkında da bilgi veren Saraç, kapatıldıktan sonra öğrencilerin mağduriyetine yol açacağı endişesi bulunduğunu, YÖK olarak öğrencilere ve eğitim-öğretimin sürdürülmesine ilişkin 106 karar aldıklarını belirtti. Saraç, "İntibakları Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) üzerine eşleştirdiğimiz için endişelere mahal verecek uygulamalar ortadan kalktı ama yine de peyderpey bize tekil olarak şikayetler geldiğinde ilgileniyoruz. Sizlere de geldiğinde bize iletirseniz doğrudan üniversitelerimize bu hususları ifade ederiz. Burada büyük meselemiz yok." diye konuştu.

Saraç, iktisadi idari bilimler fakültesi mezunlarıyla ilgili de şu görüşlere yer verdi:

"Mesele İİBF de değil, bütün yüksek öğretim sisteminin mezun ve istihdam ilişkisine yönelik bir durum var. YÖK olarak bir çıktımızı değerlendirecek YÖK'ün dışında ve ondan bağımsız nasıl bir kalite kurulu gerekir diye düşüncemiz varsa, aynı şekilde mezuniyet sayısı ile istihdam imkanları ve sayıları arasındaki ilişkileri de belirleyecek YÖK'ün bir üstünde kurulun Türkiye'nin 10-20 yıllık hedeflerini belirleyecek bir kurula ihtiyaç vardır diyoruz. Ama başka bir şey de yapıyoruz. Tarihinde ilk kez YÖK bir proje çağrıya çıktı. TÜBİTAK Kamag çağrısına çıkıldı. Burada program istihdam ilişkisi üzerine bir çalışma başlatıldı. Çağrı sonuçlandı. İki yıl içerisinde konuya ilişkin karar destek sistemi devreye girecek. Bundan sonra YÖK'ün alacağı kontenjan kararlarının bilimsel zeminde yürümesinin teminatı olacak."

Saraç, TUS sonuçlarının açıklanmasındaki gecikmeye ilişkin soruya karşılık, "ÖSYM son yıllarda mevzuat değişikliğiyle bağımsız kurul haline geldi. Sınav sonuçlarıyla ilgili ÖSYM Başkanımızın ifade ettiği bir dava var. ÖSYM, davanın sonuçlanmasını bekliyor. Dava sonuçlanınca TUS sonuçları da açıklanacak. TUS sınavları bizim dışımızda cereyan eden bir sınav ve süreçtir." yanıtını verdi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladıktan sonra MEB, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile 108 üniversitenin bütçesi oylanarak kabul edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Mebpersonel.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.